Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

RO. Et ophold på refugiet Enagron på Kreta giver gæsten indre ro og lejlighed til at finde sig selv væk fra hverdagen.
Foto: Milla Mølgaard

RO. Et ophold på refugiet Enagron på Kreta giver gæsten indre ro og lejlighed til at finde sig selv væk fra hverdagen.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Find indre ro i Kretas bjerge

Midt på Kreta ligger et refugium som får gæsterne helt ned i gear.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Kom og smag vores vin, den er hjemmelavet«.

Aphrodite skramler med lertøjet og skiller en række små krus fra hinanden og sender dem ivrigt rundt blandt de mest nysgerrige i vores flok. Hun hælder en klar lyserød væske op til os.

»Yamas«, siger hun med et stolt nik.

Det er svært at skjule mundfornemmelsen, da den meget sure vin rammer tungen.

»Vi er ikke professionelle. Nogle gange bliver det til en rigtig god eddike«, siger Aphrodite med et grin, der blotter hendes hvide fortænder og hullet, hvor en kindtand mangler.

Vi står i skyggen af et stort lindetræ på toppen af et af Kretas mange bjerge. 950 meter over jorden ligger den 400 år gamle hytte, hvor Aphrodites mand passer sit arbejde som hyrde for egnens geder.

Her har Aphrodite kokkereret, siden solen stod op lidt i 7, for at kunne servere en traditionel, hjemmedyrket og aldeles hjemmelavet græsk frokost for os i det, man uden at lyve godt kan tillade sig at kalde ’autentiske omgivelser’. 7 kilometer har vi gået for at nå herop. I morgensolen tog vi 15 personer i samlet flok af sted fra vores base på refugiet Enagron i dalen på den anden side af bjergkæden.

Vi gik i fuldkommen stilhed gennem olivenlunde, den lille landsby Axos og fårefolde, hvor dyrene brægende så os an. Ad stier, kun hyrderne og de lokale kender til. Opad, opad, opad. Med den allerede stegende sol i ryggen og udsigt til Kretas højeste bjerg, Bsiloritis.

Den kølige brise på toppen hos Aphrodite er en lise. Træets lette brusen, et par fugles kvidder og det knitrende ildsted i kogekonens udekøkken udgør lydtæppet til den storslåede udsigt over bjerge og dale under den lyseblå himmel.

»Spis nu alt det, I kan«, siger vores værtinde, da hun har stillet det overdådige måltid frem på langbordet i skyggen.

Hjemmelavede fåremælksoste, grillede kyllinger, bønnesalater, omeletter og tærter med lokale grøntsager bliver øst op på de sultne vandreres tallerkener. Det er med at spise godt igennem. Vi ved, at vi skal samme vej ned igen, denne gang gennem den ulidelige middagssol i en temperatur, der for længst har sneget sig sigop på den anden side af 30 grader.

Find dig selv

Men uanset hvor hårdt det er, skal vi ikke kapitulere. For turen går ud på at mærke sig selv.

Det har ugens mentale mentor, Sune Velysion, fortalt os hver dag i sine sessioner i det kølige kvadratiske yogarum på refugiet, hvor vi bor. De syv dage, vi er i de græske bjerge, skal bringe os ned i gear. Ud af travlheden. Ind i nærværet. Derind, hvor vi mærker vores tanker og følelser uden at dømme eller vurdere dem. Der, hvor vi giver os selv lov til at fokusere kun på det, der er her og nu, og slipper alle tanker om fortid og fremtid til fordel for øjeblikket. Mindfulness i sin reneste form er konceptet bag turen, som det danske firma Tid til Ro har udviklet og gennemfører på Kreta, i Andalusien, Sydafrika og Thailand.

»Jeg er ikke taget af sted for at finde venner, men for at finde mig selv igen«, fortæller 38-årige Henriette Sørensen.

Hun rejser sjældent alene, men har denne sommer besluttet at bruge de 9.500 kroner, turen med halvpension koster, for at finde ind til den, hun er, når hun ikke har en hektisk hverdag. Det har været hver en krone værd, siger hun. Allerede på ugens første vandreture fandt hun ud af, at det at gå i stilhed i det smukke landskab bringer hende i en virkelig rar tilstand af afslappethed. Som en lillebitte myre i det gigantiske rolige landskab kan hun mærke, hvordan hendes sind åbner sig på en hidtil ukendt måde, mens hun mærker fremdriften og kun skal koncentrere sig om at tænke på, hvilket bjerg der er smukkest, fortæller hun.

»Her er ikke noget filter, ikke noget arbejde, tv eller computer. Jeg skal bare være. Sidde og stene over en gul blomst i en halv time. Fordi jeg kan, og fordi jeg ikke forlanger andet af mig selv. Det er helt vildt fedt at opleve«.

Det er formiddag. Alle 25 stole i den store rundkreds i yogarummet er besat. I midten af cirklen blafrer 3 store bloklys på et vævet tæppe. Her er dunkelt, for gardinerne er trukket for, så den varme middagssol ikke når os. Vi ser alle i retning af Sune Velysion, der slår på en lille messingskål for at markere, at mindfulness-sessionen er begyndt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De fleste, der kaster sig ud i mindfulness, gør det, fordi de gerne vil have, at der er noget, der skal være anderledes i deres liv«, fortæller han os og lader sine hænder hvile på sine løse brune hørbukser, mens han fortæller om de syv principper, der ligger bag mindfulness.

»I vores del af verden er vi ekstremt kontrollerende«, siger han. »Men når vi stræber, bevæger vi os væk fra nuet. Det, mindfulness handler om, er at være i nuet«.

Netop nuet fylder meget her, hvor guiden Joachim Engelbrecht allerede den første dag opfordrede os til at lægge vores telefoner og ure væk og i stedet lade os styre af vores impulser, sultfornemmelser og behov for søvn. Hjemmefra har vi fået et program over ugens aktiviteter, men først under fællesspisningen om aftenen får vi udleveret de mere præcise tidspunkter for næste dags udfoldelser.

»Prøv at give jer selv lov til at mærke efter. Giv jer rum til at finde ud af, hvad I virkelig har lyst til, og husk, at alt er frivilligt her«, lød det fra guiden, der samtidig kunne fortælle, at vi befinder os så langt uden for lands lov og ret, at det er stort set umuligt at foretage sig andet end at slappe af.

Den tilgang er god for Anne Lise Ølting, fortæller hun. Den 60-årige sosuassistent, der arbejder i distriktspsykiatrien, var stresset på sit arbejde i tiden op til turen og gik med en ubehagelig cocktail af hjertebanken, susen for ørerne, rysten på hænderne og voldsomme humørsvingninger.

»Jeg er lidt alternativt anlagt, og jeg mediterer dagligt. Så det har været meget naturligt at være med her. Og det har været rigtig godt for mig at have tid til at fordybe mig fuldstændigt«, fortæller hun.

Stop med at være på

Også arkitekt Michael Petersen på 57 år, der beskriver sig selv som »ikke ligefrem alternativt anlagt«, mærker, at han har fundet en ro i sig selv, han ikke mindes at have oplevet i mange år.

For første gang er han taget på ferie en hel uge uden at tjekke sin arbejdsmail, og når han står og kigger ud over klipperne, der er badet i solnedgang, kan han gøre det uden at tænke på, hvad han skal lave mandag på kontoret. En uge på Enagron har givet ham lyst til at udforske yoga, mindfulness og meditation nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det med at være på hele tiden er nok det, der stresser os i hverdagen. Jeg håber og regner med, at jeg kan bruge den ro, jeg har fundet her, i mit liv fremover«.

Politiken var inviteret af Tid til Ro

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Milla Mølgaard og Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden