Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opsyn. En politibetjent holder øje i zone 2. Der var i 2010 omkring 5.000 betjente i Guatemala By foruden specialstyrkerne, der går målrettet efter bandekriminalitet.
Foto: Troels Kølln

Opsyn. En politibetjent holder øje i zone 2. Der var i 2010 omkring 5.000 betjente i Guatemala By foruden specialstyrkerne, der går målrettet efter bandekriminalitet.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voldens by: Sådan er du turist i en af verdens farligste hovedstæder

En rejse i Guatemala By er både angstfremkaldende og fascinerende. Tag med Politiken på besøg i Mordets By.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Juan de León elsker sine ristede hotdogs, og de skal være med det hele: chorizopølse, guacamole, hvidkålsrelish og masser af sennep.

Den 33-årige advokat spiser altid hos Hotdogs de Los Chinos, selv om Guatemala By har flere hotdogboder, end der er pølsevogne i Danmark.

»Det er ikke så meget maden. Den er da ok, men det vigtigste er, at det er et sikkert sted«, forklarer han og triller sin firehjulstrækker ind på parkeringspladsen foran. En vagtmand vinker os hen til en ledig plads med venstre hånd. Den højre bliver på grebet af den shotgun, han har hængende over skulderen.

Det er ikke noget usædvanligt syn. I Guatemala By – eller Guate, som det hedder lokalt – har alt fra skobutikker, cafeer og McDonald’s’ egen væbnede vagtmand.

Der er omkring 1,6 millioner håndvåben i omløb i Guatemala, selv om kun 60.000 personer har våbentilladelse.

LÆS OGSÅ Forsigtigheden er til at forstå. 488 drab i årets første tre måneder lyder statistikken fra Mordets By, som nogle kalder den, og det gør den til en af de mest voldelige hovedstæder i verden.

En stor del af kriminaliteten er imidlertid banderelateret og går uden om turister, som ifølge den amerikanske organisation OSAC (Overseas Security Advisory Council), der undersøger sikkerheden i udlandet, kun er involveret i omkring fire procent af alle tyverier.

Volden har også gjort sikkerhedsbranchen til en lukrativ forretning. På mange gadehjørner finder man mekanikere, der tilbyder at indsætte panserstål og skudsikre ruder i personbiler.

»Jeg havde gjort det for længst, hvis jeg havde haft råd til det. Man kan aldrig være for sikker her«, siger Juan de León, der er min guide for en weekend i Guatemala By, og som jeg har fået kontakt til på couchsurfing.com, et website, hvor rejsende sættes i kontakt med lokale, der tilbyder en seng at sove i.For et par år siden kørte to motorcykler op på hver side af hans bil og satte pistoler for ansigtet af ham og medpassageren.

Gevinsten var to mobiltelefoner, en fangst, som folk ikke sjældent bliver slået ihjel for. I det lys er de 10-15.000 amerikanske dollar, som en ombygning koster, måske ikke en helt dårlig investering.
Find den sikre bus
»Nej, nej, nej«, udbryder Juan pludselig på vej væk fra hotdogboden.

Han peger på en ung backpacker, der står på fortovet med fuld oppakning og laver vilde fagter til en chauffør i en hvid taxa. Han er tydeligvis faret vild.

»Når jeg ser en turist gå rundt med rygsæk midt i byen, har jeg bare lyst til at gå ud og sige: ’Hvor tror du, du er henne? Ved du ikke, at det er farligt? At du kan blive røvet lige der på gaden?’« siger Juan de León.

Den sikreste måde at bevæge sig rundt er uden tydelige værdigenstande og ved at vide, hvor man er og er på vej hen, fortæller han. Men det er slet ikke så let for turister at finde vej rundt i Guatemala By, for systemet kan være indviklet.Det er sikkert at tage de grønne busser, fordi dørene er placeret godt halvanden meter over jorden, og man kan kun komme ind i dem fra særlige perroner. Men tager man en rød bus, er man næsten selv ude om det. Mange har huller i gulvet, hvor man kan se asfalten suse forbi, og de bliver dagligt udsat for væbnet røveri – i en periode blev 10 chauffører skudt hver uge.

Nogle busser er sågar kun for kvinder og børn, et tiltrængt forsøg på at bekæmpe de mange voldtægter.

Selv taxaerne skal man være opmærksom på. For at være på den sikre side ringer man efter en grøn teletaxi, som kommer direkte til døren. De er gps-overvågede, og chaufførerne har fået et baggrundstjek (om end mange stadig kører 18 timer i streg). Men de hvide taxaer, som kan hyres direkte fra gaden, kan være kørt af hvem som helst, og der går mange historier om folk, som er blevet bestjålet eller ligefrem kidnappet i en hvid taxa.

Ved siden af en Audi
Nej, så er det straks mere beroligende at få et lift med advokaten Juan de León. Vi kører skiftevis på firesporede veje og på små, kringlede gader, mens han konstant tjekker side- og bakspejl. Han holder øje med motorcyklerne. Det er typisk dem, overfaldsmænd bruger, fordi de let kan komme væk igen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceVi er på vej mod Plaza Mayor, en stor plads, som udgør midtpunktet i Guatemala Bys historiske kvarter, og hvor mange af byens ældre bygninger er placeret. Det er det perfekte udgangspunkt for at opleve byen på sikker vis og med sit rolige tempo et godt sted at sætte sig med en sodavandsis til tre quetzales (2 kr.) og sende tankerne tilbage til dengang, hvor en Filur var pengene værd, og du kunne nøjes med én.


Plaza Mayor er omgivet af et utal af seværdige bygninger: det imponerende nationalpalads Palacio Nacional, den neoklassiske katedral Catedral Primada Metropolitana de Santiago, byens underjordiske marked Mercado Central, nationalmuseet Museo Nacional de la Historia, samt nationalbiblioteket Biblioteca Nacional.

Selv om vi er i et af Guatemala Bys mest sikre områder, beder Juan de León mig hoppe ud af bilen, mens vi holder for rødt. Jeg skal hurtigt smide min rygsæk i bagagerummet og skynde mig tilbage ind igen.

»Man ved aldrig, om der er nogen, der ser, at du er gringo, og bryder ind i bilen, hvis de ved, der ligger en taske i bilen«, siger han.

Vi triller ind på en bevogtet parkeringsplads, hvor Juan de León kører rundt mellem båsene, inden han finder den perfekte plads ved siden af en nypoleret Audi. Som han forklarer:

»Man skal altid holde ved siden af den flotteste bil, man kan finde. Så stjæler de ikke din«.

Et buenos días på gaden

De første mange gåture i Guatemala By uden Juan de León ved min side er drevet af adrenalin og en hjerne, der bare ikke vil holde kæft. Ligner det ikke bandemedlem derovre på hjørnet? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver truet med en pistol? Skal jeg løbe? Er jeg klar til at dø? Et ophold i Guatemala By er en vekselvirkning mellem vild paranoia og dyb ro; det er den konstante søgen efter et sikkert sted at sænke paraderne. Til tider gør det byen til noget, jeg ville ønske, man aldrig havde set. Men så pludselig – lige dér, hvor jeg er blevet enig med mig selv om, at det nok alligevel er bedst med et par ord til Gud, inden det er for sent – smiler en fremmed på gaden og hilser med et »buenos dias«. Og jeg begynder at lægge mærke til, hvordan de smil er overalt: i elevatoren, på gadehjørnet eller Pollo Campero, Guatemalas svar på KFC.En spadseretur på byens usædvanligt populære gågade, Paseo de la Sexta, bekræfter fornemmelsen. På den ene side står faldefærdige, men farverige og stemningsfyldte bygninger, hvor gadekunstnere forsøger at sælge malerier. På den anden side underholder unge drenge med improviseret breakdance foran et nybygget mall – komplet med biograf, designerbutikker og en enorm underjordisk spillehal, hvor unge og gamle side om side dyrker arkadespil som King of Fighters og Pacman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceLangsomt, men sikkert forsvinder utrygheden. I en hovedstad med nok kriminalitet til at starte en mindre krig virker der til at være flere imødekommende og åbne mennesker end noget sted i Danmark.

Den fornuftige rejsende tager væk så hurtigt som muligt, for Guatemala By er virkelig farligere end de fleste steder. Men tager man sine forholdsregler, er det ikke værre end så mange andre storbyer. Og vælger man at blive, åbner der sig en verden fyldt med mennesker og steder, som de færreste giver sig selv mulighed for at opleve.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden