Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Feriefoto. Som stort set alle andre besøgende i København stillede den kinesiske præsident Hu Jintao og fru Yongqing op til det obligatoriske havfruefoto under besøget i Danmark.
Foto: Stine Bidstrup

Feriefoto. Som stort set alle andre besøgende i København stillede den kinesiske præsident Hu Jintao og fru Yongqing op til det obligatoriske havfruefoto under besøget i Danmark.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesisk boykot af Norge rammer Danmark

Uenighed mellem Kina og Norge betyder færre kinesiske turister i Danmark.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinas præsident Hu Jintao og hustruen Liu Yongqing har netop beundret Den Lille Havfrue, og parret får følgeskab af tusinder af kinesiske turister. Men ikke så mange som forventet

For selv om den nationale turistorganisation VisitDenmark havde regnet med en stigning i antallet af kinesiske turister på 20 procent i forhold til 2011, må prognosen nedjusteres på grund af en kinesisk boykot af Norge.

LÆS OGSÅ

Boykotten skyldes, at magthaverne i Kina er rasende over, at dissidenten Liu Xiaobo i 2010 blev tildelt Nobels fredspris. Liu var dog ikke i stand til at rejse til Oslo for at modtage prisen, fordi han sad i fængsel.

»I 2011 steg antallet af kinesiske overnatninger i Danmark med 20 procent til 85.000 i forhold til 2010, som igen steg med 30 procent i forhold til 2009. Når vores analysefolk laver prognoser, kigger de blandt andet på økonomisk udvikling og flytilgængelighed, og her er der sket det positive, at SAS har startet en direkte rute til Shanghai, og det har forbedret vores tilgængelighed. Derfor ville vi også være blevet skuffet, hvis stigningen ikke havde været minimum 20 procent årligt de kommende tre år. Det tal kommer vi nok til at nedjustere for i år til 10-15 procent på grund af en kinesisk boykot af Norge«, siger Flemming Bruhn, direktør i VisitDenmark.

Grupperejser
Ifølge den norske udgave af Danmarks Radio, NRK, har de kinesiske myndigheder givet de statskontrollerede rejsebureauer besked på ikke at sælge eller markedsføre Norge som turistland. Det norske Utenriksdepartement har også modtaget rapporter om, at de kinesiske myndigheder ligefrem har forbudt rejseoperatørerne at sælge rejser til Norge.

VisitDenmark-direktøren fortæller, at boykotten af Norge også kan gå ud over antallet af kinesiske besøg i Danmark:

»Jeg var selv i Kina i sidste uge og fik da at vide af kinesiske turoperatører, at de var blevet ringet op af kinesiske myndigheder og bedt om ikke at sælge rejser, hvor Norge indgår. Det er en udfordring for især nordmændene, men da vi samarbejder tæt med Norge derude, har det selvfølgelig også konsekvenser for Danmark«.



Danmark indgår i næsten alle turprogrammer, hvor Norge indgår, mens det modsatte ikke er tilfældet. I de norske fjordprogrammer har man typisk én overnatning i Danmark, fire i Norge, én i Sverige og én i Finland. Når Norge mister fire overnatninger, mister Danmark kun én. Når de kinesiske turister, som for 95-98 procents vedkommende rejser i grupper, hopper fra hovedstad til hovedstad, vil det være lettere for turarrangørerne at skippe Oslo, og det kan måske ligefrem betyde en ekstra overnatning i København.

Dansk pragmatisme

På den positive side synes Bruhn ikke længere, at visumspørgsmålet spiller så stor en rolle for kinesernes muligheder for at komme specielt til Danmark. Der er masser af besvær og papirarbejde for en kineser med hensyn til at komme ind i Schengen-landene, hvor Danmark også deltager i samarbejdet om grænsekontrol. Men: »Mange kinesiske rejsebureauer har opdaget, at Danmark er til at tale med og meget pragmatisk, når det gælder visum. Vi følger selvfølgelig de samme regler som de øvrige Schengen-lande, men for to år siden var vi nok mere restriktive end de andre. Det har siden ændret sig væsentligt i positiv retning«, mener Flemming Bruhn.


Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden