Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Aitor Lopez de Audicana
Foto: Aitor Lopez de Audicana

Location. Hitserien 'Game of Thrones' benytter sig af en lang række kendt filmindspilningssteder verden over..

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg virkelighedens Game of Thrones-kulisser

Landskaberne i hit-serien er forskelligartede, men alle spektakulære.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Game of Thrones’ er en rejse gennem en lang række vidt forskellige landskaber så spektakulære, at de fleste tv-producenter ville have ladet specialeffekts-afdelingen tilføje dem, når skuespillernes arbejde var i kassen.

Men ikke ’Game of Thrones’.

For det er virkelighedens Europa og Nordafrika, der lægger ørken, issletter, klippevægge og middelalderborge til tv-sagaen om magtkampene i landene Essos og Westeros.

Island

I sæson 2, 3 og 4 rykkede GoT til Island i en rum tid for at filme det dele af handlingen, som foregår bag muren, der afgrænser de civiliserede og tempererede dele af Westros fra det vilde, frosne nord.

I sæson 2 er scenerne optaget i Vatnajökull-nationalparken, og i sæson 3 er det landskabet ved Mývatn-søen (foto), som Jon Snow og Wildling-krigeren Ygritte bevæger sig igennem. Sæson 4’s scener fra det nordlige er filmet på den kuperede Thingvellir-slette.

Nordirland

Jernøerne, borgen Winterfell, Stannis Baratheons borg Storm’s End, vagtfortet Castle Black og Westeros’ hovedfærdselsåre, Kongevejen: Det hele ligger i Nordirland. Områdets afvekslende natur og velbevarede historiske borge har været et slaraffenland for GoT-produktionen, der har skudt i bl.a. Cushendum-grotterne, Ballintoy, Armoy (foto), Tollymore-skoven og Magheramorne.

Desuden er adskillige indendørsscener blevet til i Paint Hall-studierne i Belfast: et tidligere skibsværft, der i sin tid byggede ’Titanic’ – den rigtige, altså, ikke den med Leonardo DiCaprio.

Marokko

Okla Michal/AP
Foto: Okla Michal/AP

I sæson 3 får de to slavebyer Yunkai og Astapor i ørkenlandet Essos retfærdigheden at føle fra Daenerys Targaryen, der er ved at bygge sig selv op som hærfører. Det er to Unesco-fredede marrokkanske byer, citadellet Ait Benhaddou (foto th.) ved Atlasbjergene og kystbyen Essaouira (foto tv.), der lægger mure til, når Daenerys’ drager rykker ind med ild i gabet.

Begge byer har tidligere tiltrukket filmskabere med deres unikke arkitektur: Nær Ait Benhaddou er bl.a. ’Lawrence of Arabia’,’The Last Temptation of Christ’, ‘Alexander’ og ‘Gladiator’ optaget. Og Orson Welles optog en del scener til ’Othello’ i Essaoira, hvor også Ridley Scott skød ’Kingdom of Heaven’.

Kroatien

Aitor Lopez de Audicana (LOPE)
Foto: Aitor Lopez de Audicana (LOPE)

I sæson 2 rykkede kongebyen King’s Landing til en anden smukt bevaret europæisk middelalderby, Dubrovnik (foto) Kroatien. Byens kystplacering passede perfekt til det store søslag, slaget ved Blackwater, der var klimakset i denne sæson.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dubrovnik lægger stadig omgivelser til Kings Landing, men fantasybyens grønne haver findes i virkeligheden i Trsteno Arboretum længere oppe ad kysten. Scenerne i den rige havneby Quarth i Essos, som optræder i afslutningen af anden sæson, blev optaget på øen Lokrum ud for Dubrovnik.

Malta

Neil Howard
Foto: Neil Howard

I første sæson af GoT spillede middelalderbyen Mdina (foto) på Malta rollen som kongebyen King’s Landing i Westeros, hvor en stor del af handlingen foregår. Byen er omkranset af en stenmur, har et indbyggertal på ca 300 personer, og biler er, med få undtagelser forbudt bag bymuren, så filmholdet havde god arbejdsro.

Klippeformationen Det Blå Vindue ved Maltas naboø Gozo dannede desuden baggrund for det store udendørs barbar-bryllup mellem den landflygtige unge adelskvinde Daenerys Targaryen og hestefolkets herre Khal Drogo.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden