Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Francois Mori/AP
Foto: Francois Mori/AP

Tankevækkende. Louis Vuittons kunstcenter er bygget i moderne stil med en isbjerglignende bygning som kerne og 12 glassejl uden om den. Det skal give besøgende en følelse af bevægelse.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 kunstfolk udpeger storbyernes oversete museumsperler

Læs eksperternes overraskende anbefalinger - fra New York til Stockholm.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Entreerne er betalt, bygningerne beundret og kunsten inhaleret.

Men hvilke kunstmuseer skal du se næste gang, når nu MoMA i New York, Louvre i Paris, Tate Modern i London og alle de andre oplagte steder allerede er oplevet?

Politiken har spurgt fem danske kunstfolk med fingeren på pulsen, hvad de synes, Politikens læsere bør se, næste gang de er på storbyrejse. Læs deres overraskende anbefalinger herunder.

1. Overset perle i New York

Sted: The Frick Collection
Hvor: New York, USA
Anne-Birgitte Fonsmark, museumsdirektør på Ordrupgaard:
»Jeg er meget begejstret for The Frick Collection. Jeg tager altid lige forbi, hvis jeg er i New York. Det ligger på East 70th Street mellem Fifth Avenue og Madison Avenue kun et stenkast fra The Metropolitan og Guggenheim, så har du besøgt dem, bør du også gå en tur forbi her. Oprindeligt var museet privat bolig for rigmanden Frick, der havde tjent en formue som stålproducent. Det er ikke et sted, hvor du kommer til at lide af Stendhal-syndromet (lidelse, der opstår, hvis man bliver bombarderet med alt for meget kunst på én gang, red.). Det er meget overkommeligt. Det er en relativt lille, men fornem samling af kunst fra renæssancen til slutningen af det 19. århundrede i omgivelser med kostbare møbler. Du kan blandt andet se Rembrandts 'Polske Rytter' og værker af Goya og de franske impressionister. Oplevelsen er enestående, fordi samlingen af kunst er så udsøgt i det her fornemme gamle hjem. Og det har en menneskelig dimension, fordi det – selv om det er storslået – også er et privat hjem. Det er en luksusoplevelse«.
Læs mere på frick.org.

2. Skæve udstillinger og kinesisk samtidskunst

Sted: Museum of Contemporary Art (MoCA)
Hvor: Shanghai, Kina
Tina Kristensen, chefredaktør Magasinet Kunst:
»Jeg har rejst en del i Kina og skrev i sin tid speciale om kinesisk samtidskunst. Og Museum of Contemporary Art (MoCA) i Shanghai er et fantastisk museum, der ligger mit hjerte nær. Det er et privat museum, der ligger lidt forputtet midt inde i Peoples Park. De er gode til at satse med deres udstillinger. Du kan ofte møde de lidt skæve kunstnere her, og så viser de en del kinesisk samtidskunst. De præsenterer mange spændende unge kinesiske kunstnere. Normalt tænker man på Kina som et lukket land med hård censur også på kunstfronten, men MoCA er et museum der lægger vægt på kulturudveksling og vidensdeling mellem Shanghai og resten af verden«.
Læs mere på mocashanghai.org.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3. Dynamisk museum, der altid rammer tidsånden

Sted: New Museum
Hvor: New York, USA
Christina Wilson, kunsthistoriker, ejer af rådgivningsvirksomheden Christina Wilson Art Advisory og tidligere galleriejer:
»New Museum udpeger altid retningen for ny kunst. Der er hele tiden nye kunstnere at opdage. Det er et dynamisk museum og museets kuratorer er gode til at ramme tidsånden. Deres speciale er kunst efter modernismen, altså new media, dvs med værker i andre materialer end de traditionelle skulpturer og maleri. De har tit meget fine soloudstillinger af store udenlandske kunstnere, ikke kun amerikanske. Selve museet er bygget op som store kasser, der er sat forskudt oven på hinanden. Udstillingsrummene ligger uden om en indvending kerne, som er elevatoren. Når man kommer ud på etagerne er det ligesom at bevæge sig rundt på et stort newyorker-loft. Øverst oppe ligger Sky Room, der er åbent for publikum lørdag og søndag. Her får man en fantastisk udsigt over Lower Manhattan«.
Læs mere på newmuseum.org.

4. Svensk museum i tidligere privat hjem

Sted: Hallwylska Museet
Hvor: Stockholm, Sverige
Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset:
»Hallwylska Museet er et tidligere privat hjem, der gemmer på en enorm samling af kunst, møbler og forskellige genstande. Hallwylska Museet er særlig interessant, fordi ejerne, Walther og Wilhelmina von Hallwyl, var enormt velhavende og stort set ikke havde nogle økonomiske restriktioner, da de hyrede arkitekten Isak Gustaf Clason til at stå for designet. Det er både bygningens mange forskellige arkitektoniske stilarter, der er fascinerende, såvel som de forskellige værelser, der hele tiden skifter i stil, og det faktum, at huset blev skabt for at kunne huse parrets kunstsamlinger. Det er spændende i sig selv at tænke på, hvor meget et hjem kan afsløre om dem, der boede der selv, når de ikke er til stede længere«.
Læs mere på hallwylskamuseet.se.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Fransk modehus’ vilde museum

Sted: Fondation Louis Vuitton
Hvor: Paris, Frankrig
Erlend Høyersten, direktør på ARoS:
»Fondation Louis Vuitton er nabo til Jardin d'Acclimatation ved parken Bois De Boulogne i Paris. Museumsbygningen er meget speciel. Den er tegnet af Frank Gehry, der er kendt for sin dekonstruktivistiske arkitektur. Museet åbnede i oktober sidste år, og det bliver spændende at se, hvordan bygningen kommer til at fungere som kunstmuseum, netop fordi arkitekturen er så speciel. Udfordringen er, hvordan man formidler det kunstneriske indhold i så æstetisk vild en bygning. Hvordan er fleksibiliteten? Hvad er mulighederne for kunsten? Det tvinger de ansatte til at tænke i nye kreative retninger. Nogle kunstarter fungerer godt i sådan nogle omgivelser. For eksempel installationskunst, mens klassisk malerkunst har det sværere. Det er først og fremmest samtidskunst, men også installationskunst, der bliver udstillet på Fondation Louis Vuitton«.
Læs mere på fondationlouisvuitton.fr.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden