Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Så bliver det ikke ret meget mere romantisk: Solnedgang over Sydfyn.
Foto: Peter Hove Olesen

Så bliver det ikke ret meget mere romantisk: Solnedgang over Sydfyn.

Fyn og Øhavet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Fyn er natten vor egen

Elvira Madigan og Sixten Sparres kærlighed sluttede tragisk i det sydfynske øhav, men ellers egner Fyn sig fortræffeligt til en romantisk weekend med god mad og vin.

Fyn og Øhavet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stearinlysene i tårnværelset på Hotel Ærø kaster deres skær ud over Svendborg Havn og Brogade. Boogierytmer fra gruppen L Wood Joy Trio strømmer ud i natteluften fra det gamle sømandsværtshus Strandlyst, da et forelsket par åbner døren og lister hjemad for at leve op til de fynske pigers slogan 'natten er vor egen'. Det er den også heroppe på fjerde sal i tårnværelset, og musikken er kun en svag genklang af verden udenfor.

Tårnværelset ikke alene emmer af romantik, men også af mystik. Det legendariske kærlighedspar, linedanserinden Elvira Madigan og den svenske dragon, Sixten Sparre, tilbragte fire nætter i tårnværelset, inden de drog videre til Tåsinge, hvor de tog sig selv af dage i Nørreskoven i 1889. Parret efterlod en regning på 300 kroner på hotellet, som dengang hed Hotel Svendborg, men svenskerens familie betalte senere beløbet.

Nyforelskede og mere modne par drager også ud i Nørreskoven for at finde det sted, hvor parret tog afsked med kærligheden og livet. Stedet er ikke nemt at finde, hvis man ikke først har været på Tåsinge Museum og fået udleveret et kort, for lodsejeren ønsker ikke skilte opsat for at undgå en invasion.

Alligevel finder ganske mange frem til den mindesten uden inskription, som er opsat. Der er ofte blomster, og der er nedbrændte stearinlys og champagnepropper. Ejeren har fældet alle træerne omkring stedet.

Langt lettere er det at finde parrets grav på Tåsinges Landet Kirkegård lige ved den store eg. Der er tradition for, at brude, som bliver viet i Landet Kirke, lægger deres brudebuket på Hedvig Jensens – som var Elvira Madigans rigtige navn – grav for at give hende den buket, hun aldrig nåede at få.

Oplev også Fyns hovedstad, Odense – se her, hvad

En Elvira Madigan-pakke på Hotel Ærø

Tilbage på Hotel Ærø i Svendborg fortæller direktør Ellen Sandal om datidens bekvemmeligheder:

"Elvira og Sixten har ikke efterladt noget på hotellet. Tårnværelset er nok næsten intakt, men i deres tid måtte man nok nøjes med en natpotte og ellers ned i gården på dasset. I dag har værelset et moderne badeværelse."

"Historien om de to holdes i live, for der er jo tale om Romeo og Julie på Sydfyn. Gæsterne spørger da til historien, og mange vil gerne bo i tårnværelset ( nummer 310, red.), men det er ikke vores mest populære værelse. Mange svenskere spørger også til tragedien, og Sixtens barnebarn har faktisk været her."

Ellen Sandal siger, at hotellet får besøg af mange gæster på romantisk weekend for at "hygge og slappe af hernede. Folk skal virkelig ud og forkæle sig selv i krisetider. Det handler især om et voksent publikum fra 30 år og opefter."

Hotellet sælger sågar en Elvira Madigan-pakke med en overnatning i tårnværelset inklusive en flaske Cava i tårnet plus frugt og chokolade, en treretters økologisk menu i restauranten og morgenbuffet til 925 kroner per person.

Da vi besøgte Hotel Ærø, var der liv og glade dage i restauranten, og menuen bestod af gratineret løgsuppe, peberbøf med pommes frittes og grilltomat samt pebersauce. Desserten var vaniljekogte pærer og sorbet af kvæde.

"Køkkenet er traditionelt dansk, men månedens menu er altid økologisk. Typisk består hovedretterne af oksekød, kartofler og grøntsager, men vi vil gerne støtte det økologiske og lokale. Svendborg er lidt alternativ – tænk bare på Den Røde Højskole, som blev etableret her. Og det er også en lystig by. I 1960’erne var der 62 bevillinger i byen, i dag er vi nede på et par og fyrre," ler Ellen Sandal.

Slotsophold på Juelsberg

"Som jeg plejer at sige: Slot er godt," har Jette Kofoed og Frede Knudsen skrevet 20. marts 2010 i gæstebogen på Juelsberg Slot tre kilometer nordvest for Nyborg. Parret har oven i købet tegnet en smuk hane, som fremsætter udtalelsen.

Det er så sandt, som det er skrevet, i hvert fald når det gælder det gamle Juelsberg Slot, som har været i familien Juels eje siden 1771. Man føler sig som slotsherren selv, når man ligger i himmelsengen med sommerfugle broderet på himlen, kakkelovn i krogen, stol med guldbetræk, kæmpelysestager og skilderier fra en svunden tid. Og så hedder værelset Erantis og har et moderne badeværelse med bruseniche.

De otte dobbeltværelsers blomsternavne er slotsfruen Lise-Lotte Juels opfindelse, da hun for seks år siden restaurerede vestfløjen og udlejede værelserne til Bed & Breakfast.

"På det tidspunkt havde fløjen på 400 kvadratmeter stået tom i 50 år. Det var tidligere pigefløjen. Vi bor selv i hovedbygningenpå 1.600 kvadratmeter, mens østfløjens 400 kvadratmeter kun tages i anvendelse, hvis vi har gæster, der bliver i mere end to dage. Når man har sådan et kæmpehus, bør andre også få glæde af det, men leve af det kan vi ikke," siger Lise-Lotte Juel.

Indtægterne kommer fra korn og skov på de 2.000 tønder land og 26 udlejede huse, men gæsterne må nøjes med at forlyste sig i den 28 tønder land store park, hvor vi ser fasaner og harer, men slotsfruen siger, at der også ofte dukker hjorte op.

Børn under otte år har ingen adgang, og gæsterne er hovedsagelig modne par, siger slotsfruen.

"Unge forældre overlader børnene til bedsteforældrene for at forkæle sig selv en weekend. For mange er et ophold en romantisk kæmpeoplevelse, og mange kvindelige gæster har sagt, at de følte sig som en prinsesse. Der er tale om en autentisk og privat oplevelse, og det er vigtigt for mig, for Juelsberg må ikke blive en hoteloplevelse."

En overnatning på Juelsberg koster 900 kroner for to inklusive morgenmad, som nærmest er en brunch bestående af smoothier serveret i champagneglas, frugt, friskpresset appelsinjuice, pandekager, æg, oste, marmelader m.m. Og så indtages morgenmaden i det store, gamle køkken, hvor der er masser af klenodier fra gamle dage inklusive et Morsø-komfur og et isskab fra fabrikken i Valby. I isskabet ligger en Flor de Pingus fra 2000 til 3.500 kroner ved siden af en Gammel Dansk. Når gæsten åbner en flaske, betaler man for den hele, men der er dog også billigere vine til 100-150 kroner.

Middag i Nyborg

Frokost og middag, synes Lise-Lotte Juel, er for besværligt, "og folk vil ikke betale, hvad det koster, og desuden bliver vi bundet." Vi valgte derfor at tage ind til Nyborg – fem-seks minutter i taxa – og spise på Restaurant Østervemb i Mellemgade. Det var et godt valg.

Fra signaturmenuen valgte vi som forretter skidne æg og stenbiderrogn samt stegt skærising og bakskuld. Hovedretten var lam i to serveringer: Lam i dildsauce med rejer og lammeryg Wellington og til slut en rabarberdessert. Med tilhørende vinmenu, 80 kroner per glas og en gin og tonic til at starte på, løb regningen op i 730 kroner.

"Vi er inspireret af det franske, men vi kan ikke overleve udelukkende på københavnere og turister i en by som Nyborg. Derfor skal der også være noget for hr. og fru Jensen, som her i aften nød en unghanefrikassé," siger kokken Steffen Falkesgaard Hansen, som driver Østervemb sammen med kollegaen Kasper Jacobsen. De to viderefører en stolt tradition for fynsk madkunst.

Siden 1924 har der været drevet restaurant i lokalerne i Mellemgade. Derfor står der på en af loftsbjælkerne: "En svale gør ingen sommer, men en svalebajer gør godt, når den kommer."

Men svalebajerne indtages nok oftere på bodegaen Phønix lige om hjørnet i Adelgade, hvor røgen bølger tungt om billardbordet, og hvor man drikker "Odense Pilsner for at støtte Fyn." På Phønix er der også hyggeligt, men på en lidt barskere måde end på Østervemb.

Fynsk, fransk, Falsled

Mens romantikken på Phønix nok er lidt ligepå og hård, er den mere forfinet på Falsled Kro uden for Faaborg, og det gælder også mad, drikkelse og ophold. Falsled Kro er et af Danmarks bedste spisesteder, og priserne er derefter, men til gengæld er romantikken i højsædet, ifølge direktør Randi Schmidt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

"Mange fejrer deres bryllup og senere bryllupsdage hos os. Mange unge kommer også for at fri under et ophold på kroen eller tilbringer deres bryllupsnat hos os. Vi har skam også et specielt tilbud til dem, der fejrer 50-års bryllupsdag."

LÆS OGSÅ:

På Falsled Kro kommer gæsterne for at få en totaloplevelse, når det gælder vin, mad og logi. Vi er installeret i værelse 4 i den gamle fløj – et værelse i to etager med pejs i stuen, men også en moderne fladskærm. Badeværelsets farverige fliser stammer tilbage fra tiden, da Lene og Sven Grønlykke i 1970 overtog den gamle landsbykro i svinget og gjorde den til en fynsk, dansk og international attraktion. På førstesalen under de gamle loftsbjælker står dobbeltsengen og Shakespeares samlede værker på reolen – på originalsproget naturligvis.

Lige fra det øjeblik gæsten får serveret kaffe og småkager i pejsestuen, bliver hun forkælet på alle tænkelige måder. Middagen er et naturligt højdepunkt på Falsled, og køkkenchefen Per Hallundbæk, som i parentes er gift med Randi Schmidt, siger, at maden er inspireret af det franske, men at han vil introducere en Falsled Kro Almanak.

"Vi skal tilbage til at dyrke råvarerne selv og får eksempelvis egen grønsags- og frugthave. Årstiderne skal genspejles i alle retter lige fra juice til marmelader, men stadig med et fransk islæt. Vi har foreløbig arbejdet på det i et års tid, men jeg skyder på, at det vil tage tre-fire år, før det helt er på plads."

Kroen har ikke kun velhavende gæster, fortæller Randi Schmidt. Mange sparer op til en kulinarisk oplevelse eller benytter sig af de tilbud, Falsled har i lavsæsonen, hvor "man kan få præcis den samme oplevelse, men til en billigere penge."

Et sådant tilbud benyttede vi sig af og tog en overnatning for to inklusive en fire retters menu til i alt 3.650 kroner. Med to gange vinmenu og drinks røg den samlede regning op på 5.562 kroner.


Menuen bestod af fynsk pighvar, fyldt vagtel, et overdådigt udvalg af franske og danske oste og til dessert hvid chokolade, havtornsorbet og lakrids. I virkeligheden var der tale om syv retter, for ind imellem serverede kokken småretter som rygeost med små porrer og stenbiderrogn. På et tidspunkt udtalte vores rejsepartner:

"Det her er lige så godt som sex."

Og det siger vel alt! Vine som en Soave Classico 2007 og den ungarske Tokaji Aszu fra 1999 frembragte samme fornemmelser.

LÆS OGSÅ:

Kærlighed og brunst

Morgenstund på Falsled med fåremælksyoghurt med honning, frugtsalat, andeleverpostej, vagtelspejlæg med et lille stykke bacon, pandekager med blåbær – en fuldendt totaloplevelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udenfor løber Kærlighedsstien igennem kroens have. En spadseretur er både romantisk og giver appetit, især hvis man fortsætter ad Øhavsstien nede ved Helnæs Bugt. Vandrestien er 220 kilometer lang og omkranser Sydfyn, Langeland og Ærø, men der er jo ingen grund til at overdrive. En ganske kort tur inden middagen er rigeligt til at skabe appetit.

En rasende svanehan kommer brusende og gør sig stor og mægtig over for et andet svanepar, der er kommet for tæt på vores vens livsledsagerske:

"Væk med jer," hvæser han, rejser sig næsten på bagbenene ude på vandet og slår ud med vingerne.

Sådan demonstrerer vi alle vores kærlighed på forskellig vis. Nogen med en romantisk weekend med god mad og vin, andre ved at baske med vingerne – men forskellen er egentlig ikke så stor og endemålet det samme.


Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:København, Århus, Odense, Berlin, Firenze, Paris, Se flere
Sol & strand:Gran Canaria,Costa Brava, Cypern, Mallorca, Istrien

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden