Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlystelsesparker forbyder gæster at bruge selfiestænger

Det er farligt for gæsterne at bruge selfie-stænger i f.eks. en rutsjebane.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sæt din telefon på en lang pind og tryk på udløseren. Så kan du måske skyde en selfie, hvor du får mere af baggrunden med. Men nu breder forbuddet mod selfiestænger sig som en steppebrand i en række af verdens største forlystelsesparker og museer.

I alle Disney-parker, både i USA og Europa er der netop udstedt et totalt forbud mod den forlængede arm ved selfie-fotografering.

»Vi vil være en park for hele familien, og selfiestænger er et problem for sikkerheden for både gæster og ansatte i parkerne«, siger en talsmand for Disney til avisen Washington Post.

På en række museer er der desuden frygt for, at den populære selfiestang kan beskadige de udstillede genstande som f.eks. kostbare vaser og malerier.

Forbudt på Rosenborg og Amalienborg

Den frygt findes herhjemme på f.eks. Kongernes Samling, der omfatter Rosenborg og Amalienborg i København:

»Af hensyn til genstandenes sikkerhed og de andre besøgendes oplevelse har vi valgt at behandle selfie sticks på linje med andre fotostativer. Det vil sige, at man ikke kan bruge dem uden at få særlig tilladelse«, siger Axel Harms, formidlingschef i Kongernes Samling.

I Den Blå Planet på Amager er der ingen begrænsninger i brugen af selfiestænger. Her er der heller ingen kørende forlystelser, og de udstillede genstande – fiskene – er gemt bag tykt glas.

»Vores gæster er mere optaget af at fotografere ind i akvarierne i stedet for at fotografere sig selv«, siger kommunikationschef Tony Jørgensen. Derfor har Den Blå Planet ingen planer om at stramme op på brugen af selfie stænger.

Ingen selfie sticks i Dæmonen i Tivoli

I Tivoli i København er gæsternes brug af selfiestænger generelt ikke et problem, siger pressechef Torben Plank:

»Vi har et haveregulativ, som gæsterne er gode til at følge, og vores gæster ved godt, hvad man må og ikke må«.

Men Tivoli sætter en grænse: Stængerne må ikke tages med i de kørende forlystelser, f.eks. Dæmonen.

»Du må ikke en gang have en mobiltelefon med. Den kunne falde ud under køreturen og ramme andre personer. Derfor skal mobiltelefoner og andre genstande afleveres og opbevares i særlige skabe inden køreturen«, siger Torben Plank.

En næsten tilsvarende besked får vi fra Bakken nord for København:

»Folk må gerne bruge dem rundt om på området, men ikke i de kørende forlystelser. Her må de ikke en gang have en is med«, siger direktør Nils-Erik Winther fra Bakken.

Tilsvarende regler findes i Djurs Sommerland og Legoland.

Situationen overvåges på Kronborg

Det er også i orden at tage en selfie med telefonen monteret på en lang pind foran Holger Danske på Kronborg.

»Vi har ikke noget forbud, men vi holder øje med situationen både på Kronborg, Eremitagen og Christiansborg Slot. Her har vi også lidt mere plads end på så mange andre museer«, siger formidlingschef Mikael Rasmus Nielsen fra Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme.

Skærpet forbud i Tyskland

En af Tysklands største forlystelsesparker, Europa-Park ved Freiburg, har netop forbudt fotopinden i rutsjebaner og andre kørende forlystelser.

Også under de tyske folkefester, hvor der ofte drikkes fadøl af kæmpemæssige krus, kan det være et problem, at gæsterne render rundt med meterlange spidse metalpinde, der f.eks. kan ramme andre personer i øjet.

Har bredt sig med lynets hast siden 2014

Selfiestænger er et ret nyt fænomen. Ifølge avisen Daily Telegraph blev den opfundet i Asien i 2014, og den har siden bredt sig med voldsom hast verden over.

Men det er ikke noget, man skal tage med ind på et engelsk fodboldstadium. Mange af klubberne i Premier League placerer selfiestænger i kategorien ’farlige genstande’,som er forbudte.

Louvre i Paris sniger et forbud ind gennem en bagdør. På museets hjemmeside bedes gæster nemlig om at undlade at fotografere med mobiltelefon i det hele taget.

Der er udstedt regulært forbud mod fotopindene på museer som National Gallery i London, mange af Smithsonian-museerne i Washington D.C. i USA, MOMA i New York og Getty Center i Los Angeles.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden