Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Ota Tiefenböck
Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Kommunisttiden har gjort underværker for Polens museer

Polske museer? Det lyder slidt, men i Polen kan man takke kommunisttiden for de topmoderne museer.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Warszawa: Det supermoderne museum

Polin Museum over de polske jøders historie åbnede i april 2013 i en ultramoderne bygning i Warszawa-kvarteret Muranów, som i sin tid hovedsageligt var beboet af jøder, og som under Anden Verdenskrig blev forvandlet til jødisk ghetto.

Museets faste udstilling, som optager omkring 4.000 m2, fortæller de polske jøders tusind år gammel historie, og også her bliver alle moderne formidlingsformer taget i brug. Film, lyd og billeder kombineres med udstillede genstande samt digitale touchskærme med fakta. De besøgende kan bl.a. opleve en jødisk gade midt i museet, som føles så ægte som virkelig at gå på gadens fortov.

Museum of the History of Polish Jews, ul. Mordechaja Anielewicza 6, Warszawa

2. Warszawa: Det musiske museum

Arthur Rubinstein, den polskfødte amerikanske pianist og en af de bedste formidlere af Chopins musik, sagde engang, at når han spiller Chopins musik, taler han direkte til folks hjerter. Hans ord kommer den besøgende til at forstå på Chopin Museet i Warszawa.

Foto: Ota Tiefenböck

I museets lytterum kan man lytte til nogle af verdens bedste pianister spille Chopin, mens man bladrer i et multimedialt nodeark, hvor den enkelte node, skrevet med Chopins egen håndskrift, lyser op, når den spilles.

Chopins liv med dets op- og nedture, hans talent, kærlighed og sårbarhed udfolder sig foran den besøgende i billeder, film, lyde og dufte, for eksempel til lyden af fuglesang fra hans elskerinde, George Sands, have eller duften af violer, pianistens yndlingsblomst.

Chopin Museet er opdelt i fire etager, som hver viser en periode af komponistens liv, og er ganske enestående.

Muzeum Fryderyka Chopina, Ostrogski Palace, ulica Okolnik 1, Warszawa

3. Kraków: Museet, der gør indtryk

Den amerikanske film ’Schindlers liste’ har gjort den sudetertyske fabrikant Oskar Schindler og hans heroiske redning af sine næsten 1.200 jødiske medarbejdere berømt over hele verden.

Foto: Ota Tiefenböck

Schindlers fabrik ligger i den sydpolske by Kraków og er i dag et museum, som fortæller Schindlers historie samt Krakóws historie under den tyske okkupation.

Oskar Schindler-museet benytter i lighed med de andre polske museer alle moderne formidlingsformer og kombinerer dokumentarfilm, fotografier med optagede vidneudsagn, lyde af maskingevær og bombardementer, som tilsammen opnår en højere kunstnerisk enhed. At museet befinder sig selvsamme sted, som disse begivenheder i sin tid foregik, gør oplevelsen endnu større.

Fabryka Schindlera, ul. Lipowa, Kraków

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Gdansk: Det kunstneriske museum

Europæisk Solidaritetscenter ligger i Gdansks gamle skibsværftsområde. Det var her, elektrikeren Lech Walesa gik på arbejde hver dag, og det gør han fortsat trods sine 73 år, dog i lidt mere luksuriøse omgivelser.

Foto: Ota Tiefenböck

Indgangen til værftsområdet er bevaret helt, som den var i 1970’erne, hvor strejkerne under Walesa udspillede sig. Europæisk Solidaritetscenters supermoderne bygning åbnede i 2014 og rummer blandt andet Solidaritets museum og et bibliotek.

Selve bygningen skal forestille et stort rustent skib. Dens arkitektoniske udformning vil man formentlig have forskellige holdninger til, men skibet sørger for at skabe en stemning af et skibsværft.

Museet, som er en del af bygningen, er et kunstværk i formidling; det dokumenterer den polske frie fagforening Solidarnosc, dens betydning for kommunismens fald og naturligvis dens ledende skikkelse og senere Nobels Fredspris-modtager, Lech Walesa. Walesas kontor ligger på 2. sal i bygningen, og er man heldig, kan man møde udstillingens hovedperson live.

Europejskie Centrum Solidarnosci, pl.Solidarnosci 1, Gdansk

5. Frombork: Det traditionelle museum

Kopernikus Museum er et af de polske museer, som fortsat satser på de traditionelle formidlingsformer, og som samtidig hører til museer, der bekræfter, at disse formidlingsformer fortsat har deres plads i de europæiske museer.

Den polske astronom Nicolaus Kopernikus levede i årene 1510-1543 i Frombork og udførte her sine observationer af stjernehimlen og fjerne planeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Ota Tiefenböck

Kopernikus Museet er placeret i et befæstet katedralområde, domineret af en kæmpemæssig gotisk katedral, hvor Kopernikus ligger begravet. Museet udstiller blandt andet Kopernikus’ skrifter og beregninger, astronomiske måleinstrumenter og har også et mindre planetarium. Frombork ligger tæt ved den polske grænse nær den russiske enklave Kaliningrad, men kan besøges med bus fra Gdansk. Turen tager ca. to timer.

Muzeum Mikolaja Kopernika, ul. Katedralna 8, Frombork

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden