Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Trine Kalliomäki
Foto: Trine Kalliomäki

STORBYFERIE. Nyd solen og menneskemylderet i Esplanadeparken i Helsinki.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hold weekend med sauna og verdensberømt design

Helsinki er som finsk design, ren, enkel og tidløs. Altid moderne, men på sin helt egen måde. Brug en weekend i den finske hovedstad.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Duften af kaffe veksler med duften af hav, når man går gennem Helsinkis gader. Trafikos er der ikke meget af, for trafikplanlægningen favoriserer den kollektive trafik med metro, sporvogne og busser. En ny ringlinje forbinder lufthavnen med centrum og nedbringer rejsetiden for turister, når de skal ud og hjem. Og de store åbne boulevarder lader vinden fra havet blæse trafikosen væk.

Ligesom mange andre store havnebyer nedlægger Helsinki store havneområder og omdanner dem til trendy beboelse. Byen har ellers svært ved at vokse, fordi den ligger på en halvø med vand til tre sider. De nye områder er Vestra Hamnen med blandt andet området Jätkäsaari og Fiskehavnen med området Södervik.

I Södervik holder cirkusfolk, gøglere og andre kreative til. Det er også her, man kan opleve den store Flowfestival for musik- og bykultur. Fiskerihavnen omdannes fra klondike og småindustri med mange iværksætterinitiativer til et helt nyt boligområde med rekreativ strandpromenade, luksusboliger og virksomheder. Tættest på centrum får byen en helt ny strand i Kroneberg, omgivet af nye boliger.

FREDAG

1. Klokken 18: Gå i fængsel

Når man overnatter i et fængsel, bestemmer man ikke selv, hvornår man tjekker ud. Det gør man imidlertid i det gamle fængsel, som nu er blevet til Best Western Premier Hotel Katajanokka i bydelen med samme navn.

Hotel Katajanokka er indrettet i et gammelt fængsel, som fungerede fra 1749 til 2002. Siden 2006 har her været hotel, men lidt af fængselsatmosfæren er bevaret, for huset er fredet, og således også de karakteristiske svalegange og åbne trapper. Dog har hotellet fået lov til at slå væggene ned mellem cellerne, så værelserne i dag svarer til to eller tre celler.

Der er også mulighed for at komme på gårdtur i hotellets egen park, Linnanpuisto, hvor børnene kan lege uforstyrret uden fare for, at de smutter ud på gaden.

Vyökatu 1, Katajanokka.

2. Klokken 19: Vask hverdagen af i saunaen

Efter rejsen vil en tur i et fænomen, der i særlig grad findes i Finland, saunaen, gøre godt. Det er wellness, kultur og råhygge på samme tid. Enhver finne kender ritualerne omkring det ugentlige saunabad, og de indfører dig gerne i det. For eksempel skal man ikke sige nej til en god gang pisk med friske birkegrene. Det sætter ikke alene gang i blodomløbet, finnerne mener også, at saften fra de friske grenen kan helbrede alverdens onder.

Arla Sauna er en af de mere lokale, offentlige saunaer. Her vil du ikke møde særlig mange turister. I disse dage lukker den dørene op efter en større ombygning og renovering, men kender man ejeren ret, er det ikke gået ud over fornemmelsen af en meget gammel og traditionel sauna med hang til kunst og musik. Vejen ind til saunaen går gennem en portåbning med et imponerende vægmaleri på begge sider.

Behandleren Sanna-Kaisa Ilmarinen tilbyder sugekopbehandling og massage. Og er du særligt snavset, er der om torsdagen mulighed for at blive vasket.

Arla Sauna, Kaarlenkatu 15, Kallio.

3. Klokken 21: Eksklusive cocktails

En saunatur skylles gerne ned med et par gode finske øl, men skal det være lidt mere eksklusivt, er den fine cocktaillounge A21 et godt sted at runde dagen af. Den er kåret til Finlands bedste bar og en af de bedste i verden. Man skal da også ringe på for at komme ind i, men indenfor er der ingen restriktioner.

Læn dig tilbage i et stykke moderne finsk design og lad tjeneren forkæle dig med kulinariske kunstværker fra den finske cocktailmenu. Her er det vilde friske bær og andre noter fra den finske natur, der kildrer ganen.

Fortryder du, at du sprang middagen over, kan du liste rundt om hjørnet med din drink i hånden og nyde gourmetmad i restauranten A21 Dining.

A21 Cocktail LoungeAnnankatu 21 i Punavuori.

LØRDAG

4. Klokken 7: Torvet kalder

Uanset om du bor på hotel med morgenmad eller havde tænkt dig at smutte ned i den lokale kaffebar, må du ikke snyde dig selv for morgenkaffe på det gamle Hakaniemi-torv, som blev grundlagt i 1897. I det fine morgenlys står torvehandlerne og råber deres priser ud, mens de lægger de sidste varer på plads. Find en af de små teltboder og bestil en kop kaffe med ’possu’, en oversize firkantet berliner, som finnerne holder meget af. Den er opkaldt efter det kære svin på grund af sin størrelse.

Du kan også vælge en karelsk pirog af en tynd rugdej med fyld af risengrød, og som nydes med hakket æg, rørt op med smør. Mens du sidder der på en taburet og balancerer med kaffen, kan du se op på det gamle arbejderkvarter Kallio, som i dag er befolket af bohemer og kunstnere.

Hämeentie 1. Metro til Hakaniemi.

5. Klokken 10: Made in Kallio

Bohemer og kunstnertyper har åbnet rigtig mange butikker og åbne værksteder i Kallio i de senere år. De eksperimenterer med koncepterne.

Nye trends i finsk design kan man opleve i værkstedsbutikken Made in Kallio, som åbnede i 2012. Det er et fællesskab for helt unge designere, som har værksted, butik og café her. Her ses nyfortolkede træsko af Saara Kivimäki, T-shirts med print af Johannes Nieminen og bagværk fra Good Pie Bakery og bageren Mirja Nygren.

Vaasankatu 14. Made in Kallio på Facebook: søg MadeInKallio

6. Klokken 12: Finsk design i Arabia

Arabia var tidligere Finlands mest markante porcelænsfabrik. I dag er produktionen sendt til udlandet, og i de tomme fabrikshaller kan du nu opleve det ypperste af finsk design. Pentik, Finlayson and Artebia har butikker her, og der er fabriksudsalg for brands som Iittala-glas, Arabia-porcelæn, Fiskars-sakse og Hackmann-gryder.

Er du interesseret i finsk porcelæn, kan du tage elevatoren til Arabia-museet på 6. sal. Tag et kig ud over Helsingebugten, inden du fordyber dig i næsten 150 års finsk porcelæn og store designere som Kaj Franck og Alvar Aalto.

Arabia. Arabia HelsinkiArabian Museo

7. Klokken 15: Alvar Aalto

Du kan lige nå forbi og se, hvor Finlands største arkitekt og designer nogensinde, Alvar Aalto, skabte alle de smukke bygninger og designs. Aalto etablerede egen tegnestue og et hjem i Helsinki i 1936 i bydelen Munkkiniemi, som kan besøges. Huset står, præcis som Aalto efterlod det. Det er blød funktionalisme og udtryk for et ønske om at skabe intimitet og hygge. Da det blev bygget, var det sidste nye skrig inden for finsk design.

I 1955 byggede Aalto et nyt og større atelier lige i nærheden. Det fungerede som tegnestue frem til arkitektens død i 1976. Atelieret er fantastisk smukt med den karakteristiske asymmetriske tagrejsning, nærmest som en bølge, der rejser sig. Tegnestuen er ikke voldsomt stor i betragtning af Aaltos produktivitet. Aaltos ansatte kunne godt have fortsat tegnestuen i hans navn, men det var der ikke stemning for. I dag er begge bygninger museum og hjemsted for Alvar Aalto-fonden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alvar og Aino Aaltos hjem. Riihitie 20. Studio Aalto, Tiilimäki 20. Alvar a Alto

8. Klokken 17: Sibelius 150 år

Afstanden er ikke større fra Aaltos atelier til centrum, end at du kan spadsere tilbage. På vejen langs vandet kommer du forbi Sibeliusparken med Sibeliusmonumentet.

Monumentet er et gigantisk orgellignende værk af Eila Hiltunen bygget af 600 rør i en formation som lyd, der bølger. Kravl ind under værket og se himlen gennem de høje, hule rør. Du kan næsten få dem til at ’spille’, hvis du råber ind i dem. Ved siden af monumentet er der et relief af Sibelius’ dødemaske.

Den store komponist komponerede i stilhed, mens han gik lange ture i naturen. Sibelius ejede ikke et klaver, før nogen besluttede at forære ham et til hans 50-års fødselsdag. Der er mange slags festligheder i anledningen af 150-året for Sibelius’ fødsel.

Sibeliusparken

9. Kl.19 Olo er at være

Olo betyder følelse eller at være og indgår i alle udtryk på finsk, der handler om, hvordan man har det. Det er helt sikkert, at man har det godt, når man har udsat sine sanser for den fortrinlige servering i en af Helsinkis få michelinrestauranter, Olo. Restauranten har 1 stjerne, men gæsterne er stjernelykkelige, når de har smagt de kreative retter.

Kokken Pekka Terävä ser førsteklasses råvarer som sit vigtigste krydderi og byder på nye fortolkninger af lokale fiskeretter, elg og rensdyrkød. Du kan være heldig at få et bord med udsigt over den gamle markedsplads og havnen. Eller du kan bestille et eksklusivt rum til dit eget selskab.

Det er dyrt, men dejligt.

Pohjois Esplanadi 5. Olo Restaurant

SØNDAG

10. Klokken 11: Brunch på Esplanaden

Søndagen starter stille med brunch på Café Esplanadi. Cafeen er en udløber af Café Succes, der blev kendt på at bage traditionelt finsk bagværk i overstørrelse.

Her får man korvapuusti, som er en slags gifler med kardemomme og kanelsukker, og rahkapiirakka, som er en gærdej med kvarkfyld. Cafeen har god kaffe og en salatbar med sprøde lækkerier, som du selv kan sætte sammen. Find en plads på fortovet og nyd solen og menneskemylderet i Esplanadeparken, mens du ser og bliver set.

Café Esplanadi, Pohjois-Esplanadi 37.

11. Klokken 13: Sejl ud til Suomenlinna

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Suomenlinna er et fæstningsværk bygget på fire øer i Helsinki Skærgård i midten af 1700-tallet. Svenskerne, som dengang herskede i Finland, byggede det som værn mod Rusland. Men da de tabte Finland til Rusland i 1809, mistede de også Suomenlinna, som russerne ironisk nok byggede færdigt.

Når først du er derude, kan du vælge, om du vil gå en tur på fæstningsværkets volde og nyde tætheden til skærgården. Pas på, når Sverigesfærgen kommer – den sejler så tæt på, at man tror, den går på grund.

Legetøjsmuseet er en privat samling af finsk legetøj fra de sidste 200 år. Museets ejer er af russisk oprindelse og har også en forkærlighed for samovarer. Hendes omfattende samling kan opleves i en samovarbar, som byder på kaffe eller te og hjemmebag med udsigt over skærgården.

I 1991 kom Suomenlinna på Unescos liste over verdens kulturarv.

En almindelig busbillet giver adgang med rutefærgen, som sejler over til fæstningsværket på 15 minutter. Færgen sejler fra Kauppatori.

Suomenlinna

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden