Berlins Reichstag er et af de steder, hvor du kan bruge en formiddag på at stå i kø.
Foto: TommL/TommL

Berlins Reichstag er et af de steder, hvor du kan bruge en formiddag på at stå i kø.

Storby og kultur

Sådan springer du køen over i storbyen

Her er guiden til, hvordan du hurtigst kommer ind at se attraktionerne i 15 af Europas mest populære storbyer.

Storby og kultur

Enhver, der har været på storbyferie i højsæsonen, ved, hvor surt det er at bruge sin dyrebare ferietid på at stå i kø til en attraktion.

Fra La Sagrada Familia i Barcelona og Vatikanmuseerne i Rom til Louvre i Paris og Reichstag i Berlin.

Desværre er det et problem, som rigtigt mange oplever, fordi presset på verdens klassiske destinationer er voldsomt i de typiske ferieperioder. Men der er en løsning.

Engelske Timesonline.co.uk har samlet en række gode råd og tips og tricks til at undgå de lange køer på 15 populære turistattraktioner verden over. Dem viderebringer vi her, og begynder i Spanien.

1. La Sagrada Familia, Barcelona

Sådan undgår du køen: For at få den fulde oplevelse af Barcelonas store Gaudi-perle, skal du overvinde to køer. Den første er ved selve indgangen. Den klarer du ved at købe en billet i forvejen på telentrada.com, hvor du skal klikke på 'Molt+' for at finde billetten. Prisen er godt 100 kr. for en voksen, og du kan købe indgange til kl. 9, 14 og 16. Husk at være der til tiden. Næste kø er til tårnet. Den kan du ikke købe billetter til i forvejen, men prøv at undgå myldretiden mellem kl. 11.30 og 15. Læs mere på La Sagrada Familias hjemmeside her.

2. Prado, Madrid

Sådan undgår du køen: Ligesom La Sagrada Familia i Barcelona har Madrids store seværdighed, Prado, også et bookingsystem, man kan benytte sig af i forvejen. Hvis du booker på nettet, kan du printe billetten ud hjemmefra, og så gå direkte til indgangen Puerta de Jeronimos. Kom gerne tidligt, når Prado åbner kl. 9, så undgår du de største folkemasser undervejs og har herlighederne for dig selv. Print billetter her.

3. Markuskirken, Venedig

Sådan undgår du køen: Der er to gode muligheder i forhold til at snige sig uden om køerne ved Venedigs fascinerende kirke. Du kan simpelthen booke en tid via et helt nyt system, der åbnede marts 2010. En god idé er at booke en tid så tidligt som muligt, så du får Markuskirken mest muligt for dig selv. Du kan også bestille en officiel guidetur. Det er også gratis, men det bedste er, at du på den måde hopper uden om køen. Læs mere på Markuskirkens hjemmeside her.

4. Uffizi-galleriet, Firenze

Sådan undgår du køen: Uffizi-galleriet er en af Firenzes helt klassiske attraktioner, der måske på bedste vis formidler historien om billedkunsten under renæssancen. Du kan købe billetter i forvejen til omkring 80 kr. på b-ticket.com. Vær opmærksom på, at du skal bestille mindst seks uger i forvejen, og at billetten gælder for et specifikt klokkeslæt, som du helst skal overholde for ikke at miste din plads. Billetter til formiddagsbesøg kan mærkeligt nok kun bestilles på telefon 0039 055 294883. Lige meget om du har bestilt billetter på nettet eller pr. telefon, skal de hentes ved Gate 3 ved Uffizi-galleriet, hvor du får din entrébillet og bliver gelejdet uden om køen med pøblen. Læs mere her.

5. Vatikanmuseerne, Rom

Sådan undgår du køen: Køerne til seværdighederne i det helt hellige af Rom er notorisk berygtet som et helvede, men der er måder at omgås dem på. Køb eksempelvis en billet i forvejen her og print den ud hjemmefra. Kom til den aftalte tid, ellers er det bagerst i køen igen. Du kan også hoppe på en guidetur. Dem kan du købe på stedet, og de giver dig adgang uden om den store kø. Prisen for en billet købt i forvejen er 140 kr. og en guidetur fås til 195 kr.

6. Colosseum, Rom

Sådan undgår du køen: Den bedste måde at kunne række tunge ad lemmingerne i køen ind til Roms gamle gladiator-arena, er at købe en ’kombinationsbillet’ på Palatinerhøjen. Den giver adgang til både Palatinerhøjen, Forum og Colosseum og er gyldig i to dage. Den koster 90 kr. Ellers køb et Roma Pass på romapass.it. Det har forskellige økonomiske fordele, men sender dig også direkte ind på Colosseum.

7. Louvre, Paris

Sådan undgår du køen: Hvis køen ved Louvre har en af sine allerdårligste dage, så ligner den noget fra Sovjet i de værste år. Køen begynder ved billethusene, så dem skal du undgå og hellere købe din entrebillet, før du ankommer. Enten på fnac.com eller virginmegastore.fr. Billetterne er ikke sat til et specifikt tidspunkt, så kom gerne så tidligt som muligt. Læs mere på Louvres hjemmeside her.

8. Eiffeltårnet, Paris

Sådan undgår du køen: Også køerne ved Eiffeltårnet har ry for at være længere, end det er til at holde ud. Derfor bør du købe din billet til toppen på toureiffel.fr. En voksenbillet koster 100 kr. Print den ud og mød op 10 minutter før det tidspunkt, der står på billetten. Mellem kl. 10 og 16 kan der dog godt være befolket i det gamle tårn, så prøv andre tidspunkter. Læs mere på Eiffeltårnets hjemmeside her.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

9. Disneyland Paris

Sådan undgår du køen: Som voksen kan det være slemt nok at stå timevis i kø, men det er kun værre, når man har utålmodige børn med sig, der har ventet et år på at blive lukket ind i det hellige land – Disneyland Paris. Her er opskriften på en tur uden dårlige vibrationer og skrigende børn: Køb et Extra Magic Pass, der giver adgang til parken før alle andre. Bortset fra dem, der altså også har købt et Extra Magic Pass. Der er dog det ’men’, at sådan en adgangsbillet kun sælges mellem 1. marts og 31. august og kun kan købes af dem, der bor på Disney-hoteller eller Hôtel l’Elysée Val d’Europe. Du kan også gå på jagt efter Fastpass i en billetmaskine, der giver fordele ved nogle af forlystelserne. Læs mere på Disneyland Paris' hjemmeside her.

10. Reichstag, Berlin

Sådan undgår du køen: I den tyske hovedstad ligger Norman Fosters arkitektperle, Reichstag, der altid er et besøg værd. Derfor er der kø. Lang kø (se selv billedet herover). Den kække måde at styre uden om køen på er at bestille bord på restauranten Käfer på toppen af Reichstag-bygningen. Med sådan reservation styrer du lige uden om køen ved indgang West C. Og du kan nøjes med at tage en kop kaffe. Læs mere på Reichstags hjemmeside her.

11. St. Vitus Katedralen, Prag

Sådan undgår du køen: De sidste par år har der været gratis entré i St. Vitus Katedralen i Prag, hvilket har øget mængden af nysgerrige turister betragteligt. Og dermed også risikoen for kø. Men hvad de fleste ikke er klar over er, at det faktisk er muligt at komme ind meget tidligt om morgenen. Fra mandag til lørdag er der åbent fra kl. 7 og om søndagen fra kl. 8. Desuden åbner selve borgkomplekset, som St. Vitus Katedralen er en del af, kl. 5 om sommeren og kl. 6 om vinteren. Så hvis du er tidligt på færde, kan du få en eksklusiv oplevelse af Prag, som de færreste andre får. Læs mere på Prags officielle turistsite her.

12. Eremitagen, Sankt Petersborg

Sådan undgår du køen: Et af de helt store must-sees i russiske Sankt Petersborg er kunstsamlingen på Eremitagen. Faktisk er der så meget at indtage, at det nemt kan betale sig at købe en to-dages-billet. Bestil godt en uge før, så du er sikker på at få den sendt pr. mail. Hvis du gerne vil komme nemt til det berømte Treasure Gallery, så køb en guidet tur, når du ankommer til Eremitagen. Læs mere på Eremitagens hjemmeside her.

13. Akropolis, Athen

Sådan undgår du køen: Også i Athen er det muligt at bestille adgangsbilletter til en af byens mest berømte attraktioner hjemmefra. På theacropolismuseum.gr kan du købe adgang til Akropolis Museet, der huser Parthenon øverst på Akropolisklippen. Det koster 40 kr. for to timer. Husk på, at der mellem kl. 10 og 17 om sommeren både er hamrende varmt og proppet med mennesker. Læs mere på Akropolismuseets hjemmeside her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

14. Det Egyptiske Museum, Cairo

Sådan undgår du køen: Mens vi venter på den store opdatering af det fantastiske Egyptiske Museum i Cairo, må man nøjes med det nuværende. Du kan ikke købe billetter på forhånd, og der er ikke aircondition, så kom tidligt, når museet åbner kl. 9. Så er der færre mennesker og en mere behagelig temperatur. Og skynd dig op i Room 3, hvor Tutankhamons guldmaske kan ses, inden alle de andre får samme idé.

15. MoMA, New York

Sådan undgår du køen: Book dine billetter til New Yorks Museum of Modern Art (MoMA) på moma.org, hvorefter du kan gå direkte til indgangen og ind. Husk, at den mest utrolige del af den store udstilling hænger på 5. sal, hvor Picasso, Matisse, Miro og Kandinsky har hjemme. Læs mere på MoMas hjemmeside her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce