Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grøntsager sælges på gaden.
Foto: Chitose Suzuki/Chitose Suzuki / AP

Grøntsager sælges på gaden.

Hanoi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Far vild i Hanoi

Plastikkultur og trafikalt kaos er kommet til Hanoi, men byen giver stadig et glimt af fjerne, mytiske lande og åndelig ro. Vi viser dig vej til en weekend i Vietnams hovedstad.

Hanoi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trafikken er vanvittig, larmen er uudholdelig og den høje luftfugtighed i kombination med forureningen gør det ikke bedre. Alligevel er Hanoi dragende, charmerende og uimodståelig med den gamle bydels kringlede gader, den franske bydels træbeklædte boulevarder, dens ældgamle pagoder og dens utallige pladser og små grønne oaser, hvor hanoianerne mødes for at spille badminton, dyrke tai chi eller kissemisse med kæresten langt fra familiens misbilligende blikke.

Helt frem til begyndelsen af 1990’erne var biler, knallerter og motorcykler et sjældent syn i byen, hvor cyklen var vietnamesernes foretrukne transportmiddel. Selvom cyklerne er blevet afløst af mindre romantiske transportmidler, og byen kæmper en indædt kamp for at beskytte sin sjæl og historie mod befolkningsboom, forurening og skyskrabere, så giver Hanoi fortsat besøgende et glimt af en svunden tid, hvor Asien var lig med fjerne, mytiske lande, eksotiske varer og åndelig ro.

Se også vores guides til:

Seværdigheder i Hanoi
Restauranter i Hanoi
Caféer og barer i Hanoi
Shopping i Hanoi
Ferie med børn i Hanoi
Udflugter nær Hanoi

Fredag i Hanoi

Kl. 16: Far vild i den gamle by Hanoi opleves bedst ved at fare vild, og den gamle bydel nord for Hoan Kiem-søen er ikke større, end at man sagtens kan tillade sig at fare vild en time eller to. Selvom bydelen er blevet indtaget af de obligatoriske turistbutikker med deres farverige udbud af tasker, tørklæder og lakprodukter, er det stadig muligt at få en fornemmelse af, hvordan byen oprindelig var struktureret med gader, der udelukkende solgte én type vare og derfor meget naturligt tog navn efter varen. Se smedene i tingaden Hang Thiec arbejde på åben gade under arbejdsforhold, der ville skabe ramaskrig i Danmark, køb dig fattig i silkeklæder i silkegaden Hang Gai og bliv forundret over, hvad man kan skabe ud af bambus i bambusgaden Hang Cot.

Når støjen, varmen og tørsten er blevet for slem, er det tid til at søge ned mod Hoan Kiem-søen og se hele infernoet lidt fra oven. I den store runddel nord for søen ligger flere caféer og restauranter, der tilbyder udsigt over søen og livet i byen. Blandt disse er en lille skjult perle, der ligger godt gemt væk midt inde i boligblokken bag Hang Gai nr. 11. For at komme ind til caféen og få fat i et glas af den klassiske vietnamesiske iskaffe med kondenseret mælk, ca phe sua da, skal man først igennem en lille souvenirbutik og videre gennem en gyde forbi et par private hjem, men den lille tur er lige så meget en del af oplevelsen som udsigten fra caféens tagterrasse.

Hvor: Café Hang Gai 11, 11 Hang Gai, Hoan Kiem .


Kl. 18: Spis på gaden
Vietnam er kendt for sine ris, men den vietnamesiske madkultur består af langt mere end de runde korn. Selvom Hanoi vrimler med internationale restauranter, bør rejsende ikke snyde sig for at smage på klassiske vietnamesiske retter som bun bo nam bo, bun cha og banh xeo – eller simpelthen bare nuppe et par nem (forårsruller) i forbifarten. Har man ikke mod på at sætte sig til rette på en af de utallige plastiktaburetter, der stilles frem på alle gadehjørner ved spisetid, når gadekøkkenerne åbner, er restauranten Quan An Ngon et godt alternativ. Her er en masse gadekøkkener med hver sin specialitet blevet placeret i en restaurant i flere etager med både udendørs og indendørs servering.

Selvom varmen er trykkende, kan det betale sig at bede om et bord udendørs under den store baldakin, hvor man kan sidde og indsnuse duften fra de mange små åbne køkkener placeret rundt langs murene og komme helt tæt på alle de vietnamesiske familier med deres store armbevægelser, højlydte stemmer og tusinder af tallerkener med forunderlige retter.

Hvor: Quan An Ngon, 15 Phan Boi Chau, Hoan Kiem .

Kl. 20: Øl med is

Øl er en populær drik i Vietnam, men forvent ikke de samme tunge, fyldige øl, som serveres på de danske breddegrader. Varmen dikterer friske, lette smagsvarianter, der slukker tørsten og har en afkølende effekt – især hvis man gør som mange vietnamesere og putter lidt is i øllen.

Foruden vietnamesiske flaskeøl som de populære Hanoi Bia, Saigon Export og La Rue nydes de friskbryggede fadøl bia hoi overalt i Hanoi. Øllen er brygget uden konserveringsmiddel og skal derfor drikkes umiddelbart efter brygning. Byen vrimler med steder, der serverer den som regel halvlunkne øl, hvorfor is i øllen ofte er uundværligt. Nogle bia hois har mere permanente tilhørssteder, mens andre kører gadekøkkenstilen med et par plastiktaburetter opsat på det nærmeste gadehjørne.

I den gamle bydel i krydset mellem Ta Hien og Luong Ngoc Quyen ligger hele tre bia hois med udmærkede varianter af det friske bryg. Tag plads på en plastiktaburet, og find de små sedler frem, for et glas koster som regel ikke mere end 4.000-5.000 dong svarende til 1,50-2 kroner. Høres det populære udtryk ’tran phan tram’, der direkte oversat betyder ’100 procent’, er der kun ét at gøre: bunde glasset.

Hvor: Bia hoi, krydset ved Ta Hien og Luong Ngoc Quyen, Hoan Kiem.


Kl. 22: Fest i det skjulte

Efter at have prøvet kræfter med de friske øl kan festen fortsættes i Ta Hien, der er hjemsted for en række barer og cafeer. Vær dog opmærksom på, at vietnameserne ikke er et folkefærd, der går sent hjem, og de fleste steder lukker som regel ved midnat – dog med undtagelse af dem, der forstår at bestikke den lokale politimand med et par hundrede tusind dong og lade festen fortsætte bag tillukkede skodder.

Mao’s Red Lounge er et af de velbesøgte steder, hvor klientellet dog som regel primært består af udlændinge. Prøv her deres shot nummer B52, der har taget navn efter de bombefly, der sønderbombede Hanoi under Vietnamkrigen. Og glem ikke at få sat ild til det for at skabe en ekstra dramatisk effekt.

Hvor: Mao’s Red Lounge, 4 Ta Hien, Hoan Kiem.

Lørdag i Hanoi

Kl. 8: Landsfaderen æres

Ingen kan besøge Vietnam uden at stifte bekendtskab med idolet, landsfaderen og hele Vietnams onkel, Ho Chi Minh. Manden, der kæmpede for Vietnams selvstændighed og social retfærdighed, står som en lysende skikkelse i alle vietnameseres liv uanset alder eller overbevisning. Ho nåede aldrig selv at opleve Vietnams genforening, men døde i 1969 – seks år før dagen, han havde kæmpet for hele sit liv, oprandt. Stik mod sin vilje blev han balsameret af sovjetiske eksperter og placeret i et kæmpe mausoleum.

Et besøg i mausoleet kræver en tidlig start på dagen, da der kun er indgang mellem kl. 8 og 11 om vinteren og 7.30 og 10.30 om sommeren. Anstændig påklædning og opførsel er en selvfølge, ligesom det ikke er tilladt at tage billeder af landsfaderen i hans tilstand. Besøger man Hanoi i oktober og november, skal man dog ikke gøre sig den ulejlighed at tage forbi mausoleet, da Ho i den periode er til sit årlige eftersyn i Rusland.

Hvor: Ho Chi Minhs mausoleum, Hung Vuong, Ba Dinh.

Se også vores guides til:

Seværdigheder i Hanoi
Restauranter i Hanoi
Caféer og barer i Hanoi
Shopping i Hanoi
Ferie med børn i Hanoi
Udflugter nær Hanoi


Kl. 10: Snup en morgensuppe

På de vietnamesiske morgenborde står hverken cornflakes eller havregryn. Her spises varm nudelsuppe med de obligatoriske friske urter og enten kylling (ga) eller oksekød (bo). Suppen er en integreret del af den vietnamesiske kultur, og enhver husmoder med respekt for sig selv har sin egen personlige opskrift på fond, der går i arv fra generation til generation. Retten serveres på samtlige gadehjørner, og selv om kødsuppe ikke for danskere er det mest naturlige at spise til morgenmad, når termometeret står på 45 grader, så er det overraskende godt.

I Cam Chi ligger restauranterne side om side, og alle har åbent døgnet rundt, så sulten kan blive stillet når som helst. De færreste kan tale engelsk.

Hvor: Cam Chi, Hoan Kiem.


Kl. 13: Folkeslag på museum

Et af Vietnams ubetingede bedste museer ligger i Hanoi og er enhver antropologs drømmedestination. Museet giver en gennemgående indføring til de mange forskellige folkeslag og især etniske minoriteter, der lever rundt omkring i landet. Minoriteterne er stærkt truet af udviklingen og har ikke det bedste omdømme hos de almindelige vietnamesere, der ofte tillægger fattigdom dovenskab og ugidelighed. Museet forsøger derfor at formidle de forskellige folkeslags rige kultur til den vietnamesiske befolkning, men udstillingen, der er udstyret med skilte på både vietnamesisk, engelsk og fransk, er seværdig for alle med en interesse for Vietnam.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Museets udendørs udstilling er dets force, hvor eksempler på de forskellige folkeslags traditionelle bygninger står opført side om side. I modsætning til danske pendanter som eksempelvis Frilandsmuseet er disse bygninger ikke levn fra en for længst passeret tid, men benyttes fortsat i provinser og landdistrikter – dog ofte med lidt moderne tilføjelser som et toilet eller en parabolantenne.

Hvor:Vietnams etnologiske museum, Nguyen Van Huyen, Quan Cau Giay.

Kl. 18: Fisk med traditioner

Generation efter generation har passet familierestauranten i nr. 14 på Cha Ca, og restauranten har ligget der så længe, at den endda er grunden til, at gaden hedder Cha Ca. Her serveres nemlig kun én eneste ret: stegt fisk – eller cha ca – og sådan har det altid været. Retten serveres på en pande, der placeres på et blus på midten af bordet. Dild, koriander og forårsløg tilsættes, og det hele nydes med risnudler, peanuts og den obligatoriske fiskesauce. Et hav af lignende restauranter har med tiden slået sig ned i gaden i et forsøg på at tiltrække nogle af de mange lokale og turister, der flokker til. Men vil man prøve den originale ret, er der kun ét sted at gå hen.

Hvor: Cha Ca, 14 Cha Ca, Hoan Kiem.


Kl. 20: Søde fristelser

Forbipasserende udlændinge vil undre sig over, hvad i alverden så mange mennesker og deres motorcykler laver ude foran en tilsyneladende tristudseende café syd for Hoan Kiem. Men forklaringen er enkel. Her sælges den berømte is, der i hele landet blot omtales som kem hanoi. Isen, der ved første øjekast ikke ser så interessant ud, er fremstillet af kokosmælk og fås i flere smagsvarianter. Om man kan lide den eller ej, er en smagssag, men som den særlige Hanoi-specialitet, den er, bør den prøves.

Nyd isen langs Hoan Kiems bred, hvor Hanois egne indbyggere søger hen efter arbejde og skole for at slappe af eller dyrke lidt motion. Brug tiden på at spejde efter en af søens sagnomspundne skildpadder, som vil bringe lykke til den, der ser den. En sjælden gang kan man faktisk være heldig at se en, men spekulationer går på, om det måske blot er bystyret, der fra tid til anden ønsker at hæve byboernes moral og derfor sætter en stakkels udvalgt skildpadde ud i søen mod en uskøn skæbne i det forurenede vand.

Hvor: Kem Dac Diet Trang Tien, 35 Trang Tien, Hoan Kiem.

Søndag i Hanoi

Kl. 9: Klap en skildpadde

At trafikken i Hanoi er uudholdelig i længden, vil de fleste turister kunne skrive under på. Små pauser væk fra gaderne til byens oaser er en nødvendighed, og her er litteraturtemplet et oplagt valg.

Templet blev grundlagt i 1070 og betragtes som Vietnams første universitet, hvor landets klogeste hoveder foretog konfucianske studier frem til 1802, hvor regeringsbyen rykkede til Hué. Templet er viet til konfucius, der ikke er en religion, men en morallære, og arkitekturen er derfor opbygget efter symmetriske principper.

I templets midterste gård, hvor Den Himmelske Klarheds Dam ligger, står 82 mindesten på ryggen af hver sin skildpadde. De bærer navn og hjemsted på de kandidater, der opnåede en doktorgrad, og symboliserer samtidig styrke og et langt liv. Hver sommer strømmer studerende til templet for at klappe skildpadderne på hovedet i håbet om en god eksamen, men ingen siger, at heldet er forbeholdt vietnamesere alene.

Hvor: Litteraturtemplet, Quoc Tu Giam, Dong Da.


Se også vores guides til:

Seværdigheder i Hanoi
Restauranter i Hanoi
Caféer og barer i Hanoi
Shopping i Hanoi
Ferie med børn i Hanoi
Udflugter nær Hanoi

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


Kl. 13: Prut om prisen

Selv om supermarkederne har fundet vej til Hanoi, handler langt de fleste vietnamesere fortsat primært på deres lokale markeder eller hos en af de mange gadesælgere, der går rundt med deres overbelæssede cykler eller udfører misundelsesværdige balancemanøvrer med sirligt pakkede kurve placeret i hver sin ende af en lang bambusstang.

Franskmændene forsøgte under kolonivældet at organisere de mange handlende i Vietnam ved at indføre markedshaller i de større byer ud fra traditionel fransk model, og Hanoi er ingen undtagelse. På byens største marked, Dong Xuan, kan man få næsten alt fra tørret fisk og urter til farverige gevandter og importeret plastiklegetøj fra Kina. Men husk at prutte om prisen, så du ikke betaler overpris for keramikkopperne, lakspisepindene og silketørklæderne, alle turister med god samvittighed kan slæbe med hjem af i kilovis efter et besøg i Asiens måske sidste gamle storby, Hanoi.

Hvor: Dong Xuan markedet, Dong Xuan, Hoan Kiem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden