Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andrew E. Larsen / Flickr CC/Andrew E. Larsen / Flickr CC
Foto: Andrew E. Larsen / Flickr CC/Andrew E. Larsen / Flickr CC

Bønnen. The Cloud Gate Sculpture, der i folkemunde kaldes The Bean, er designet af kunstneren Anish Kapoor og en populær attraktion i Chicago.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens USA-korrespondent: Her er min yndlingsby

Skal Kristian Madsen anbefale en anden by end Washington D.C., hvor han bor, bliver det Chicago.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor Chicago

Det er ikke falsk reklame, når Frank Sinatra besynger indbyggerne i USA’s tredjestørste by med sætningen »My kind of people too – people who smile at you«. Når man bor midt i Washington D.C.s store karriereræs, hvor alle samtaler slutter med udveksling af visitkort, sænker man skuldrene lidt, når man kommer til Midtvesten.

Stemningen fra talrige gangsterfilm melder sig, når den hævede togbane ’The L’, der er yderst brugbar som transport rundt i byen, skramler forbi over gaderne i præsident Obamas hjemby.

GUIDE

Moderne vold og bandekriminalitet har givet byen det ufortjente tilnavn ’Chiraq’, fordi der på et tidspunkt døde flere amerikanere her end i Irak. Men det er koncentreret i nogle kvarterer på sydsiden, man nemt kan undgå. Resten af byen er fuld af fremragende tilbud til en storbyrejsende, hvor man ikke møder mange andre danske turister.

Hvad skal man opleve?

Arkitekturen. Det var Chicago, der opfandt skyskraberen. Hele byen brændte ned i slutningen af 1800-tallet, og af asken rejste sig den ene smukke søjle efter den anden efter en fuldstændig ny byplan. Derfor blev Chicago hjemsted for nogle af verdens bedste arkitekter som Frank Lloyd Wright og senere Ludwig Mies van der Rohe. Forstaden Oak Park, som man kan nå med L-toget, er i praksis et smukt lille museum over Frank Lloyd Wrights karriere.

Art Institute of Chicago liggermidt i byen ved Grant Park, hvor Obama i 2008 holdt sin berømte sejrstale. Det fabelagtige museum er mest berømt for sin impressionistiske samling af Renoir, Cézanne og en hel væg med Monet-åkander.

Men endnu bedre er museets amerikanske samling, der tæller nogle af USA’s vigtigste kunsthistoriske værker, bl.a. Grant Woods portræt af et nybygger-ægtepar og Edward Hoppers mesterværk ’Nighthawks’.

Gå ud! Modsat Hoppers ensomme natteravn forlader man sjældent en bar i Chicago uden at have fået to nye venner. Nattelivet kan i diversitet og tempo sagtens måle sig med øst- og vestkysten.

De små jazz- og bluesklubber downtown og i businesskvarteret The Loop er blandt USA’s bedste, og der er altså noget over at drikke en sidecar på Al Capones gamle stamsted, The Green Mill. Ellers kan man kæve bajere i literglas og synge med på hjemlandets vemodige sange på et af byens mange polske værtshuse. Eller gå på pubcrawl på hovedgaden i homokvarteret Lakeview East, hvor festen ikke slutter, før den sidste go-go-danser dejser ned fra baren. Der er kort sagt noget for enhver smag. Og husk for himlens skyld at smage byens bedste barbecue-ribs på The Twin Anchors.

GUIDE

Hvordan kommer man til Chicago?

SAS flyver direkte fra Kastrup til O’Hare-lufthavnen – hold øje med slagtilbuddene.

Det er bitterligt koldt om vinteren i Chicago, og sommeren kan være kvælende varm og fugtig. Bedst er en forårs- eller efterårstur til The Windy City, som byen kaldes på grund af den lette brise, der slår ind fra Lake Michigan.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Kristian Madsen eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden