Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Udsigt. Cykelferie er hårdt arbejde og smukke oplevelser. FOTO: Milla Mølgaard

Costa Brava
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

God mad, wellness og så op på den store klinge

Tohjulet ferie på Spaniens østkyst er et værdigt alternativ til cykeløen Mallorca - både for nybegynderne og de garvede ryttere.

Costa Brava
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er i klar? Så lad os trille deropad«.

Hans Tjørnelund tørrer sveden af panden og smiler til sine medryttere, der langsomt sætter i gear og begynder at bevæge sig op mod det stejle hårnålesving forude.

LÆS OGSÅ

Han er sammen med spanske Edgar Garcia dagens guide på lidt af en cykeltur i det bjergrige landskab knap 100 kilometer syd for Barcelona.

En tur på 120 kilometer, tre bjergtoppe og i alt godt 1.700 højdemeter i forsommerens lunefulde vind, kun for de sejeste af de knap 30 motionsryttere, der har taget flyet til Spaniens østkyst for at holde ferie og dyrke deres tohjulede hobby i en uge.

Syv procents stigning
Jeg selv betragter sceneriet fra en følgevogn, der er kørt med i dagens anledning. Min fornemmelse siger mig, at det er en rigtig god ide at blive siddende et godt stykke tid endnu i de bløde sæder, for som næsten uprøvet landevejsrytter er modvinden og den syv procents stigning, fem af mine medrejsende lige nu er ved at forcere, mildest talt for stor en udfordring.

Min mor sidder på bagsædet. Det er hende, der har overtalt mig til at tage med på ferie i de spanske bjerge, og jeg skal indrømme, at jeg nok aldrig selv havde fundet på at melde mig til en uge på to hjul, hvis ikke hun havde talt så varmt om konceptet: Syv dage på et firestjernet hotel ved kysten med kæmpe buffet morgen og aften plus mulighed for dagligt at frekventere et fortryllende lækkert spa-center.

Og så selvfølgelig de daglige ture på jernhesten, der med tre meget forskellige guider til rådighed kan afstemmes helt efter temperament og kondition.

Ligesom Tour de France
52-årige Benny Rasmussen er en af dem, der har trodset den stride, kølige vind for at udfordre sig selv i bjergene denne eftermiddag.»Det er fedt at få lov til at cykle på steder, der minder om dem, jeg har set rytterne køre i Vueltaen og Tour de France«, fortæller han, da han står af for at sunde sig et par minutter efter dagens stejleste stigning på 16 mælkesyreudskillende procent.

Hjemme i Augustenborg, hvor han bor, cykler han jævnligt, men det er første gang han er i udlandet for at motionere.

»Første, men bestemt ikke sidste gang«, understreger han, inden han placerer sin polstrede cykelmås i sadlen, sætter klikskoene i pedalerne og træder videre med et fast blik rettet mod toppen af bjergpasset.

Udsigten er det hele værd
Jeg kører med ham på min lejede carboncykel, der indtil nu har siddet bag på bilen. Vi har seks kilometer igen af en stigning, der lynhurtigt og temmelig nådesløst får fortalt mine lår, at der skal en god portion stædighed til at gennemføre de næste minutter.

Mit anstrengte åndedræt er det eneste jeg hører, mens vejens hvide striber passerer i slow motion.

»Kom så, kom så«, pruster jeg for mig selv, de sidste hundrede meter, og modtager stolt et kærligt klap på skulderen af Hans Tjørnelund, da vi sammen når toppen.

»Der kan du bare se, det var ikke så svært«, siger han.

Vuet over bjergene, de oprørte skyformationer mod den blå himmel og de grønne, grantræsbeklædte skråninger under os er det hele værd.
Forskellige ambitioner

»Ideen med vores ture er, at du kan tage på aktiv ferie og have familien med på samme tid, uanset om de slet ikke vil cykle, eller de vil gøre det på et andet niveau end dig«, fortæller Hans Tjørnelund.

Han står bag firmaet Bike The World, der som navnet antyder arrangerer cykelferier rundt om i verden. Denne uge er den sjette tur til Spaniens østkyst, siden første hold motionsryttere blev sendt af sted i marts 2012.

Konceptet forsøger at ramme de 350.000 danske motionister, der bekender sig til cykelsporten. Som et alternativ til de gængse cykelferier på Mallorca, fortæller Hans Tjørnelund, der mener, at området syd for Barcelona, har mere at byde på.»Fordelen ved at cykle her er, at der er et meget større område at køre i, der er flere udfordringer, fordi bjergene er højere, og det regner næsten aldrig her i modsætning til på Mallorca, hvor vejret er mere ustabilt«.

Hver dag ugen igennem bliver der arrangeret flere forskellige guidede cykelture, både for de bjerghungrende hårde hunde og de mindre rutinerede ryttere. Og de, der ikke vil cykle, eller blot vil holde en hviledag, kan i stedet tage på guidede ture til for eksempel Barcelona eller den nærliggende middelalderby Tarragona.

»Mange bruger turene som en forlængelse af cykelsæsonen derhjemme, men der er stor forskel på, hvor høje ambitionerne er, og vi vil gerne imødekomme alle rytternes forskellige ønsker«, siger Hans Tjørnelund. Med hvidvin og skaldyr i sigte

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja, I siger nok, der kun er ti kilometer, til vi er der, men I er jo jyder, så jer kan man ikke regne en skid med«.

LÆS OGSÅ Lennart Pagels ryster på hovedet af Hans Tjørnelund, der netop har meddelt afstanden til næste stop på dagens rute. Den bramfrie københavner er rund, højrystet og kæk som de færreste.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det primære formål med hans fysiske udfoldelser er at nå frem til et hyggeligt taverna med skaldyr og hvidvin i rigelige mængder. En indstilling, som de fleste af hans syv venner, der er med på dagens tur, deler. Heldigt for dem, er dagens tur mildest talt en børnehaveversion af gårsdagens strabadser i hårnålesvingene.Hans Tjørnelund, der har fået tilnavnet Store Hans, på grund af sin lange krop, smiler skævt af den frække fordom fra Lennarts store kæft. En sindig sønderjyde skal tilsyneladende høre meget, før han svarer igen.

»Nå, er vi klar? Husk, at hvis I ser nogen, der hænger bagefter, så skal I ikke køre fra dem, I skal give dem et skub, så de kan følge med«, siger han i stedet, og klikker ind i sin pedal.62-årige Alice Rinddal lægger sig i front, da vi suser gennem en velduftende olivenlund med solen i hovedet og vinden i ryggen. Hun har cyklet sammen med sin mand, Flemming, i en årrække, der har givet hende gode ben og stor stædighed på aluminiumshesten.

»Det er dejligt at kunne holde ferie sammen og gøre noget, vi begge to kan lide«, fortæller Alice Rinddal, der som pensioneret økonoma har fået tid til at rejse sydpå flere gange om året.Hendes mand cykler både længere og hurtigere en hende, så de fleste dage kører han med på de mest udfordrende ture, mens Alice holder sig til 40-80 kilometer i mere fladt terræn langs kysten.

»En ferie som den her er helt perfekt for os, fordi vi kan cykle på forskellige niveauer og stadig være sammen meget af tiden«, siger hun, da vi senere får os en gin og tonic inden aftenens buffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHun elsker mad, så hvis hun ikke var på såkaldt ’aktiv ferie’, ville det gå rent galt, tilføjer hun fnisende.

»For mig er det vigtigt at dyrke motion og holde mig selv. Det går jo ikke at komme til at ligne en stor matrone, bare fordi man bliver lidt gammel«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden