Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kulturskifte. Hotelgæster tager i dag enten en drink i hotelbaren, køber alkohol i kiosken, trækker det i en automat eller medbringer selv forsyninger.
Foto: Eric Risberg/AP

Kulturskifte. Hotelgæster tager i dag enten en drink i hotelbaren, køber alkohol i kiosken, trækker det i en automat eller medbringer selv forsyninger.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legendarisk hotelinventar er snart fortid

Flere hotelkæder afskaffer minibarerne, fordi de er for besværlige at holde styr på og for dyre at fylde.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minibaren er snart tom, og det skyldes ikke, at hotelgæsten har taget sig en lille gibbernakker før sengetid eller er fordrukken.

Derimod har hotellerne erkendt, at det er for dårlig en forretning og for besværligt at fylde køleskabene med små, dyre flasker og snacks.

Derfor dropper flere og flere hotelkæder minibarerne, og den tørstige hotelgæst må enten ty til hotelbaren, trække drinks i en automat på gangen eller handle i en butik i receptionen.

LÆS OGSÅ

Hotelgæsterne er også trætte af at betale overpris for en flaske vand og en pose nødder. Samtidig er det for besværligt og dyrt for hotellerne at tjekke, hvorvidt gæsterne snyder og snupper sig en gratis drink eller ej.

Hoteller i den billige ende er ligeledes med til at fremme minibarens endeligt. Kæder som Premier Inn og Travelodge foretrækker at fylde automater på gangene med godter frem for minibarer, og det smitter af på de dyre hoteller, skriver avisen The Independent.

For øjeblikket udgør lavprishotellerne et ud af fem hoteller i England.

Hyatt Hotels & Resorts har ikke minibarer på deres konferencehoteller, og ifølge The Independent er de også på vej ud af store kæder som Hilton og Marriott.

Kildevand afløser spiritus
På Marriott Hotel i København er der dog ingen aktuelle planer om at fjerne minibarerne fra værelserne, fortæller hotellets direktør for mad og og drikke, Nick Hawk.

»Det er en service, som vi altid har haft, og vi planlægger ikke at fjerne dem for øjeblikket. Flere hoteller sælger produkterne fra en gavebutik i lobbyen, og en sådan har vi også, men beholder altså alligevel minibarerne«.

Snyder mange for betalingen?

»Nej, vores minibarer har sensorer, så når kunden flytter en vare, kommer den automatisk på regningen. De gamle køleskabe med optælling var alt for arbejdskrævende«, siger Nick Hawk.Arp-Hansen Hotel Group driver 11 hoteller med 2.673 værelser i København lige fra det firestjernede Phoenix til det tostjernede lavprishotel Wake Up.

Malene Friis, koncerndirektør for drift, vedligehold og indkøb siger, at 4 ud af 11 hoteller i kæden ikke længere har minibarer.

»På vores nye lavprishotel Wake Up har vi valgt ikke at sætte minibarer ind. I stedet har vi en kiosk i receptionen. På fire- og femstjernede hoteller har mange gæster det som et krav, at der er en minibar på værelset«.Der kommer endnu et Wake Up-hotel næste år, og der vil hverken være minibar eller telefon på værelset. Til gengæld vil der være fladskærm på værelserne, og trådløs internetadgang er inkluderet i prisen.

»Det med at få en sjus på værelset er slut. Vi har endda måttet fjerne små likørflasker, fordi udløbsdatoen var overskredet. Kildevand er det mest efterspurgte«, fastslår Malene Friis fra Arp-Hansen Hotel Group. Små flasker er for dyre

Jens Zimmer Christensen, formand i Horesta (Hotel, Restaurant- og Turisterhvervets Arbejdsgiverforening), er ikke overrasket over, at minibarerne er på vej ud. Salget er stagnerende, af samme årsag som hotelgæster ikke bruger telefoner: Det er for dyrt. I dag har næsten alle gæster mobiltelefon med, og hvis de vil have en dram på værelset, medbringer de selv spiritus. De små flasker i minibaren er for dyre, siger han.

LÆS OGSÅ »Det er nemmere og billigere med automater eller kiosker på gange og i receptionsområdet, hvor gæsten kan købe læskedrikke med mere. Det er også nemmere rent praktisk og økonomisk at håndtere for hotellet«. Horesta-formanden er til daglig også direktør på Hotel Maritime i København, og her har man for flere år siden afskaffet minibarerne, men ladet køleskabene stå på en del af værelserne, så gæsten kan bruge det til medbragte drikkevarer, medicin og lignende. »Der er sket en ændring i adfærd og efterspørgsel. Det at drikke er i dag en social foreteelse, og hvis der ikke er efterspørgsel, så er det bare penge ud ad vinduet for hotellerne«, fastslår Jens Zimmer Christensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden