Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stemning. Pompøse bygninger og gader med hyggelige cafeer er en del af Bukarests charme.
Foto: Kåre Welinder/Kåre Welinder

Stemning. Pompøse bygninger og gader med hyggelige cafeer er en del af Bukarests charme.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 oplevelser + 3 restauranter i Bukarest

Megabygning, grønne åndehuller og et glimt af historien. Få en række tips til oplevelser i Bukarest her.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Palatul Parlamentului - parlamentet

Rumæniens tidligere diktator Nicolae Ceausescus megabygning og prestigeprojekt, der med et orgie i marmor, guld, silke og krystal havde brug for 700 arkitekter og 20.000 arbejdere til konstruktionen. Paladset, der bærer navnet Palatul Parlamentului – parlamentet – stod først færdigt fire år efter Ceausescus død, og er idag både Bukarests mest besøgte seværdighed og hjemsted for Rumæniens parlament. Eneste måde at opleve bygningen på og få den gode udsigt over Bukarest fra balkonerne er ved at deltage på en tur.

Palatul Parlementului, Calea 13 Septembrie 1. Entré og rundtur: cirka 75 kroner

Lipscani-distriktet - Old Town

Bukarests historiske handelskvarter er et virvar af gader og stræder med smukke bygninger, gallerier, cafeer, restauranter og værtshuse. Man må ikke snyde sig selv for en tur uden bykort og bare lade sig suge iWnd i de små gader og indsnuse stemningen af det gamle Bukarest. Den charmerende bydel har udviklet sig til at være byens mest turistede kvarter, hvor særligt gaderne Strada Smardan og Strada Selari er spækket med vandhuller og restauranter. Disse kan være ganske larmende, så søg eventuelt væk herfra for at finde et mere autentisk Rumænien, for der er masser af beværtninger og spisesteder med god mad til få penge.

Strada Lipscani

National Military Museum

Et overraskende flot og omfattende museum, gemt af vejen i det østlige Bukarest. Viser enorm udstilling og Rumæniens militære historie med erobringer og invasioner i hele regionen helt frem til det moderne Rumænien. Det er alt sammen flot udført med detaljerede kort, taktiske manøvrer og masser af objekter som våben, medaljer, uniformer og militære dokumenter fra alle tidsperioder. Særligt afdelingen omkring revolutionen og diktatorens fald i december 1989 er bevægende som følge af originale breve, donerede objekter og blodige tøjrester. Selv om man hverken her eller i resten af udstillingen får meget info på engelsk, så forstår man meget i kraft af museets flotte modeller, landkort og udstillede genstande. Haven har en stor udstilling af tanks, kanoner, fly og raketter, der på trods af rodebunke-aura alligevel er udstyret med plancher med tekniske detaljer. Bagest i haven findes stor hal med fly- raket- og kosmonautudstilling.

National Military Museum, Strada Mircea Mircea Vulcnescu 125-127Entré: cirka 17 kroner

Peasant Museum

Museet giver et godt overblik over Rumæniens bonde- og landsbrugshistorie med redskaber, religiøse ikoner, tøj med mere. Men dette er ikke det mest spændende, idet meget lidt står på engelsk. Derimod har kælderetagen en udstilling, hvor kun få ord behøves, idet der her findes en samling af kommunistisk kunst samt unikt porcelæn med motiver af de store ledere. Statuer, skulpturer og malerier af især Lenin og Stalin, men også den rumænske kommunistleder Gheorghe Gheorghiu-Dej, der blev efterfulgt af Nicolae Ceausescu efter sin død i 1965, er foreviget i kælderen. Udstillingen er interessant, fordi der kun meget få steder i Bukarest findes minder om kommunistlederne. Dog er der intet om Ceausescu. Ham prøver de tydeligvis at fortrænge, og trods store anstrengelser fandt vi kun meget få billeder af diktatoren.

Peasant Museum, Sos. Kiseleff 3. Entré: cirka 15 kroner

Cismigiu Park

I det centrale Bukarest ligger Cismigiu Park. Byen har flere parker af varierende størrelse, men Gradina Cismigiu er et perfekt sted at hvile både ben og hoved efter lang dag med sightseeing i byen. Parken er spækket med bænke – også de sjældent sete en-mandsbænke, hvor unge og gamle rumænere mødes for at diskutere alting og ingenting. Rumænerne virker til at sætte pris på byens få grønne områder, der benyttes i selskab med kaffe og brød fra bageriudsalget i parkens sydlige hjørne mod Regina Elisabeta-boulevarden. Det er vidunderligt at se, hvordan disse parker holdes rene midt i den megen beton. Træer, blomster, restaurant og broen over den lille sø er pragtfuld kulisse til en slendretur i solen.

Cismigiu Park, Bulevardul Regina Elisabeta 48 (Gradina Cismigiu)

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke alle attraktioner har egne hjemmesider. Læs mere på Rumæniens officielle hjemmeside her

Tre restaurant-anbefalinger:

Caru ce Bere

Med sin beliggenhed på Strada Stavropoleos midt i Old Town, er ølhallen Caru ce Bere meget besøgt at både forretningsfolk, turister, lokale og alt herimellem. Og det er forståeligt. Store hovedretter koster omkring 50 danske kroner, forretter cirka 20 kroner, det hjemmebryggede øl koster cirka 15 kroner. Til trods for et altid stort antal gæster, er serveringen af pølser, kød, kål og supper hurtig. Den flere hundrede år gamle ølopskrift rammer plet og de mørke, gotiske nuancer gør Caru ce Bere til et hyggeligt sted at besøge i Bukarest.

Caru ce Bere , Strada Stavropoleos 5

Lacrimi si Sfinti

Selvom Lacrimi Si Sfinti kan virke ekseklusivt og dyrt, bedrager synet. Øverste etage er lys og let klinisk i udseendet, men bed om at sidde i kælderen, hvor mursten, store hvælvinge og mørk belysning danner perfekt ramme for en lækker madoplevelse, hvor man dog bør undgå kalkun-testiklerne. Hovedretter koster mellem 50 og 100 kroner for store, veltillavede portioner af klassiske rumænske retter samt et mere eksperimenterende rumænsk køkken med spændende titler som Morality Brigade, Mute Duck, Pick me up Soup og Sentimental Catfish. Øllet koster cirka 15 kroner for en halv liter rumænsk Ursus. Der er blommebrændevin til dessert, ligesom man er garanteret underholdning af både guitar, violin og harmonika.

Lacrimi si Sfinti, Sepcari 16

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klein Cafe

Så vidt vides den eneste ikke-ryger café i det centrale Bukarest. Serverer friskpresset juice til stedets lækre morgenbuffet og steger hjemmelavede vafler hele dagen.

Klein Cafe, Strada Smardan 11

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden