Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Henrik Nybo
Foto: Jens Henrik Nybo

SKYHØJT. Zhuijang New Town. Smag og ehag er forskellig, men uimponeret er man ikke.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Få seks overraskende oplevelser i Kinas tredjestørste by

Guangzhou har masser seværdigheder og et spændende folkeliv.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guangzhou i Kinas Guangdong-provins var tidligere kendt under navnet Kanton.

Den sprudlende sydkinesiske metropol byder på overraskende seværdigheder og et spændende folkeliv.

1. Flodtur: Lysshow langs Perlefloden (foto herover)

Det er på et cruise på Perlefloden, du for alvor oplever Guangzhous storhed. Helt ideel er et halvanden times cruise ved tusmørketid, hvor solen er gået ned, men nattens mørke endnu ikke har fået tag. Den magiske blå time er perfekt. I sejler ud fra kajen i centrum og følger hele vejen op ad floden.

Det første kvarters tid drejer sig om at finde en plads på det øverst dæk af turbåden. Derpå anes Canton Tower ude i det fjerne. Som minutterne går, kommer tårnet nærmere. På et tidspunkt oplyses det i et sandt fyrværkeri af farver og strukturer. Gult, rødt, orange, blåt – farver og former skifter med et halvt minuts interval.

Til venstre side dukker Zhujiang New Towns futuriske skyline op. Også her er der lysshow. Laserstrålerne danser hen over de gigantiske skyskrabere og oplyser hele skuet i et farveorgie uden lige. Der bliver knipset med kameraer og taget selfies i ét væk. På tilbagevejen ses hele skuet fra modsatte vinkel.

2. Arkitektur: Byggeri i højde og drøjde

Jens Henrik Nybo
Foto: Jens Henrik Nybo

Kurver, toppe, ender – horisontale og vertikale. Stål, glas eller beton. Tyngdeloven synes tit at være ophævet, hvad angår moderne arkitektur i sin mest vovede, grænseoverskridende og voluminøse udgave. Her er kineserne svære at slå. Guangzhou er bestemt ingen undtagelse.

Bydelen Zhujiang New Town indkapsler på imponerende vis, hvor sprælske arkitekter og designere får lov at være, når der er penge bag til at levendegøre stregerne på skitserne. Canton Tower troner med sine næsten 600 meter i højden ved floden Zhujiang. På modsatte side er en ganske ny by skudt op, som især tiltrækker forretningslivet. Her rager næsten lige så høje skyskrabere op i himlen. En gigantisk lang og bred gågade byder på overvældende spritnye mesterværker, som huser operahus, bibliotek og museum.

Et besøg i Zhujiang New Town bringer dig ind i en futuristisk verden, lysår fra det gamle autonome Guangzhou med sine skyggefulde træbevoksede små alleer og ydmyge butikker. Men netop denne kontrast er uhyre spændende – om man så er til byggeri i højderne udført i beton, glas og stål i udfordrende former. Canton Tower tjener, ud over at være tv- og radiotårn også som udflugtssted, hvor man fra en platform i 450 meters højde får et fantastisk syn ned på storbyen med dens 13 millioner sjæle.

3. Levende marked: Dyr på parade

Der lyder pip i et væld af nuancer fra fugle i bur, blide bjæf fra hundehvalpe, kælne miav fra kattekillinger. De eneste stumme dyr er de mange forskellige fiskearter, som svømmer rundt i akvarier og store kar. Til gengæld er der masser af palaver fra kunder, som kæmper om at få de bedste småfisk i nettene.

På markedet Qingping i det centrale Guangzhou myldrer det med kunder, som udser sig et nyt kæledyr til hjemmet. Dyremarkedet er en legendarisk institution i byens varierede udbud af indkøbsmuligheder. I dag foregår de handlendes røgt af dyrene under stærkt forbedrede forhold, end tilfældet var for et par årtier siden. Her oplevede man grufulde syn af plagede dyr. Qingping marked er en interessant oplevelse, især når man betragter den ildhu og lidenskab, kunderne lægger for dagen, når der skal investeres i et nyt kæledyr. Meget af handlen med dyr foregår direkte på den smalle gade, mens de små butikker, som flankerer gaden, for det meste sælger alle tænkelige tørrede urter og krydderier, som indgår i de fleste bysbørns medicin.

Det kantonesiske forretningstalent kunne end ikke kulturrevolutionen knægte. En iboende hang til handel har altid været et adelsmærke for det sydøstlige Kina – og især i Guangdongprovinsen, som Guangzhou er hovedstaden i. At handle er en livsstil. Både for køber og sælger. Især den prominente gådegade Shengxiajiu er et mekka, når kreditkortet skal luftes. Gågaden er en kilometer lang, og især i weekenderne er den fyldt til bristepunktet.

4. Shamienøen: Det koloniale centrum

Ophøjet fred og ro sænker sig over krop og sjæl, når man sidder på bænken inde i den lille yndige anglikanske Christ Church. Et solstrejf trænger igennem vinduesmosaikken og forplanter et overvældende farveorgie. Kirken er fra slutningen af 1800-tallet, og den er sammen med en katolsk kirke på hovedgaden Shamien Dajie blandt mange bygningsværker eksempler på den rige, men knap så ærværdige britiske og franske dominans i Guangzhou efter de blodige opiumskrige i midten af 1800-tallet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Shamien er en sandbankeø i Perlefloden, som rummer pragtfulde koloniale huse og palæer, og hele kvarteret er blevet restaureret, så det i dag er byens måske største attraktion. De lokale nyder at spadsere under de skyggefulde kroner af banyan- og kamfertræer. Særlig populært er det for brudepar at lade sig forevige i massevis, helst foran enten kirkerne eller nogle af de fornemme palæer. Måske uden at vide, at deres slægtninge for nogle generationer siden var forment adgang til Shamienøen af de regerende europæere. Det er her på Shamien, et af Guangzhous historiske hoteller, The White Swan, ligger med uforstyrret udsigt over Perlefloden.

5. Afslapning: Livet leves i parken

Et ældre ægtepar kaster sig med ildhu ud i badminton, et jævnaldrende par får sig en svingom i valsetakt akkompagneret af sprøde toner fra den medbragte ghettoblaster, et lidt yngre par bevæger sig i en lidt vildere jitterbug. To mænd danser sammen som den naturligste ting i verden. Et ivrigt kor synger lungerne ud i fællessang, ledet af en entusiastisk korleder, som selv istemmer for fuld hals, mens hun med sin finger peger på teksten, der er skrevet på en tavle, så alle kan følge med. Hverdagsscene i Guangzhous forrygende interessante og kønne Yuexiu Park.

Det er også stedet at besøge, hvis du vil være på første parket til at se tai-chi i alle afskygninger. Det kropslige og det åndelige leves ud i fuld eksponering i det urbane liv. Ingen hæmninger. Heller ikke når det gælder trimning af næsehår, øjenvipper eller andre gevækster, som vi ville holde indenfor i privaten. I Guangzhou har man levet side om side med hinanden langt tilbage, og enhver trang til at trække en streg imellem det offentlige og det private rum har historisk mødt sin naturlige barriere.

Selvforståelsen i byen er høj. I modsætning til det øvrige Kina mener indbyggerne her, at de har den højeste livskvalitet, fordi de evner på en og samme tid at arbejde hårdt, men også at slappe af ved en enhver given lejlighed. Vi er bare mere easy going, som mange påstår.

6. Åndsliv: Indhyllet i røgelse

Det spirituelle har fine vilkår i Guangzhou. Megabyen har templer og religiøse platforme, som dyrkes ivrigt og med stor indlevelse. Vær altid forberedt på tørre øjne, sløret syn og lettere vejrtrækningsbesvær, når du besøger nogle af de mange store og mindre helligdomme i byen.

Røgelse er evig og konstant udenfor og indenfor i templerne. Selve akten er systematisk, når borgerne besøger en helligdom. Først skal der indkøbes røgelsespinde – jo flere, des bedre – som vil mildne de overjordiske kræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derpå skal de tændes, og det sker ved et sindrigt nøje indstuderet forløb, hvor hænderne folder sig om et væld af spinkle røgelsespinde, hvorfra røgen stiger op i mængder, som nu og da også udløser nys og host fra personen.

Hovedet bøjes i et utal af bevægelser, hvorpå pindende placeres i et røgelseskar, og så knæles der foran buddhafiguren. Processen varer – afhængig af den troendes tid – fra et par minutter til en halv time.

Templet med de seks banyantræer er i særlig grad spændende. Det er stort, fantastisk smukt, men også med masser af små smukke detaljer som eksempelvis det krogede banyantræ, hvis stammer hælder truende ind mod hovedtemplet.

Templet har 1.400 år på bagen, så mon ikke træets stamme vil skåne bygningen for et kollaps endnu nogle år.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden