Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Istanbul ligger ud til Middelhavet og er et glimrende alternativ til de kendte storbyer.
Foto: Nikada/Nikada

Istanbul ligger ud til Middelhavet og er et glimrende alternativ til de kendte storbyer.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg Middelhavets glemte storbyer

Opgradér dit storby-cv. Her er fem oversete middelhavsbyer, der nemt hamler op med byer som Barcelona, Rom og Paris.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste parforhold trænger ind imellem til en saltvandsindsprøjtning. Til at blive udfordret, så man kan forlade dagligdagens trivielle hamsterhjul og opleve noget nyt. Sådan er det også med storbyferie.

Hvorfor ikke droppe den velkendte, gennemtravede favorit man vender tilbage til ferie efter ferie? Eksempelvis kan du skifte årets storbyrejse til Barcelona ud med Istanbul, bestille flybilletter til Beirut i stedet for Rom og skifte Bulgarien ud med Kroatiens middelhavsby Split?

Der ligger nemlig en række glemte storbyperler ved Middelhavet, som meget sjældent løber med opmærksomheden. Og det er synd, for det er tit i det skjulte, at de store oplevelser ligger gemt. Vi har derfor fået en række eksperter til at fortælle om fem oversete middelhavsbyer, der fortjener vores opmærksomhed – og et besøg.

Læs med her og bliv inspireret.

Istanbul – Den hemmelighedsfulde by

Hvor: Tyrkiets største by med omkring 13 mio. indbyggere. Byen skæres igennem af Bosporusstrædet. Den vestlige del af Istanbul ligger i Europa, mens den østlige ligger i Asien.

Martin Selsøe Sørensen, arbejder som korrespondent og bor i Istanbul:
»Tyrkiet er desværre dårlig til at markedsføre Istanbul, men byen byder på mange oplevelser. Den har selvfølgelig strandene, moskeerne og de gamle monumenter, men den har også et fantastisk indkøbs- og natteliv og en række forskelligartede kvarterer. Man bør opleve Fatih, der er et konservativt og religiøst kvarter, som har en gammel historie og en anden atmosfære, end der er i resten af byen.

Tag derefter til Bebek, et velhaverkvarter med dyre biler og tjekkede barer. Her får man et helt andet billede af Istanbul. Vand er en stor del af byens sjæl, så man bør også sejle en tur til de øer ud for byen, som hedder Prens Adalari og betyder prinsernes øer. De er helt fri for biler, så man går, cykler eller kører i hestevogne. Sultan Ahmet er turistkvarteret, og det er her, de historiske seværdigheder ligger – sammen med en masse dårlige restauranter. Mange turister holder sig der, men jeg vil anbefale, at man bor i Taksim-kvarteret«.

Nattelivet
»Tyrkerne mødes og spiser i Taksim-kvarteret. Gaderne er proppede med restauranter, og folk sidder tæt ved bordene. En af mine favoritter er restaurantgaden Sofyali, som ligger lidt gemt af vejen. Det er meget symptomatisk for de gode steder – de kan være svære at finde, for de lever tit skjult. De kan ligge på sjette sal i en underligt udseende bygning, hvor man skal op af trapper, hen ad en gang og så lidt videre op. Istanbul er en by, der holder lidt på sine hemmeligheder. Derfor er det en god ide at undersøge lidt om byen på forhånd«.

Kultur
»Istanbul er kulturby i 2010, men det er gået lidt i ged. Her findes gode kulturfolk, men bystyret har sat sig tungt på begivenheden, og de har en klodset opfattelse af kulturhistorie, som de forsøger at manifestere. Resultatet er, at de bruger mange penge på at restaurere de gamle bygninger og mindesmærker frem for at fokusere mere på moderne kultur og på at bringe den i kontakt med borgerne. Kigger man sig omkring, har byen fremragende museer, bl.a. Santral og Istanbul Modern Art Museum, som har gode udstillinger. Der er også masser af spændende gallerier omkring Taksim-pladsen«.

Shopping
»Indkøbsmulighederne er fantastiske, blandt andet i området ved basaren, hvis beliggenhed ikke kan overses på et kort over Sultanahmet-området. Området fungerer i høj grad som et engrosmarked for handlende i hele Tyrkiet. Her sælges tekstiler, knapper, bånd, pynt og dimser, man kan bruge til invitationer, bordkort og meget mere. Skal man giftes, kan man købe nips og pynt til kjoler, som koster en bondegård i Danmark, men som her koster småpenge.

Tekstilindustrien er stor, og Tyrkiet har egne gode tøjmærker som Mavi, der kan konkurrere med de europæiske tøjmærker. Mange af de internationale mærker produceres her, så 2. sorteringstøj bliver solgt i indkøbscentrene. Det betyder, at man f.eks. kan købe Bruuns Bazaar og H&M til billige penge, hvis man leder lidt«.

Transport:Flyv til Istanbul for 985 kr. Søg selv billige billetter her

Nicosia – En mellemøstlig perle

Hvor: Cyperns hovedstad med cirka 230.000 indbyggere.

Bedste rejsetidspunkt: Forår og efterår, da det er meget varmt om sommeren.

Martin Selsøe Sørensen, korrespondent med stort kendskab til Nicosia:

»Nicosia er en perle. Til tider en slidt perle. Her er kvarterer med en fantastisk arkitektur bl.a. i Bauhaus-stil, og byen har et mellemøstligt præg. Varmen, støvet og atmosfæren, som er rolig og afslappet. Nicosia er delt i en tyrkisk del og en græsk del, og de deles af en neutral zone, der er mellem 20 og 100 meter bred meter bred. Det område er som et museum; fuldstændig uberørt og med skudhuller og tomme huse. Der er ingen restauranter eller andet liv. Zonen minder om konflikten, men nu er flere grænseovergange åbnet, og man kan gå igennem. Når man gør det, skal man lægge mærke til hustagene med enten tyrkiske, cypriotiske eller tyrkiske flag. Det viser, hvor tæt folkeslagene bor.

Åbningen betyder, at der er kommet mere udvikling i den gamle bykerne, som før mest husede fattige og hjemløse, og den hjælper også til forsoning mellem de to befolkningsgrupper. Nu er der mere liv og atmosfære. Udenfor den gamle bydel har Nicosia et moderne præg, og man vil se, at udviklingen er nået længere på den græske side end på den tyrkiske. Det skyldes, at grækerne har flere penge. De renoverer huse, bygger, kører rundt i store biler og spiser på dyre restauranter«.

Sightseeing
»Man bør benytte lejligheden til at se noget af landet omkring byen og tage op i Troodos-bjergene på den græske side. På den tyrkiske side bør man opleve den fine havneby Kyrenia og naturen på ’Sværdet’, en lang tange der rækker ud i havet øverst på øen«.

Transport:Flyv til Nicosia for 3.006 kr. Søg selv billige billetter her

Beirut – Byen med overlevelsesgenet

Hvor: Beirut, Libanons hovedstad med cirka 1,9 mio. indbyggere.

Bedste rejsetidspunkt: Hele året. Om vinteren kan man stå på ski i bjergene, og om sommeren er der rig mulighed for at slikke sol ved landets strande.

Sanne Gram, korrespondent for bl.a. Jyllands-Posten med bopæl i Beirut:

»Beirut er en meget opdelt by, hvilket skyldes borgerkrigen, som begyndte i 1975 og varede i 15 år. De kristne bor i den østlige del af byen og muslimerne i vest. I vest er stilen meget arabisk med moskeer, og der er også forfaldne huse, og øst er meget vestligt orienteret. Men der har været en opblødning mellem bydelene, siden borgerkrigen sluttede, således at kvarterne er mere blandede end tidligere. Krigene har fået alting til at gå i stå, og når de slutter, begynder libaneserne at bygge igen. De har et overlevelsesgen indbygget. Jeg tror, det handler om, at de ikke ved, om der udbryder krig igen«.

Kultur og natteliv
»Beirut har et meget livligt nattelig, og jeg har aldrig gået så meget i byen som her. Den ene bar afløser den anden i Gemmaayzeh-gaden. Man skal opleve BO18, som er et diskotek, der holder til i en gammel bunker og som er designet af den verdenskendte arkitekt Bernard Khoury. I løbet af natten åbner taget sig, så man kan kigge op på himmelen.

Man kan også finde en masse tagbarer på toppen af hoteller og diskoteker langs stranden. Når man går i byen her, har man fornemmelsen af at stå i verdens midte – fordi der er så meget gang i den. Folk fester, som det var sidste dag på jorden, for holdningen blandt mange libanesere er, at man ved ikke, om krigen bryder ud i morgen. Det noterer folk sig meget.

Det libanesiske køkken er meget kendt og lækkert, og jeg kan anbefale Abdel Wahab Restaurant i nærheden af Monot Street. Det er en restaurant med arabisk mad såsom hummus, tabouleh og andre lokale specialiteter. Derudover finder man alle typer restauranter i Beirut som sushi, mexicansk, argentinsk, fransk«.

Shopping
»Beirut byder på mange shopping muligheder. Folk fra golflandene kommer hertil for at shoppe, og når de har penge, så har de virkelig mange penge. De shopper Gucci, Versace og andre dyre mærker«.

Transport:Flyv til Beirut for 1.909 kr. Søg selv billige billetter her

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tel Aviv – Den hvide by

Hvor: Israels næststørste by med knap 300.000 indbyggere.

Bedste rejsetidspunkt: Forår og efterår. Luftfugtigheden om sommeren er meget høj.

Ilana Krasnik, leder af handelsafdelingen på Danmarks Ambassade i Tel Aviv:

»Tel Aviv er et klon mellem strandbyen Barcelona og det lidt grimme, autentiske og uplanlagte Mellemøsten. Men byen byder også på humus og falafel og et trafikalt rod, som undergår en langsom udvikling. Mange israelere fra Jerusalem flytter hertil for at få afstand til det religiøse. De kalder sig israelere og ikke jøder og identificerer sig meget lidt med religion. I Tel Aviv finder de et sted, hvor de kan tillade sig at være frisindede på en vestlig måde. De udstråler en speciel "joie de vivre" (Glæde ved livet, red.)«.

Arkitektur og kultur
»Mange arkitekt-interesserede kommer hertil for at opleve byen. Og med god grund. Da Bauhaus-arkitekterne (Bauhaus er en arkitektonisk byggestil, red.) blev smidt ud af Tyskland af nazisterne i 1930'erne, flygtede mange herned. De byggede meget, og i dag kaldes Tel Aviv for "den hvide by", fordi mange Bauhaus bygninger er hvide. Lige nu er mange bygninger i byen ved at blive renoveret, og det bliver rigtig smukt.

Når man betragter Tel Aviv, minder den om Nice og Marseilles i fusion med Manhattan og Sydamerika. Her er højhuse med Philippe Starck som arkitekten bag og arkitektur i kolonistil med skodder og så den hvide Bauhaus-stil. Er man kunstinteresseret, minder Tel Aviv Museum om Louisiana og kan anbefales. Kigger man efter, er her gallerier og hippe tøjdesignere i nordenden af Diezengoff street f.eks. Naama Bezalel eller Aluma i Bazel-kvarteret«.

Restaurant og natteliv
»Man finder alting her – fra strandbarer til techoklubber. Diskotekerne TLV og Oman17 henter DJ's fra Frankrig, og den georgiske bar Nanouska, som man finder i Lilienblum Street, er et must. Der bliver danset på baren hele ugen. Prøv også Diezengof 242 og ”apartment 98”. Er man til vinbarer, findes der adskillige af dem på Barvazi Street i Neve Zedek-området.

Byen er frisk, ung og hip og lidt berliner-agtig. Det skyldes dels, at her er et blomstrende homo-miljø med drags, bøsseparader og rollerblades by night, hvor de kører rundt i g-streng. Jeg anbefaler altid besøgende at spise på Hotel De Montefiore, et fantastisk lille hotel med en skøn restaurant. Menukortet er en blanding af Mellemøsten, Italien og Frankrig. Bøfferne er fantastiske, og tallerknen kan sagtens serveres med en blanding af japansk og asiatisk og en lille cous cous-ret midt i det hele. I den billigere ende må man ikke snyde sig for humus på Hummus Nachmani«.

Transport:Flyv for 1.960 kr. til Tel Aviv. Søg selv billige billetter her

Split – Middelalderbyen ved øhavet

Hvor: Split ligger i Centraldalmatien og er Kroatiens næststørste by efter Zagreb med omkring 200.000 indbyggere – eller det dobbelte, når omegn regnes med.

Bedste rejsetidspunkt: Maj til oktober.

Tom Nørgaard, journalist og rejsebogsforfatter og har bl.a. skrevet Turen går til Kroatien og Slovenien:

»Kroatien havde i flere år efter krigen i det tidligere Jugoslavien svært ved at tiltrække turister, og da turisterne vendte tilbage var det primært til halvøen Istrien samt til den mere kendte badeby Dubrovnik. Først nu 15 år senere er der for alvor kommet skub i det og folk – og rejsearrangører - er langsomt ved at få øje på Split som feriemål, krydstogtsdestination og som afsæt for øhopferie. Split har heller ikke været særlig dygtig til at markedsføre sig selv, men også det er ved at ændre sig.

Hvis man gerne vil holde badeferie i urbane omgivelser er Split en perfekt destination i hele sommerhalvåret. Split er samtidig et maritimt trafikknudepunkt med gode forbindelser til det centraldalmatiske øhav. Kroatien er det eneste land i Europa, som har et øhav der er konkurrencedygtigt med det græske og en række af de smukkeste og mest attraktive øer ligger i katamaran-afstand fra Split – herunder bl.a. Hvar, som de seneste år er blevet de internationale livsstilsmagasiners foretrukne dark horse. Split ligger tæt på den populære badeferiedestination Makarska Riviera og kun nogle få timers kørsel fra Dubrovnik«.

Arkitektur og kultur »Split er bygget op omkring den romerske kejser Diocletians 1.700 år gamle palads. Det er det eneste romerske palads, der senere blev centrum i en middelalderby, og som i dag stadig er en integreret del af byen. Der lever over 3.000 mennesker i denne gamle bydel, som altså bestemt ikke kun er til pynt. F.eks. kan man midt i en moderne bank se rester af bærende søjler fra den romerske storhedstid. Gyder og stræder er bygget ind i hinanden eller hen over hinanden i alle stilarter fra antikken og frem til vor tid, og hele den gamle bydel er i dag på UNESCO's liste over bevaringsværdig kulturarv«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Restaurant og natteliv
»De bedste restauranter herunder Sperun og Nostromo ligger i nærheden af byens fiskemarked, og det er også herfra de vigtigste råvarer kommer. Splits festlige fest- og forlystelsesliv folder sig ud i den gamle by, hvor små fine cafeer og vinbarer ligger skulder ved skulder i de labyrintiske gader. Tjek f.eks. Puls og Fluid.

Rundt om i kejserens gemakker og andre dele af det gamle romerske palads spiller gademusikanter R.E.M. for et trofast øldrikkende publikum, og folk stimler sammen om et mandskor, der i nystrøgede skjorter tager opstilling som en hel lille søjlerække for at give smagsprøver på klapa, som er den smukke kroatiske a capella tradition. Vil man sidde mere mageligt, er der god udsigt til fra den elegange kaffefar Lvxor. De mest feststemte barer og klubber ligger langs Bacvice-stranden, som begynder dér, hvor byens altid intenst vibrerende strandpromenade hører op. Her er både diskoteker for dem, der vil genopleve den musikalske sommer 1986 og steder, som spiller Trentemøller og den nyeste elektroniske musik."

Transport:Flyv til Split for 1.699 kr. Søg selv billige billetter her

Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer

Storby:San Francisco, Rom, Lissabon, Berlin, Århus, Toscana, Se flereSol & strand:New Zealand,Gran Canaria,Kreta,Cypern, Mallorca, Algarve

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden