Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KRIG. Danske turister vender blikket mod verdens slagmarker, når de ferierer. Her er det et billede fra Stalingrad i januar 1943.
Foto: Pressefoto

KRIG. Danske turister vender blikket mod verdens slagmarker, når de ferierer. Her er det et billede fra Stalingrad i januar 1943.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Turister vil genopleve krig, død og ødelæggelse

Nichebureauer oplever stor interesse for militærhistoriske rejser.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev Stalingrad og Normandiet, bliv klogere på den finske vinterkrig eller belejringen af Leningrad.

Denne særlige krigsrejser vinder i øjeblikket ind hos danskerne.

»Militærhistoriske rejser er de mest efterspurgte hos os«, fortæller direktør hos Cultours, Torsten Granov.

Det århusianske nichebureau arrangerer omkring 50 rejser årligt, hvoraf næsten halvdelen er med militærhistorisk fokus og går til så forskellige steder som Finland, Hawaii, Auschwitz og den jyske vestkyst.

I 1994 startede bureauet med blot at tilbyde en enkelt af denne rejsetype. I dag er der omkring 20 destinationer på programmet, hvoraf flere gentages i løbet af året.

»De folk, der rejser med os, er dem, der vil vide mere. Vi oplever også, at folk selv kontakter os og opfordrer os til at arrangere ture til særlige destinationer, som vi så researcher på«, siger Torsten Granov.

Den mørke turisme
For professor i turisme ved Aalborg Universitet, Henrik Halkier, er tendensen tydelig.

»Folk har i dag mere tid og flere penge til rådighed. Samtidig rejser mange i forvejen meget, og derved opstår behovet for en mere specialiseret form for ferie. Vi ser en merværdi i at udforske steder, vi ellers normalt ikke har mulighed for, og her opstår nichebureauerne med blandt andet militærhistoriske rejser, som mange finder spændende på baggrund af ondskab, død og ødelæggelse«, siger Henrik Halkier, og bruger begrebet 'Dark Tourism' til at beskrive denne særlige rejseform.

»Det er fascinationen af det mørke. Det giver en anden form for spænding. Man føler et sus, føler kvalmen og væmmes ved det ubegribelige. Det er en ny trend, og samtidig er der også den dimension, at deltagere på disse rejser kan nørde med andre af samme interesse. På den måde bliver deltagerne på en militærhistorisk rejse en del af attraktionen«, siger Henrik Halkier.

Hos Cultours er et store korps af vidende rejseledere fra ind- og udland med til at arrangere rejserne.

Eksempelvis styres rejsen til Moskva og Stalingrad af cand. mag. i russisk og historie, Martin Cleemann Rasmussen, der taler russisk, har boet i Rusland og Ukraine og er tilknyttet Hærens Officerskole som vejleder i Krigshistorie.

»Vi hører ofte fra vores gæster, at de er vant til at tage beslutninger på deres arbejdsplads. Når de så har ferie, så gider de ikke sol og strand, men vil have en ferie med indhold uden selv at skulle tage en masse beslutninger. Dem vil de overdrage til os, fordi de ved, at vores rejseledere er kompetente til at bestemme over deres tid«, siger Torsten Granov og fortæller, at de mest efterspurgte ture går til Normandiets slagmarker, kyster og kirkegårde.

Rejser skal være nørdet
At gæsterne vil have faglighed for pengene, kan de nikke genkendende til hos Akademisk Rejsebureau, der sammen med Cultours er landets eneste arrangører af militærhistoriske rejser.

»Gæsterne bliver skuffede, hvis det ikke er nørdet, og turen skal være skarpvinklet på taktiske og tekniske detaljer og samtidig skabe det store historiske overblik«, siger Jon Kyst, der direktør hos Akademisk Rejsebureau.

Bureauet tilbyder blandt andet en rejse i oktober til det tidligere Leningrad med udgangspunkt i Nazitysklands 2 ½ år lange belejring af byen under 2. Verdenskrig.

På turen er rejselederen en af Danmarks førende eksperter i anden verdenskrig, Niels Bo Poulsen, og oberstløjtnant Christian Eugen Olsen, der også er ceremonimester ved det danske kongehus.

»Det svære ved at arrangere militærhistoriske rejser er, at folk virkelig ved, hvad de vil have. Men samtidig er det med til at gøre det spændende«, siger Jon Kyst fra Akademisk Rejsebureau.

Ikke alle krige hitter

Selvom Cultours har stor erfaring i sammensætning af militærhistoriske rejser, så kan de fejlvurdere folks interesse. Hvor de selv syntes, at de for år tilbage havde sammensat den ultimative rejse til USA om den amerikanske borgerkrig, så måtte de pille den af plakaten efter to år.

Første år var der fem tilmeldinger, året efter tre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden