Storby og kultur

Jeppe blev fuppet: »Så bliver man godt gal i skralden«

Jeppe Hørmand-Pallesen vidste, han skulle passe på. Alligevel blev han snydt.

Storby og kultur

Det var næsten skæbnens ironi.

Jeppe Hørmand-Pallesen sidder på en morgenmadscafe i Barcelona med sin familie. De er på besøg fra Danmark, og han studerer i byen. Familien har netop talt om tyverier og hvor meget, man skal passe på i byen.

»Pludselig kommer servitricen og spørger, om jeg stadig har min pung i lommen. Jeg mærker på min jakke, der hænger på ryglænet, og pungen er væk«.

Når han tænker tilbage på episoden, der ligger 10 år tilbage, ærgrer det ham, at alarmklokkerne ikke bimlede i tide. For ved bordet ved siden af Jeppe og familien satte to mænd sig, og de var ikke typiske typer, der besøgte stedet. Blandt andet delte de én kop kaffe og sad der kun i fem minutter.

Servitricen havde holdt øje med mændene, og da Jeppe opdager, at pungen er væk, er de to mænd på vej ud af cafeen. Da han løber hen mod dem, vender de sig og tager pungen op af lommen og siger, de har fundet den. Det forvirrer i første omgang Jeppe.

»Det var sådan lidt en paniksituation, og jeg tænker, at det da godt kan være, de har fundet den. Og man kan jo ikke stå og råbe af nogen, der har hjulpet dig«.

Da det går op for ham, at de nok alligevel ikke er uskyldigheden selv, råber han af dem. Frem for at luske af, går de to mænd - den ene er to hoveder højere end Jeppe - hen imod ham. Og så tager situationen en ny drejning:

»Ejeren af morgenmadscafeen har stået og kigget på, og da han ser, hvad der sker, kalder han på sine fem kokke. Så tager de to mænd benene på nakken - med de fem kokke efter sig«, fortæller Jeppe Hørmand-Pallesen, i dag grinende om den komiske situation.

Taget ved næsen

Dengang var følelsen mere en »irriterende afmagt« over, at de ikke blev fanget. Kokkene kom tilbage en halv time efter - mændene var sluppet væk.

»Jeg fik min pung igen, men var blevet taget ved næsen og havde ikke opdaget noget. Så bliver man godt gal i skralden«.

Jeppe Hørmand-Pallesen er langt fra den eneste, der kommer ud for ubehagelige oplevelser. Tal fra danske forsikringsselskaber viser, at Barcelona er den europæiske storby, hvor flest danskere oplever at blive bestjålet.

Byen topper Falck TravelCares liste med 24 procent af tyverisagerne. Det samme gælder for Europæiske Rejseforsikring (19 procent) og Gouda.

Og det på trods af, at der er flere danskere, der rejser til storbyer som London, Paris og Berlin.

Ofte tyverier i metroen

At Barcelona altså får den tvivlsomme placering, er Jeppe Hørmand-Pallesen ikke overrasket over. Da de to tyve snuppede hans pung, var han i slutningen af et semesters studieophold i byen, og han var godt klar over, at han skulle passe på sine ting. Ofte var han vidne til rapserier i metroen, og han var blevet god til at spotte situationerne.

»Typisk kom to personer gående ind i metroen sammen og gik så ned i hver deres ende. De var typisk pænt, men anonymt klædt. Ved de mest travle stoppestæder stod de tæt op ad folk og lagde så jakken eller avisen over offerets håndtaske og var lynhurtige til at tage det, de skulle bruge«, lyder det fra Jeppe Hørmand-Pallesen.

Også ved en anden lejlighed var han ude for en ubehagelig situation. En aften, hvor han gik på Ramblaen med en ven, blev vennens pung listet ud af hans baglomme. Før de så sig om var mand og pung væk. I dag er Jeppe Hørmand-Pallesen meget opmærksom på sine værdigenstande, når han rejser, og på overvenlige mennesker, der antaster ham.

Sidste år tog godt 146.985 danskere til Barcelona, viser tal fra Den Spanske Stats Turistbureau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce