Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alternativ. Sloveniens hovedstad, Ljubljana er en rigtig god mulighed, hvis du har lyst til at prøve noget andet end de beslægtede nabobyer Wien og Prag.
Foto: Visit Ljubljana

Alternativ. Sloveniens hovedstad, Ljubljana er en rigtig god mulighed, hvis du har lyst til at prøve noget andet end de beslægtede nabobyer Wien og Prag.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Otte fascinerende Balkan-byer: Hvilken passer bedst til dig?

Gastronomi i topklasse, alternativ kunst, fascinerende historie og alsidige shoppingmuligheder lokker i Balkans storbyer.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du vil væk fra storbyferiens alfarveje som Rom, London og Berlin, byder Balkan på spændende, ukendte og pulserende storbyer, hvor du kan få kultur, natur og gastronomi af høj klasse. Og det endda til billige penge.

Med nye, direkte flyforbindelser og et stigende antal rejsearrangører, der retter blikket mod den vestlige del af Balkan-halvøen, er der for alvor åbnet op for muligheden for at udforske en række spændende og ukendte rejselande.

Her stiller vi skarpt på seks byer i fem forskellige Balkan-lande. Og du kan dykke ned i de tilhørende guider med forslag til en oplevelsesrig weekend i byerne.

1. Split, Kroatien – Storby med havudsigt

Hvor: Split ligger i Centraldalmatien og er Kroatiens næststørste by efter Zagreb med omkring 200.000 indbyggere – eller mere end det dobbelte, når omegnen regnes med. Det er muligt at komme fra Split til Zagreb i bil på ca. fire timer.

Hvorfor: Vil man holde badeferie i urbane omgivelser, er Split et perfekt rejsemål i hele sommerhalvåret. Split er samtidig trafikknudepunkt med gode forbindelser til Dalmatiens øhav, og de seneste år er byen blevet et fast stop på mange Middelhavskrydstogter. Kroatien er det eneste land i Europa, som har et øhav, der er konkurrencedygtigt med det græske og en række af de smukkeste og mest attraktive øer ligger i katamaran-afstand fra Split – herunder Hvar, som har ry for at tiltrække de rige og de smukke, samt den meget mindre ø Vis, der som tidligere lukket militærområde er helt anderledes jomfruelig. Split ligger desuden tæt på den populære badeferiedestination Makarska Riviera og kun nogle få timers kørsel fra en anden meget smuk kystby, Dubrovnik.

Højdepunkter: Split er bygget op omkring den romerske kejser Diocletians 1.700 år gamle palads. Paladset er fortsat en integreret del af byen, og der lever over 3.000 mennesker i denne gamle bydel, som bestemt ikke kun er til pynt. I en moderne bankfilial kan man se rester af bærende søjler fra den romerske storhedstid. Gyder og stræder er bygget ind i hinanden eller hen over hinanden i alle stilarter fra antikken og frem til vor tid, og hele den gamle bydel er i dag på UNESCO's liste over bevaringsværdig kulturarv.

Hvornår: Bedste rejsetidspunkt er fra maj til oktober, men også om vinteren er det relativt lunt.

2. Zagreb, Kroatien – Gastronomi og østrig-ungarsk kejserpragt

Hvor: Kroatiens hovedstad Zagreb ligger i læ af Medvednica-bjergenes sydlige skråninger og på begge bredder af floden Sava. Med omkring 800.000 indbyggere er det landets klart største by og centrum for både parlamentarisme, kultur og studenterliv.

Hvorfor: I det tidligere Jugoslavien stod Zagreb ofte lidt i skyggen af hovedstaden Beograd, men siden selvstændigheden i 1991 er byen trådt i karakter. Når det gælder gastronomi er Zagreb den af hovedstæderne på Balkan, hvor der er mulighed for at få de største oplevelser, og med en række hoteller af høj international kvalitet, er der også mulighed for at bo godt til relativt få penge – især i sommermånederne, hvor de fleste vælger at tage til den kroatiske kyst.

Højdepunkter: Zagreb folder sig fornemt ud i Gornji grad – den øvre bydel, som består af to sammenvoksede middelalderbyer. Omkring Den grønne hestesko – Zelena potkova – en hesteskoformet kæde af grønne anlæg og store kulturinstitutioner mærker man desuden det stærke arkitektoniske aftryk fra tiden under Østrig-Ungarn. Zagrebs største aktiv er dog uden tvivl cafélivet, som ikke mindst byens mange studerende sørger for at holde gang i. Cafélivet folder sig især ud omkring gaderne Bogovi?eva, og Tkal?i?eva samt gaden Petrinjska, der netop nu oplever en opblomstring med mange nye spændende cafeer og spisesteder.

Hvornår: Zagreb er smukkest om foråret og det tidlige efterår. Sommeren er også fin, men i juli og især august rejser mange af byens indbyggere til kysten, og når temperaturen runder de 35 grader som tilfældet ofte er, geares der kraftigt ned. Til gengæld kan man bo på fine hoteller til relativt få penge.

3. Ljubljana, Slovenien – Centraleuropæisk romantik og tæt på natur

Hvor: Sloveniens hovedstad Ljubljana ligger i Centraleuropa mellem Alperne og Adriaterhavet. Med i underkanten af 300.000 indbyggere er det en by, som nemt kan opleves til fods.

Hvorfor: Har man lyst til at prøve et ukendt alternativ til beslægtede nabobyer som Wien og Prag, er Sloveniens hovedstad en rigtig god mulighed. Ljubljana skal især opleves for det stemningsfulde cafeliv langs Ljubljanica-floden og for en interessant, forskelligartet arkitektur, som ikke mindst den kendte arkitekt Jože Ple?nik har sat sit præg på. Endelig er byen med sin beliggenhed mellem kyst og bjerge et godt udgangspunkt for en række store naturoplevelser – bl.a. i nogle af de helt enestående underjordiske grotter, der ligger blot en kort køretur væk. Det kan også stærkt anbefales at tage en tur til den gamle kurby Bled og den meget fotogene sø af samme navn.

Højdepunkter: Ljubljana er en by uden de store ikoniske seværdigheder, men den gamle, romantiske bydel, byens flotte art nouveau-bygninger, markedspladsen og Jože Ple?niks tredelte bro tæller blandt de mest interessante.

Hvornår: Ljubljana opleves bedst i sommerhalvåret, men omkring jul og nytår sættes byen smukt i scene med lys og udsmykninger og er man glad for skiløb, er der ikke langt til World cup-pisterne i Kranjska Gora. ´

4. Beograd, Serbien – Natteliv, shopping og moderne kultur

Hvor: Serbiens hovedstad ligger smukt på bredderne af floderne Sava og Donau og er med sine små to millioner indbyggere den største og mest vibrerende af hovedsæderne i Sydøsteuropa.

Hvorfor: Beograd har været Serbiens hovedstad i mere end 600 år, og med en historie, der strækker 7.000 år tilbage i tiden, er det en af de ældste byer i Europa. Mest interessant er dog det moderne byliv, der udspiller sig omkring hovedstrøget Kñez Mihailova og ved floden Sava, hvor gamle pakhuse og lagerhaller har fået nyt liv med spændende restauranter, jazzklubber og gode barer – spørg efter Beton hala. Det er også Beograd, man skal tage til, hvis man er interesseret i kunst og kultur – en række fine private gallerier viser interessant kunst, som vi sjældent får lejlighed til at se i Nordeuropa.

Højdepunkter: Beograds vartegn er den højtbeliggende fæstning Kalemegdan, hvorfra der er fin udsigt over byen og de to floder, Sava og Donau. Desuden er det værd at kigge forbi Sveti Sava, som er den største ortodokse kirke på Balkan. De mest mindeværdige oplevelser er dog det festlige byliv, der kommer særlig fint til udtryk langs floden, og en række meget fine konceptbutikker og designkvarterer gør også Beograd tiltrækkende for shoppelystne. Det gælder ikke mindst umi dizajn distrikt.

Hvornår: Beograd er uden tvivl rarest i sommerhalvåret og en fin bystrand nogle kilometer uden for centrum gør det endda muligt at få en svalende dukkert, når de tørre somre sætter ind.

5. Sarajevo, Bosnien-Hercegovina – Verdenshistorie, orientalsk basar og kommunistisk æstetik

Hvor: Bosniens hovedstad ligger ved Miljacka-floden, smukt indrammet af de dinariske alper og er med sine ca. 320.000 indbyggere den største by i Bosnien-Hercegovina.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor: Sarajevo er i feriesammenhæng et ubeskrevet blad for de fleste danskere, men alle der har fulgt med i historieundervisningen kender til byen. Det var her den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand blev likvideret i 1914, hvilket førte til 1. Verdenskrigs udbryd og i begyndelsen af 1990’erne var byen udsat for den længste belejring af en by siden 2. Verdenskrig. Begge dele har sat sig spor – spor som er interessante at følge rundt i byen.

Højdepunkter: Spor er der også efter osmannerne, som regerede her i mange hundrede år, og Sarajevos største aktiv er den gamle bydel med de travle og charmerende basargader, de hyggelige barer og vandpibecafeerne, der smager lidt af orienten. Det er også her, man finder den meget smukke Gazi Husrev Beg-moské, som regnes for at være blandt de smukkeste eksempler på osmannisk arkitektur i verden. Det moderne Sarajevo folder sig ud med kassebyggerier, kommunistisk æstetik og højhuse, der ikke er blevet kønnere efter mødet med 1990’ernes snigskyttekugler og morterangreb.

Hvornår: Sarajevo kan opleves hele året rundt. De bedste urbane oplevelser får man i sommerhalvåret, men om vinteren er der til gengæld mulighed for at udforske de olympiske pister i alperne, der ligger blot en halv times kørsel ud af byen.

6. Rijeka, Kroatien – Industriby med nerve og tæt på kysten

Hvor: Rijeka ligger i Kvarner-bugten, tæt på den gamle kur- og badeby Opatija samt en lille halv times kørsel fra Kroatiens største ø, Krk. Med 130.000 indbyggere er det Kroatiens tredjestørste by.

Hvorfor: Vil man være tæt på både kulturliv og smuk natur - og måske have et mere råt alternativ til Zagreb - er Rijeka et godt alternativ. Her genanvendes gamle fabriksbygninger til kulturelle formål og de smukke industrikraner pryder havnefronten side om side med lystyachter. Rijeka er kendt for at fostre nogle af Kroatiens mest interessante progressive bands og det smitter af på både cafeer, musikklubber og festivaler. Desuden er den gamle bydel et smukt bekendtskab med flotte bygningsværker der spænder over gotik og barok til art nouveau.

Højdepunkter: Rijeka folder sig flot ud omkring promenadestrøget Korzo, hvor de flotte 1800-tals huse lægger vægge til byens mest populære cafeer. Rijeka huser desuden et af Kroatiens allerfineste madmarkeder, der holder til i tre meget smukke art nouveau bygninger – en helliget kød, en anden fisk og en tredje kolonialvarer. Rijeka skal også ses fra oven og toppen af den gamle Trsat borg, hvorfra der er eminent god udsigt over by, motorvejsbroer og hele Kvarner-bugten.

Hvornår: Rijeka er smukkest fra april til otober – vil man kombinere med en tur til øerne i Kvarner-bugten er det tidlige forår eller perioden fra sidst i august og en måneds tid frem helt ideelt. Det er dog også interessant at opleve Rijeka, når det store og meget farverige karneval løber af stablen, som regel i februar måned.

7. Novi Sad, Serbien – Kejserpragt og rockmusik

Hvor: Novi Sad er smukt anlagt ved Donau-floden i provinsen Vojvodina i det nordlige Serbien. Med omkring 270.000 indbyggere er det Serbiens næststørste by.

Hvorfor: Novi Sad er en af Serbiens smukkeste og kulturelt set mest interessante byer, arkitektonisk bl.a. påvirket af tiden under det østrig-ungarske dobbeltmonarki. Den indre bykerne kan byde på en skøn blanding af stilarter fra klassicisme og barok til nyrenæssance og seccession. Et levende caféliv, udmærkede spisesteder og en beliggenhed tæt på det spændende nationalparkområde Fruška Gora er nogle af de væsentligste argumenter for at lægge vejen om Novi Sad, der i øvrigt ligger blot en lille times kørsel fra Beograd.

Højdepunkter: Foruden den smukke bykerne er Novi Sads store tilløbsstykke den opulente Petrovaradin fæstning, der ligger ved Donau-floden og hvis historie strækker sig tilbage til slutningen af 1600-tallet. Det gamle militærområde lægger hvert år fort og skråninger til en af Europas største og mest ambitiøse festivaler, Exit Festival.

Hvornår: Novi Sad er rarest i sommerhalvåret, og det helt store rykind sker under Exit Festival i juli måned – i år bl.a. med deltagelse af Damon Albarn

8. Tirana, Albanien – Fra lukket land til alternativ storbyferie

Hvor: Albaniens hovedstad og største by ligger centralt i Albanien – blot 30 km fra nogle af landets bedste strande i vest eller ca. 25 km fra de grønne Dajti-bjerge mod øst. Med et indbyggertal i omegnen af 400.000 fordelt på godt 40 km2 (under halvdelen af Københavns areal) er det en by, som er nem at opleve til fods.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor: Efter en hård genfødsel - ovenpå 45 år som lukket diktatur indtil 1991 - er Albanien ved at positionere sig som et alternativ til de mere populære og udviklede feriemål på Balkan-halvøen. Selvom det i første omgang er de dybe skove, de vilde bjergterræner og især de gode, hvide sandstrande langs Adriaterhavskysten og den Ioniske kyst, der trækker, så er det også interessant at lægge vejen forbi Tirana, hvor der stadig er spor efter det kommunistiske regime og landsfaderen og diktatoren Enver Hohxa.

Højdepunkter: Se for eksempel Enver Hoxhas mindebygning på Dëshmorët e Kombit Boulevarden - en stor, hvid pyramide opført af Hoxhas egen arkitekt-datter. Stedet skulle oprindelig have været et museum over stort set alt hvad lederen havde rørt ved, men da den politiske vind skiftede blev det først omdannet til diskotek, siden til konferencecenter og i dag fungerer det mest som interessant skamstøtte. Hoxhas datter står også bag kongresbygningen, der ligeledes ligger på boulevarden sammen med blandt andet Tiranas nationale kunstgalleri. I en by uden nævneværdige arkitektoniske værker er det dog først og fremmest folkelivet med restauranter, barer og klubber der spiller hårdt opspændt Balkanmusik, som gør ferien i Tirana til noget særligt.

Hvornår: Tirana skal opleves i sommerhalvåret og kombineres med trekking i bjergene eller daseferie langs kysten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden