Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her griner de lidt ad vikingernes hærgen

Rejs roligt til Nordøstengland. De lokale bærer ikke nag til vikingernes efterkommere.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De bærer ikke nag i Northumberland, som er det nordøstlige hjørne af England.

»Nå, du er dansker. Ja, I har jo været her før«, lyder det fra de historiebevidste personer i området. Ofte efterfulgt af et større eller mindre grin. Det er ret overskudsagtigt, for området har været udsat for regulær hærgen fra vikingerne, da de kom ’på besøg’ i årene efter 793.

Men det er tilsyneladende dette områdes lod at blive hærget. Man kan nemlig også roligt sige, at skotterne har været der. I flere omgange, endda, i den nærmest uoverskuelige række af krige, der har rullet over det engelske rige gennem århundreder. Og så skal man ikke glemme romerne, der besatte store dele af landet, helt op til Northumberland.

Den romerske kejser Hadrian sagde »Hertil og ikke længere«, og hermed mente han romernes erobringstogt mod nord. En grusom fjende ventede længere mod nord, nemlig skotterne, og det, der i dag er kendt som Hadrians Wall, skulle stoppe skotterne.

Angreb på rigt kloster

Skotter – samt danskere, tyskere og såmænd også indbyggerne i nabobyen Newcastle-upon-Tyne – har været på hærgende røvertogter på et strategisk vigtigt punkt helt ude ved Nordsøen, nemlig Tynemouth Priory and Castle. Det er en blanding af et kloster og et fort, og den sidste funktion havde stedet helt op til Anden Verdenskrig. Men de største slag blev udkæmpet meget tidligere.

»Det var et kloster, der rummede helt usædvanlige rigdomme, og derfor var det bygget som et fort som værn mod angreb udefra«, fortæller Craig Appleby, der giver os en rundtur i ruinerne. Det gør han dog ikke normalt, så besøgende henvises til forskellige trykte guidebøger om stedet.

Rigdommene i klostret bestod primært af ting i ædle materialer, og derfor beskyttede munkeordenen i klostret sig efter alle kunstens regler:

»Angribere skulle først vælte yderporten, og derefter kom de frem til yderligere forhindringer som nye porte og en voldgrav, og hvis de kom så langt, befandt de sig i et lukket rum, hvor de fik hældt alt muligt stads ned over sig – brændende olier, bikuber og andre ubehagelige ting«, fortæller Craig Appleby.

Når munkeordenen ikke skulle forsvare sig mod udefra kommende trusler, kunne de udføre forskellige religiøse ritualer. I resterne af det store kloster er det let – i hvert fald for guiden Craig Appleby – at udpege forskellige detaljer i konstruktionen af kirkerummene.

En særlig mur – en ’rood wall’ – vidner om, at den ene del af kirkerummet var helliget områdets velhavere og magtfulde folk, som fik æren af særlige religiøse ritualer. De skulle gerne holdes skjult for det almindelige folk, der måtte nøjes med de almindelige rum og mere simple kirkelige handlinger.

Spøgelset i køkkenet

Ruinerne rummer tydelige rester af klostrets storkøkken med store ildsteder i væggen. Lidt spøgeri hører også med.

»Der er personer, som påstår, at de har set genfærd, når de kiggede op i skorstenen nede fra ildstedet. Og den er vi med på – så vi siger, at der engang blev sendt en dreng op for at rense skorstenen, og han kom aldrig ned igen, så det er hans spøgelse, man ser. Men det passer selvfølgelig ikke«, siger Craig Appleby med et stort grin.

Så rykker vi over til et andet rum, hvor der er usædvanlig højt til loftet:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Faktisk har der været et andet rum ovenover, som blev brugt, når kongen kom på besøg. Rummet hernede blev blandt andet brugt til forhandlinger med skotske krigsherrer, der kom på besøg og ville forhandle en fredsaftale. Det foregik her, lidt væk fra selve klostret. Det var ikke en god idé at lade skotterne se alle de fine, skinnende genstande, klostret rummede«, siger Craig Appleby – igen med et stort grin. Han henviser i øvrigt til filmen ’Braveheart’ med Mel Gibson, hvis man vil have et billede af, hvad der foregik dengang. Men han understreger også, at filmen langtfra er historisk korrekt i alle detaljer.

Fortet var i brug helt frem til Anden Verdenskrig, hvor kanoner skød mod tyske krigsskibe ude i Nordøsen. Tyskerne prøvede at få kontrol over Tyne-flodens udmunding, som var en strategisk vigtig udskibningshavn for kul. Det lykkedes dog aldrig for tyskerne at kæmpe sig i land her. Kanonerne står stadig og peger ud mod Nordsøen. Det er endda muligt at komme ind i de rum nedenunder, som rummede ammunitionen til kanonerne.

En anden invasion ventes til Tynemouth Priory and Castle til juli, nemlig Mouth of the Tyne-festival, der trækker omkring 15.000 tilskuere. Blandt de optrædende er 1960’er-stjernen Lulu og Bryan Ferry.

Politiken var inviteret af VisitBritain

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden