Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kristoffer Flakstad/Kristoffer Flakstad
Foto: Kristoffer Flakstad/Kristoffer Flakstad

Michelinniveau. Skovduebryst med kakaobønner og foie gras på Drakes Restaurant i Ripley, blot en times kørsel fra London.

London
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag ud af London og få fem anderledes oplevelser

Ture for madører, havefolk eller dem med hang til luksus. Kombiner storbyferien i London med en udflugt.

London
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange vender tilbage til London år efter år, men med tiden kan det måske begynde at knibe med interessante attraktioner. Andre savner allerede på deres første London-besøg grønne omgivelser eller en lokal landsbypub.

I London er det nemt at kombinere storbyferien med lidt ro og fred fra centrums hektiske mylder, for bare en time væk fra det centrale London er spændende udflugtsmuligheder, der kan opleves på en enkelt dag. Her er fem af dem:

1. Ripley – Gourmeternes landsby

Det er ikke mange engelske landsbyer, der kan bryste sig af både en restaurant med michelinstjerne, tre-fire gamle, klassiske pubber og en berømt landevejskro med gourmetkøkken. Men det kan lille Ripley – ud over en god café og flere interessante og virkelig originale butikker som blomsterhandleren, der sælger gamle motorcykler.

Herlighederne er samlet på hovedgaden, der i 2005 fik et ekstra pift, da Drake’s Restaurant fik tildelt en michelinstjerne. Mange kører fra London for her at spise frokost eller en god middag i rolige, landlige omgivelser, og maden er selvsagt sublim.

Skibe og rockstjerner I flere hundrede år var Ripley et vigtigt stop på vejen fra London til de store flådestationer på sydkysten – derfor pubbernes maritime navne som f.eks. The Ship, der stammer helt tilbage fra 1540. Lord Nelson (ham med Slaget ved Trafalgar) havde en elskerinde, som han frekventerede hyppigt på gourmetkroen The Talbot Inn. Deres kissemissehjørne findes den dag i dag.

Al den trafik og lyst efter øl og morskab lagde grundstenen til Ripleys lyksagligheder. Men ikke alt er fryd og gammen her: På byens kirkegård kan man blive mindet om en af rockhistoriens mest tragiske øjeblikke. Eric Clapton, der er født og opvokset i Ripley, mistede i 1991 sin fireårige søn Conor. Han døde, da han faldt ud af et vindue i nogle venners lejlighed i New York, og Clapton, der skrev megahittet ’Tears in Heaven’ oven på tragedien, begravede sin søn hjemme i Ripley. En anden britisk rockstjerne, Paul Weller, har et lydstudie i landsbyen og ses af og til på Ripleys stemningsfyldte pubber.

Praktisk info
Der går ikke tog til Ripley. Man kommer nemmest til byen i egen bil (vej A3) eller med bus eller taxa fra byerne Woking eller Guildford en håndfuld miles væk.

LÆS ARTIKEL

2. Southend-on-Sea – Palmer og fish'n'chips

Mågernes skrig og den herlige odør fra fish’n’chips- og donutbodernes friture er blandt de første og mest insisterende indtryk, man støder på i Southend-on-Sea. Londons nærmeste badeby tiltrækker sommeren igennem tusindvis af turister, der kommer for at opleve den maritime stemning og de funklende spillehaller, tivolier og pubber med masser af øl.

Arbejderklassens frirum
Tidligere var Southend et af arbejderklassens foretrukne feriesteder, og byen har ikke altid haft det bedste ry. De sidste mange år har man dog forsøgt at gøre stedet mere mondænt med palmehaver, kasinoer og fiskerestauranter, der serverer hummer og andet godt fra havet. Fish’n’chips er og bliver dog nationalspisen herude, og den serveres frisk og lækker.

Børnefamiliernes forlystelsescenter
Southend har bl.a. verdens længste forlystelsesmole, der rækker over to km ud i havet. Et lille tog kører børnefamilier og andre ud til enden hver halve time, og pludselig befinder man sig midt ude i Themsens udmunding. Southend er i det hele taget et godt valg for en børnefamilie, der trænger til en dag væk fra London, men man skal være forberedt på mange uundgåelige fristelser som slik- og isboder og kiddyrides – de sjove mekaniske vippemaskiner, der sluger alt for mange mønter – for ikke at tale om strandens store tivolier fulde af rutsjebaner, pariserhjul og underholdning for især de mindste. Desuden skal man være opmærksom på områdets kraftige tidevand og følge advarselsskiltene nøje, hvis man vil bade.

Praktisk info
Der er to stationer i Southend-on-Sea: Central og Victoria. Sidstnævnte ligger ca. 15 min. fra stranden og er forbundet med Liverpool Street Station i London. Southend Central, der ligger tættere på stranden er forbundet med Fenchurch Station, der til gengæld ikke har tube-forbindelser videre.

www.visitsouthend.co.uk

LÆS ARTIKEL

3. Colchester – Tilbage til år 50

Colchester er en relativ stille provinsby, men de stigende boligpriser tættere på London har gjort byen mere attraktiv blandt pendlere, og byen er nu en af de hurtigst voksende i England.

Romerske rester
Det er ikke første gang i verdenshistorien, at Colchester oplever vokseværk. Da romerne havde indtaget store dele af England omkring år 50, blev byen hurtigt en af landets største, og den regnes endda også for den ældste – en håndfuld år ældre end London. Der er fortsat synlige spor fra den romerske periode, bl.a. en hundrede meter lang mur og rester af et tempel.

Romersk middelalder
Byens andet historiske trækplaster er middelalderborgen, Colchester Castle, fra Wilhelm Erobrerens tid. Borgen, der er bygget oven på de romerske ruiner, ligger inde midt i en stor park, der er byens grønne åndehul og samlingspunkt på lune sommerdage. Borgen er i dag et museum, der tager de besøgende med tilbage til borgerkrig, heksejagt og dengang, Colchester var romersk hovedstad i England.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Praktisk info
Der er flere togafgange i timen fra Liverpool Street Station i London. Turen tager ca. 50 min. Stationen ligger ca. 2 km fra centrum. Gå til højre ud af stationsbygningen og til højre en gang til. Følg herfra vejen op til North Hill, der løber ud i High Street. Det historiske område ligger i den modsatte ende af hovedgaden.

www.visitcolchester.com og www.colchestermuseums.org.uk

4. Wisley Gardens – En rose er ikke bare en rose

Wisley Gardens er kronjuvelen i britisk havekunst og åbner året rundt portene til en forunderlig verden fuld af blomster, buske og træer. Farverne, duftene og den imponerende størrelse tager de fleste haveelskere med storm. Ældre fruer, der med misundelse i blikket studerer stauder i timevis, spankulerer rundt mellem børnefamilier og par på romantisk vandring blandt prydplanter fra hele verden. Omkring hvert hjørne venter der nye farver og dufte – og sus fra eksotiske verdener. Alt fra oliven og palmer til meterhøje rhododendron gror godt i de milde omgivelser. Tropiske planter har deres eget værested i havens gigantiske drivhus fra 2005.

Wisley imponerer på alle årstider, men sommeren er selvfølgelig særligt betagende med de tusindvis af blomstrende roser og andre farverige vækster. I høj- og sensommeren bliver mange gæster benovede over Nyttehaven, hvor sjældne æbler, pærer, stenfrugter og bær strutter på grenene. Andre falder i svime over Den Japanske Have med de veltrimmede bonsaitræer.

Wisley Gardens er kæmpestor. Mange bruger hele dagen her, og skal man nå bare at få lidt forskellige indtryk, er mindst to timer nødvendigt. Men det dobbelte og gerne mere anbefales. Der er flere cafeer og spisesteder rundt om i haven, bl.a. Conservatory Dining Room, der serverer vin fra egen vingård og desuden er berømt i hele Sydengland for sin afternoon tea. Gå ikke glip af havecentret!

Praktisk info
Der går ikke tog direkte til Wisley. Man kommer nemmest til haven i egen bil (vej A3) eller med bus eller taxa fra Guildford. Kan man fremvise tog- eller busbillet, reducerer Wisley en del af entrébeløbet.

www.rhs.org.uk

5. Pennyhill Park – Luksus i Englands største spa

Når man forlader London Road uden for lillebyen Bagshot og kører gennem nåleskoven ind mod det femstjernede Pennyhill Park sparesort, forlader man hverdagens grå verden med alle dens problemer, stress og jag. Folk kommer hertil for at få ro, lade op, nyde og hygge sig sammen.

Rammerne er herregården Pennyhill Park, som er sat totalt i stand og suppleret med sidefløje i en diskret stil. I hovedbygningen er kun badeværelserne og plasma-fjernsynene moderne. Alt fra døre til kunsten på væggene er holdt i et klassisk interiør, tro mod husets mure, og ikke to værelser er indrettet ens.

Englands bedste spa?
Pennyhill Park har Englands største – og muligvis bedste – spa. De seks bogstaver LUKSUS er de mest rammende om stedet. Udendørs boblebade, fælles og separate dampbade for mænd og kvinder, en gysende ishule og brusere med regnskovsdamp er blot et lille udpluk af faciliteterne. Både rosmarinshampooen og håndklæderne er på hver sin måde tykke og silkebløde. Diverse massager og behandlinger kan bookes, og stedet er perfekt for en dag i afslapningens og dekadencens tegn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mad på michelinniveau
Der er en sund frokostcafé i spaen, og vælger man at blive på hotellet aftenen med – og måske ligefrem med en overnatning, så har hotellet naturligvis også et madsted med michelinstjerne. Restaurant Latymer brillerer med et udsøgt, men ikke helt billigt menukort. Mere prisvenligt og bestemt fremragende er hotellets Brasserie. Gå ikke glip af en cocktail i Ascot Bar før middagen. Bartenderne her kan deres kram.

Praktisk info

Tag toget fra Waterloo til Sunningdale (ca. 50 min.) og taxa de sidste 7-8 km herfra. Har du egen helikopter, ja så har luksushotellet naturligvis en helikopterlandingsplads.

www.pennyhillpark.co.uk

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden