ARKITEKTURBY. Rotterdam er hjemsted og base for en række af verdens toneangivende designere og arkitekter.
Foto: Marc Heeman

ARKITEKTURBY. Rotterdam er hjemsted og base for en række af verdens toneangivende designere og arkitekter.

Storby og kultur

Billigere og sjovere: Her er Europas alternative storbyer

Glem gamle travere som Rom og London og få en anderledes ferie i en af Europas ukendte metropoler.

Storby og kultur

Igen, igen og igen. Det er ofte de samme steder vi rejser hen, når vi tager på storbyferie. Blandt andet står London, Rom, Lissabon og Amsterdam højt på ønskelisten, fordi vi vil opleve hovedbyerne, metropolerne, de steder hvor kulturlivet folder sig ud, hvor spisestederne er bedst, butikkerne flest og nattelivet sjovest.

Men der er mange gode grunde til at orientere sig mod storbyernes ukendte eller oversete småsøskende, hvis du går og pønser på en storbyferie her i efteråret.

LÆS ARTIKEL

Nogle gange er det næstbedste nemlig bedst – eller sagt på en anden måde: På nogle områder er de mindre og mindre eksponerede byer mere interessante end storebroren. Og nogle gange billigere.

Det kan være en blomstrende musikscene, der gør udslaget, det kan være spændende gastronomi, et sprælsk natteliv og interessant design. Eller det kan være en mindre by, der overgår hovedstaden, når det gælder ny, grænsesøgende arkitektur.

LÆS ARTIKEL

Rotterdam, Hollands næststørste by, er et godt eksempel på det sidste. Nogle mener, at Rotterdam er for arkitekturen, hvad Paris og Milano er for moden eller Los Angeles for underholdningsindustrien.

Det er i Rotterdam, at de største hollandske arkitekter, som blandt andre Rem Koolhaas, holder til, og den store havneby er i det hele taget internationalt anerkendt for sin moderne arkitektur.

Vi har samlet en håndfuld spændende byer, der ofte står i skyggen af en metropol i deres eget land. Se dem herunder.

LÆS ARTIKEL

Porto i stedet for Lissabon

Hvorfor: Portugiserne er dygtige til at producere vin, men er man til portvin, er der kun en by, der for alvor tæller: Portvinen har taget navn efter byen, som ligger ved Douroflodens udmunding til Atlanterhavet, og her er flere blændende portvinsmagere. Besøg for eksempel det legendariske portvinshus Sandeman, og se Portos historiske centrum, som er på UNESCO's verdensarvsliste. Der er også en del interessant ny arkitektur at gå på opdagelse mellem. Arkitekten Bjarke Ingels anbefaler Sizas tepavillion, Casa de Chá Boa-Nova, der putter sig mellem klipperne med udsigt over Atlanterhavet og byens nye musikhus, Casa da Música af hollænderen Rem Koolhaas.

GUIDESe, hvad du skal opleve i Portugal

Antwerpen i stedet for Bruxelles

Hvorfor: Bruxelles er spændende på grund af art nouveau-arkitektur, gode museer og fine restauranter, men Antwerpen følger godt med på alle disse fronter. Når det gælder kunst og design, har Belgiens næststørste by førertrøjen på. Hovedstaden i provinsen Antwerpen var hjemby for nogle af de største flamske malere – og flere af maleren Rubens værker kan eksempelvis opleves her. Når det gælder modedesign er Antwerpen en af de mest spændende europæiske byer netop nu – designere som Raf Simons og Dries van Noten har sat Antwerpen på det internationale modelandkort, og sidstnævnte, der er en del af gruppen Antwerp Six (et kollektiv af avantgarde-designere), har sit eget særlige modepalads i byen. Endelig er Antwerpen kendt for sin store flodhavn og sin diamanthandel – der findes få byer i verden med så mange diamantbutikker som her.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rotterdam i stedet for Amsterdam

Hvorfor: Amsterdam har kanalgadernes umiddelbare charme og renæssancehusenes yndighed, og selvom der sker en del på havnefronten i Hollands hovedstad, så skal man til den næststørste by, Rotterdam, for at se noget af Europas mest spændende arkitektur – og Europas største havn. Rotterdam er hjemsted og base for en række toneangivende designere og arkitekter, først og fremmest det internationale topnavn Rem Koolhaas og hans tegnestue, der står bag mange prestigefulde bygningsværker hjemme og rundt om i verden. Rotterdam fejrer arkitekturen, når der afholdes international arkitekturbiennale. Rotterdam er også ung og (multi)kulturel. Byen har landets yngste befolkning, og de 650.000 indbyggere har tilsammen omkring 170 forskellige nationaliteter – Ahmed Aboutaleb fra Marokko er den første muslimske borgmester i landet. På kunstfronten bliver kampen med Amsterdam også taget op: Flere store museer og gallerier som Boijmans og Witte de With er ofte en rejse værd i sig selv.

LÆS ARTIKEL

Manchester i stedet for London

Hvorfor: Det er svært konkurrere mod London, men Nordenglands hovedstad slår alligevel storebror på flere punkter. Manchester har for eksempel Englands største universitet, og det smitter af på byen – på gennemsnitsalderen, på nattelivet, på pengepungen og på musikscenen. En pint her er billigere end andre steder i England med priser, der gennemsnitligt ligger på omkring tre-fire pund for en pint – nogle hævder, at Manchester ganske enkelt er Englands billigste ølby. Også transport og overnatning er langt billigere her end i London, og hvad der er sparet her, kan bruges på at opdage nye spændende bands. Manchester har tradition for at fostre mange store engelske stjernebands – Joy Division, Oasis, Morrissey og the Smiths er blandt de mange, der har skabt den såkaldte Manchester-sound. Fodboldfans har flere gode grunde til at lægge vejen forbi: Manchester United og Manchester City.

GUIDEOplev Manchesters mageløse mangfoldighed

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Milano i stedet for Rom

Hvorfor: Rom har pavestatens kunstskatte og de stolte arkitektoniske levn fra de romerske kejsere. Men når det gælder mode og design, kan hovedstaden ikke hamle op med den norditalienske motor. Milano er en af verdens førende modebyer, og de allerstørste designernavne ligger side om side i de eksklusive shopping-arkader. Versace og Dolce & Gabbana blandt mange andre har deres hovedkvarter her, og Milanos årligt tilbagevendende modeuge er som regel med til bestemme, hvad resten af verden skal gå klædt i. Milanos La Scala opera hører desuden til verdens smukkeste og mest anerkendte og gastronomisk giver Milano baghjul til Rom med hele fire tostjernede Michelin-restauranter. Beliggenheden tæt på Como-søen tæller også på plussiden, og så huser Milano to af verdens bedste fodboldhold, Inter og Milan.

GUIDESe, hvad du skal opleve i Milano

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce