Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Idemand. Viktor Oszvald står bag den anderledes turist-oplevelse i Budapest.
Foto: Claustrophilia/Claustrophilia

Idemand. Viktor Oszvald står bag den anderledes turist-oplevelse i Budapest.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke for sarte sjæle: Turister vil prøve ny flugttrend

Du har en time til at komme ud af et aflåst rum. Nyt og populært spil lokker mange til den ungarske hovedstad, Budapest.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Du får besked på at møde op på en bestemt adresse i Budapests centrum. Her skal du ringe på en dørklokke, gå videre i gennem gården og åbne den første dør på venstre hånd. Du træder ind og døren smækker efter dig. Her ligger en vejledning om, hvad du skal, og du har en time til at komme ud igen«.

Viktor Oszvald smiler og besvarer straks det spørgsmål, der presser sig på med det samme.

»Nej. Folk går ikke i panik. De ved, det er en del af spillet. De er forberedt på, at der vil ske mærkelige ting, og at de kommer direkte ind i spillet«, griner Viktor Oszvald.

Spillet, han henviser til, handler om, at man skal komme ud af et aflåst rum indenfor en time, og manden bag er Viktor Oszvald, der er 29 år gammel og grundlægger af Claustrophilia - et af de mest efterspurgte steder i Budapest, som tilbyder de såkaldte »live-escape spil«. For at komme ud skal man løse en række opgaver, og undervejs sættes blandt andet den logiske sans på prøve.

Flugt-spil er blevet et hit i Budapest, og kunderne strømmer til for at afprøve nogle af de omkring 30 steder i byen, som tilbyder aktiviteten.

Claustrophilia har to steder i Budapests centrum, som mere eller mindre er booket hele tiden. Kunderne er hovedsageligt udlændinge fra hele verden og for det meste i 20`erne og 30`erne, men ikke nødvendigvis, fortæller Viktor Oszvald.

»Vi har haft kunder i mere eller mindre alle aldre. For eksempel for en uge siden et vennepar fra Norge, på henholdsvis 65 og 75 år«, fortæller han.

Løse forskelligartede opgaver

Der er altid knyttet en historie til spillet. Eksempelvis en historie om den onde troldmand Gaa Enn Jama, hvis sorte magi, man kun kan bryde, hvis man finder troldmandens tempel, sådan som tilfældet er det ene af Claustrophilias steder.

Ens succes er afhængig af, om man er i stand til at løse en lang række af forskelligartede opgaver. Opgaverne er forbundet med hinanden, og løsningen af den ene opgave leder frem til den næste opgave.

GUIDE:Se hvad du skal opleve, spise og drikke i Budapest

Løser man alle opgaver, kommer man frem til den afsluttende opgave, og klarer man også den, kommer man væk fra rummet. Det lyder umiddelbart ganske nemt at gå til, men det er langtfra tilfældet, fortæller Viktor Oszvald, som er hjernen bag opgaverne og hele spillet.

»Det er kun omkring 30 procent, der kommer hele vejen og når frem til udgangen«, fortæller han.

Hvis du spekulerer på, hvad der sker med de resterende 70 procent, som ikke klarer opgaven, så bliver de hjulpet ud af huset af Claustrophilias medarbejdere. De er til stede i huset, men træder kun til, hvis der er problemer, eller hvis man altså ikke klarer opgaverne og har tabt spillet.

Danmark vil have flugt-spil

Marianne Levinsen fra Instituttet for Fremtidsforskning I Aarhus forstår godt, at flygte-spil er blevet så populære.

»Hele game-universet er genkendeligt for os fra den digitale verden, og her bliver det sat i en fysisk ramme. Det kan vi lide, fordi det giver os mulighed for at være fælles om noget og er involverende«, siger Marianne Levinsen.

Viktor Oszvald betegner live-escape spil som den hurtigstvoksende trend i øjeblikket, og den er ved at brede sig til resten af verden. Enkelte europæiske byer, såsom Zürich eller London, har allerede har fået steder, hvor man kan spille spillet, og flere andre byer er på vej.

Det vil ske formentlig hurtigt, da Viktor Oszvald jævnligt får henvendelser fra mange forskellige lande, som ønsker et samarbejde med ham ved etablering af et spil - fra USA og flere europæiske lande - inklusiv Danmark.

Fremtidsforskeren mener, at flut-spil har de kvaliteter, vi efterlyser, og derfor har en stor chance for at blive en stor succes.

»Det er ikke længere nok blot at blive underholdt. Vi vil væk fra den traditionelle form for underholdning i for eksempel BonBon Land. Vi vil overraskes og udfordres og selv være med. Vi stræber efter anderledes oplevelser, som kan få os til at sige: wow, det her var noget helt andet«, siger Marianne Levinsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden