Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 Hampton Court Palace/Royal Palace
Foto: Hampton Court Palace/Royal Palace

HAVESTIL. Den symmetriske franske have blev skabt med henblik på, at slottet skulle kunne måle sig med Versailles i Frankrig, men efter et par år mistede den kongelige familie interessen. Haven er de seneste år blevet genskabt ved hjælp af historiske dokumenter og tusindvis af gartnertimer. Foto: Hampton Court Palace/Royal Palace

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fest og ballade på slottet: Hampton Court fylder 500 år

Det utraditionelle slot uden for London byder på både chokoladekøkken og indendørs tennisbane.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man vil gå uforstyrret i lange korridorer og høre sine skridt give genlyd, mens man af og til stopper op og kigger på en falmet akvareltegning, bør man nok finde sig et andet slot end Hampton Court.

Men er man til fest, ballade, drager, labyrinter og tennis, er det store skrummel, der ligger omkring en halv times togkørsel fra London, det perfekte sted at tilbringe en dag, uanset om man er historisk entusiast med en særlig passion for tudorperioden eller en familie, der skal forsøge at finde et sted, som har underholdning til alle til hele dagen.

Og 2015 er et af de bedste år at besøge Hampton Court, der med næsten alle midler fejrer, at det i år er 500-året for, at slottet, der blev grundlagt af kardinal Thomas Wolsey, stod færdigt. Den ambitiøse kardinal var i en årrække forbindelsesleddet mellem kirken og den engelske kong Henrik VIII, der som bekendt var mest berømt for at halshugge eller på anden vis skaffe sig af med sine koner.

Som de tidligere dronninger kunne skrive under på, var kongen ikke en mand, der lagde stor vægt på loyalitet, medmindre det passede ind i hans eget kram.

Og det varede ikke længe efter opførelsen af det storslåede slot, før Wolsey følte jorden brænde så meget under sig, at han følte sig bevæget til at donere hele slottet som en gave til kongen. Kvit og frit. Det hjalp ham dog ikke meget. Selv om Henrik VIII rykkede ind, endte Wolsey alligevel foran skarpretteren et par år senere.

Det forhindrede nu ikke kongen i at nyde paladsets glæder. Han var især glad for den indendørs tennisbane, der stadig kan ses i dag. Det var også i Hampton Courts kapel, han blev gift med sin sidste kone, Catherine Parr, og det var på Hampton Court, Jane Seymour fødte kongens arvtager, prins Edward VI, der blev konge som niårig og døde i en ung alder.

Chokoladekøkken og Shakespeare

En vandretur rundt på slottet, der i løbet af sommeren er blevet levendegjort på en række områder, er som at dykke ned i 500 års historie. I de store slotskøkkener er de over åben ild i gang med at grille kød på vej til det kongelige bord som på Henrik VIII’s tid.

Lidt derfra kan man finde en sjældenhed, som de færreste huse eller slotte i dag kan prale af: et chokoladekøkken. I køkkenet, der stammer tilbage fra 1689, huserede kong William III’s private chokoladekok, Thomas Tosier, og i løbet af sommeren kan man stikke næsen forbi køkkenet og få et indblik i, hvad han foretog sig i de mange timer, han brugte på at lave kongelig chokolade.

Der er også åndelig føde at hente i slottet, hvor William Shakespeare kom med jævne mellemrum og blandt andet menes at have opført ’Macbeth’ i slottets store hal for kong James.

En del af 500-års festen består af små daglige teaterstykker, der bliver opført såvel planlagt som mere spontant. Man kan eksempelvis løbe ind i en trup af skuespillere, der nervøst øver sig på aftenens kommende opførelse af de seneste stykker, der skal vises for kong James I i den store hal. Eller man kan dreje om et hjørne og se kong Henrik VIII’s elskerinde og senere hustru Anne Boleyn flirte med digteren Thomas Wyatt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De små mikroskuespil bliver opført dagen igennem. Nogle vil man kunne se i det daglige program for Hampton Court, andre kommer som små overraskelser, hvis man er så heldig at befinde sig på det rette sted på det rigtige tidspunkt. Man kan møde både høj og lav. Historisk betydningsfulde personer eller stuepiger og andet personale, der kan fortælle et og andet om den tid, de lever i, og hvad der foregår i Hampton Courts private gemakker.

I selve slottet er det værd at besøge især den store hal og kapellet, men også uden for selve bygningen er der masser at se på.

Rosenhave og labyrint

Hampton Court har både en rosenhave og en labyrint, hvor man kan forvilde sig ind blandt høje hække. Selve slotshaven blev anlagt efter Henrik VIII’s tid af William III og Mary II, som gik i gang med en større ombygning og modernisering med hjælp af den britiske arkitekt Christopher Wren. Tanken var, at både slot og have skulle kunne måle sig med Versailles i Frankrig.

Haveentusiasmen holdt dog ikke længe. De fine franskinspirerede geometriske bede fik lov til at gå til, og det er først i de senere år lykkedes med hjælp fra havehistorikere og et hold af dedikerede gartnere at få bragt haverne tilbage til det udseende, de havde, mens William og Mary opholdt sig på Hampton Court.

Udenfor i haven kan man også besigtige, hvad der menes at være den ældste stadig levende vinranke i verden. Den er så stor, at den har fået sit eget drivhus. Det er også plænerne uden for paladset, der lægger arealer til en af Storbritanniens mest besøgte havemesser, Hampton Court Palace Flower Show, der besøges af tusinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fejringen af Hampton Courts 500 år begynder allerede på forpladsen, hvor der er stillet fem kopier af kareter op fra fem århundreder. Det er tilladt at kravle rundt i karterne.

Også i slottets køkken bliver fødselsdagen markeret. Paladsets madhistorikere har sammensat en menu, der skal repræsentere de forskellige epoker, hvor slottet har været i brug. Det kommer især til udtryk, hvis man vælger at få sin eftermiddagste på Hampton Court, hvor man kan vælge mellem fem forskellige kager fra middelalderlige ostekager til brownies.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden