Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MADMEKKA. Les Halles de Lyon er en storslået rejse gennem fransk madkultur.
Foto: Monika Dinek

MADMEKKA. Les Halles de Lyon er en storslået rejse gennem fransk madkultur.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag med til Frankrigs gastronomiske hovedstad

Der venter store madoplevelser i Lyon, der er hjemsted for madmarkeder, en række af verdens bedste kokke og vært for VM i kogekunst.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan godt være, at Paris er den by i Europa, som har flest Michelin-stjernerestauranter.

Men det er Lyon, der holder den egentlige pionerposition på den franske madfront og som mange gallere betragter som Frankrigs egentlige gastronomiske centrum.

LÆS ARTIKEL

Og selvom det ikke er nogen nem opgave at markedsføre sig selv i skyggen af lysenes by, har det moderne Lyon på en række områder førertrøjen på i forhold til hovedstaden, der ligger små to timer væk med højhastighedstoget TGV.

Du kommer eksempelvis legende let rundt i byen. Sluses ud af den førerløse metro, glider gennem de kabeltrukne sporvogne, skifter til elektrisk drevne busser og hopper på tovbanen til toppen af byen, hvor en seks meter høj, guldbetrukket udgave af jomfru Maria velsigner Lyon, Frankrigs næststørste bys, 1,4 milioner indbyggere.

Stjernekokkenes hjemmebane
Men det er maden, der er Lyons store attraktion.

Kendte franske kokke som Michel Roux, Antonin Bonnet og Clause Bosi, der alle bedriver kogekunst på højt niveau i Storbritannien, har tjent deres lærepenge her, og en af verdens største nulevende kokke, Daniel Boulud (bosat i New York) er født her.

LÆS ARTIKEL

De gastronomiske frontløbere var kvinder, der under navnet 'mères lyonnaises' brugte deres erfaring som kogekoner for Lyons bedre borgerskab og midt i 1800-tallet åbnede etablissementer med god, simpel kogekunst – det man i dag ville kalde ærlig mad.

Flere af disse kvinder drev det videre endnu, og Eugénie Brazier der blandt andet gjorde tjeneste hos Lyons borgmester, blev i 1933 den første kvindelige kok som fik tre Michelin-stjerner på den nu legendariske restaurant La Mère Brazier. En restaurant som bysbarnet og den senere mesterkok Paul Bocuse stod i mesterlære på.

LÆS ARTIKEL

I dag lægger Paul Bocuse blandt meget andet navn til det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, Bocuse d'or, som er blevet afholdt i Lyon hvert andet år siden 1987. Sidste år løb Rasmus Kofoed fra Geranium med titlen, og næste mesterskab holdes i 2013.

På næste side viser vi vej til fem gode adresser i den madglade storby – fra madmarked over billige bouchoner til eksklusive topspisesteder.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Side 2:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden