Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Visit Brighton/Visit Brighton
Foto: Visit Brighton/Visit Brighton

Forlystelsesby. Brightons gamle mole og forlystelsespark står stadig.

Sydengland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg Englands svar på San Francisco

Brighton er et charmerende miks af fin badeby og trendy shopping- og madmekka.

Sydengland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Notting Hill ved vandet. Sådan beskrives badebyen Brighton. Flere londonere har rykket teltpælene hertil, fordi de var tiltrukket af den rare og mere afslappede stemning, end de synes, der er i landets hovedstad.

Og hvad Brighton på Englands sydkyst ikke har i kvadratmeter, har den til gengæld i charme.

Tag de gamle moler med forlystelserne, den brede havnepromenade. De smalle gader med små kaffebarer, bittesmå specialbutikker, hyggelige pubber og alle de andre små finurligheder, der gemmer sig bag byens mure. Der findes butikker som Cos og Starbucks, men her er forfriskende få kædebutikker, og det giver byen sit helt eget præg.

GUIDE Få det bedste af Sydengland

Den gamle badeby ligger under en times tid syd på fra London, og det gør den til et attraktiv weekendbesøg. Det afspejler sig i antallet af turister, der årligt finder vej hertil. Otte millioner helt præcist i en by, der kun har omkring 250.000 indbyggere.

Brighton var engang en søvning lille fiskerby, men især to ting ændrede på det. Dels begyndte lægen Richard Russell i slutningen af 1700-tallet at henvise sine patienter til Brightons mineralholdige saltvand; dels blev der etableret togforbindelse mellem London og Brighton. Det omdannede byen til et sted, man tog til for at rekreere, svømme og bo på fine spahoteller. Da Kong George den 4. kom på besøg, blev det for alvor en fashionabel by.

En charmerende hybrid mellem gammelt og nyt
Når man i dag står og betragter The Royal Pavilion, slottet, der er opført af Kong George, fornemmer man storheden og byens store armbevægelser.

Men blandet med det er Brighton blevet eklektisk og en boheme-cool by.

Det skyldes både byens ikke mindre end 33.000 studerende (ud af en befolkning på godt 250.000), byens store andel af kunstnere og det spirende homoseksuelle miljø.

Brighton giver indtryk af at være en charmerende hybrid mellem det gamle fashionable og det funky og moderne. Man fornemmer det, når man slentrer langs byens hovednerve, havnepromenaden. På tippen til havet tårner bygninger fra den viktorianske periode op, og her står de høje gamle lygtepæle med svung og i glas, de mintgrønne metalgelændre, de gamle forlystelser med flot dekorede heste, der står og glimter i solen på stranden.

Men i dag er det ikke mænd med høj hat og spadserstok, der promenerer, men løbere, cyklister og badende, som motionerer.

Og et besøg i Brighton leder tanken hen på San Francisco, som byen i øvrigt også ofte er blevet sammenlignet med.

Ligesom i den amerikanske kystby har Brighton et stort homoseksuelt miljø, og ifølge byens turistråd er byen landets homoseksuelle hovedstad. Frisindet markeres hver sommer til Brightons store Pride-festival, der også er Storbritanniens største.

Grøn på alle måder

Modsat en gåtur ned af Bond Street i London virker Brighton langtfra tætpakket. Der er 98 grønne områder og parker i byen, ligesom en del af byens hele 400 restauranter er vegetariske. Miljømæssigt er den også med på beatet. Eksempelvis Brighton Earthship, der er et kulturhus, som er selvforsynende på energi. Det er det første af sin slags i England, og herfra arbejder man med at sprede information om de miljømæssige fodspor, vi mennesker sætter på jorden.

LÆS ARTIKEL

Desuden er Brighton så lille af størrelse, at man kan gå rundt i byen og ikke behøver at tage taxi og busser. Det er dejligt befriende. Faktisk er byen og dens seværdigheder så overskuelig - så meget er der heller ikke at se i Brighton - at den er oplagt til en weekendtur eller en sviptur på London-ferien.

Ser herunder, hvad du skal opleve, når du besøger byen.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

1. The Lanes

Et af Brightons mest karakteristiske områder er The Lanes og North Laine, som er byens historiske område. I gamle dage var The Lanes hjertet i den gamle fiskerby, kaldet Brighthelmstone. 400 år gamle fiskerhuse ligger tæt i de smalle gader, der nogle steder ikke er mere end godt en meter brede, og det er top-charmerende at slentre rundt her. Labyrintisk smyger de små gader sig rundt og indeholder små kaffebarer, tatoveringsbutikker og designerbutikker. Og så er de dejligt renset for kædebutikker. En smal sti kaldes i øvrigt twitten, mens det hedder c at's creep, hvis den smalle gyde har trapper. Nogen vil desuden huske The Lanes fra filmen 'Quadrophenia', hvor to ungdomskulturer - mods og rockere - støder sammen. Dele af filmen er filmet her i Brighton, blandt andet gyden Quadrophenia Alley. Hovedgaderne i The Lanes er East Street, Duke Street, Meeting House Lane, North Lane, Kensington Gardens, Gardner Street og Bond Street.

Læs mere om North Lane her

2. Terre à Terre - Vegetarmad på højt, højt niveau

Sandsynligvis den bedste vegetariske restaurant i England. Forunderlig. Fantastisk på en excentrisk måde. De positive tillægsord smøg sig om en anmeldelse af denne Brighton-restaurant, som The Times skrev sidste år. Terre à Terre anses desuden som en af de 50 bedste vegetarrestauranter i England, og på den måde passer det godt, at den ligger i Brighton, der muligvis er den mest vegetariske by i hele landet. Og Terre à Terre er god. Maden kombinerer mange verdenskøkkener, og en tapastallerken har alt fra indiske brød med en indisk krydret sovs, thai-nudelssalat og sushi.

Dino Pavledis, der gennem de sidste tre år har været køkkenchef på Terre à Terre, forklarer, at restauranten går lidt imod andres opfattelser af, at vegetariske restauranter bør have protein som fokus. Det har Terre à Terre ikke, men for den er det vigtigt at lege med for eksempel farve- og smagsoplevelsen. Restauranten køber så vidt muligt sine varer i lokalområdet og har omkring 20 forskellige leverandører. Det betyder for eksempel, at man kun finder sæsonens grøntsager på sin tallerken. Indretningen er afslappet, det samme er klientellet, der er ungt og afslappet klædt. Hovedretter ligger på cirka 15 pund, svarende til knap 130 kroner.

3. Royal Pavillion - Taj Mahal i Brighton

Byens slot, Royal Pavillion, ligner mest af alt noget, der er samlet op i Indien og flyttet til Brighton. Det vækker mildest talt opsigt og falder langt uden for den viktorianske og modernistiske stil, som ellers tegner byen udadtil. George, der på det tidspunkt var Prins af Wales, fik i 1787 arkitekt Henry Holland til at modernisere sit landsted i Brighton til en større og mere moderne bolig. I de kommende 20 år udvidede han stedet, og hans store interesse for kunst og arkitektur - blandt andet den orientalske - smittede af på resultatet. Det ses tydeligt, når man er på rundtur i slottet. Det er spækket med kinesiske lamper, kinesiske vaser, en trappe, udformet i jern, men malet, så det ligner bambus. En stor del af slottets interiør er imiteret, og stort set alle arkitekter bag indretningen satte aldrig fod i Østen. Besøgende skal derfor ikke regne med at lære om orientalsk kunst, men mere om europæernes forestilling om orientalsk kunst. Et af højdepunkterne i det ejendommelige festslot - George holdt af at spise, feste, drikke og danse - er den kinesiske drage, der smyger sig om loftet i den store gildesal og fungerer som lysekrone. Den vejer intet mindre end ét ton. Heller ikke den har set skyggen af Kina - den er fra Wales. Læs mere om det eksotiske Royal Pavillion her

4. Havnepromenaden - Brightons livsnerve

Brightons livsnerve er strandpromenaden. Den bruges flittigt af sportsudøvere, mens andre foretrækker at slentre, hænge ud og drikke en pint eller to. Det er værd at vandre en tur ud til Brighton Pier, et gammelt forlystelsessted i viktoriansk stil, hvor man kan tanke op på sukkerbalancen, prøve kræfter med diverse arkadespil eller tage en tur med forlystelserne. På nederste niveau af strandpromenaden ligger også en række små og hyggelige butikker med brugskunst, tøj og malerier skabt af små, uafhængige kunstnere. Når det er tid til en pause, ligger der små pubber, restauranter og kaffebarer ved stranden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Bluebell Railway - Udflugt med gammel damper

Det gælder blot om at læne sig tilbage og nyde skønmaleriet, når man bumler af sted de i alt 29 kilometer med det gamle tog, Bluebell Railway, der er fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Turen med det pustende og stønnende fine gamle tog fra Sheffield Park til Kingscote i Succex og retur tager halvanden time i adstadigt tempo. I bløde sæder og med eftermiddagste og en frokostanretning foran sig glider det pittoreske landskab forbi. Om foråret prydet med påskeliljer og primulaer, til maj tager klokkeblomster over. Det er herfra, jernbanen har fået sit navn. Man passerer grønne marker, rådyr og fasaner, gamle engelske træhuse og fine, buede tuneller. Synsindtrykket garneres med lugten af damp og lyden af togets hvislen. Det er ren nostalgi at snuse rundt på de fint restaurerede stationer med gamle skilte, et velbevaret billetkontor, kufferter og cykler, og det levende musem i damptog holdes i gang fortrinsvis af frivillige. En almindelig voksenbillet koster 140 kroner, mens den for børn under 16 år koster 55 kroner. Læs mere om Bluebell Railway her

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden