Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilbageblik. Buchenwald var en af nazisternes største lejre. I dag findes en lang række særudstillinger og guidede ture for både grupper og enkeltpersoner på hele stedets område.
Foto: Jens Meyer/AP

Tilbageblik. Buchenwald var en af nazisternes største lejre. I dag findes en lang række særudstillinger og guidede ture for både grupper og enkeltpersoner på hele stedets område.

Tyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev seks barske mindesmærker fra krigen, vi aldrig glemmer

Der er masser af historiske steder fra Anden Verdenskrig og museer om krigen i Tyskland.

Tyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tomhed. Stilhed. Eftertænksomhed.

Tyskland rummer på en lang række spændende, rørende og fængende krigshistoriske attraktioner fra Anden Verdenskrig, der aldrig lader den besøgende forlade attraktionen uden at være blevet dybt berørt.

Det gælder især resterne af nazisternes KZ-lejre, men også en de mange spændende krigsmuseer giver et indblik i en tid og en tankegang, der i dag er fuldkommen uforståelig for de fleste.

Turengårtil.dk giver dig her overblikket over seks mindesmærker og museer for tyske KZ-lejre og seværdigheder med tilknytning til Anden Verdenskrig.

Tag afsted. Det er muligt, at den slags besøg er såkaldt 'dark tourism', men det giver også indsigt, perspektiv og historisk forståelse.

Bergen-Belsen

En af Tysklands store KZ-lejre, hvis sidste, absurd-brutale kommandant gik under navnet 'Dyret fra Belsen', hvilket siger en del om tilstandene i lejren.

Mange af de film, der dukkede op efter krigens afslutning, blev optaget her, da de allierede rykkede ind i april 1945. Og optagelserne var så grusomme, at det tyske folk efter krigen troede, at der var tale om en konstrueret propogandafilm.

Stedet rummer i dag et seværdigt dokumentationscentrum, varierende særudstillinger, mindesmærker, levn fra barakker og togstation.

Find vej: 75 kilometer syd for Hamburg ad motorvej A7 drejes østover ved afkørsel Soltau Syd. Herfra er der 30 kilometer til Bergen Belsen. Kan også kombineres med besøg på Panzermuzeum i Münster (se længere nede), da der kun er omkring 35 kilometer mellem disse.

Adresse til GPS: Anne-Frank-Platz, 29303 Lohheide, Tyskland.

Mittelbau-Dora

Mod slutningen af Anden Verdenskrig flyttede Tyskland produktionen af raketter under jorden til udbyggede minegange i bjerget Kohnstein. Selve lejren lå under jorden, og mange af dem, der arbejdede på stedet blev under jorden i ugevis.

Mittelbau-Dora blev en af nazisternes mest frygtede lejre med til tilnavnet Die Hölle von Dora – Helvede i Dora. Mittelbau-Dora rummer i dag et spændende dokumentationscenter, guidede ture i minegangene samt stort område med levn fra barakker, krematorium med mere.

Find vej: Følg motorvejen sydover fra Hannover eller Braunschweig og tag afkørsel ved Seesen syd. Herfra er der cirka 70 kilometer ad hovedvej 243 mod sydvest til Nordhausen og videre til Mittelbau-Dora. Alternativt fortsættes fra Hannover/Braunschweig til syd for Gøttingen, hvor der drejes af østover ad motorvej 38 til Nordhausen. Herfra er der cirka 8 kilometer til Mittelbau-Dora.

Adresse til GPS: KZ-Gedänkstätte Mittelbau-Dora, Kohnsteinweg 20, 99734 Nordhausen, Tyskland.

Buchenwald

Omkring 250.000 fanger var igennem KZ-lejren Buchenwald i løbet af krigen, og dermed var lejren en af de største i Tyskland.

Samtidig var det også her, at boligforhold og hygiejne var allerværst. Næsten 2.000 danskere var fanger i Buchenwald, hvoraf 62 siden blev registreret som døde.

Lejren hed oprindeligt KZ-lejr Ettersberg, men blev ændret til Buchenwald, idet Ettersberg var et kendt skovområde, hvor digteren Goethe holdt af at gå ture. Det var et sammenfald tyskerne helst ville undgå.

Buchenwald rummer i dag en stor udstilling med historien bag KZ-lejren fra 1937 til 1945 indeholdende en lang række objekter og effekter fra både indsatte og lejrpersonale. Derudover findes en del særudstillinger og guidede ture for både grupper og enkeltpersoner på hele lejrens område.

Find vej: Følg motorvejen sydover fra Hannover og drej østover ad motorvej 38 syd for Göttingen. Herefter drejes sydover ad motorvej 71 efter byen Sangerhusen. Følg herefter skilte mod Weimar efter at være drejet af ved byen Schlossvippach.

Adresse til GPS: Gedänkstätte Buchenwald, 99427 Weimar, Tyskland.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dachau

Dachau var den første tyske KZ-lejr, der blev bygget udenfor München i 1933, hvor også Hitler kom til magten. Dachau var protypen på en KZ-lejr, og organisationen, grundplanen og lejrens opbygning blev foregangsbillede for de mange andre, tyske lejre, der blev opført både før og under krigen.

Mere end 200.000 fanger var igennem lejren, der i 1941 blev indrettet til decideret udryddelse af fangerne.

Dachau rummer i dag en ny udstilling, der viser fangernes vej til lejren, livet i lejren og efterfølgende vejen til enten død eller frihed. Der findes også en helt ny udstilling fra april 2013, hvor en tysk fotograf i en årrække har fotograferet overlevende fanger fra Dachau, når de er vendt tilbage til Gedänkstätte Dachau for at mindes lejrens mange ofre.

Derudover der guidede rundture, audioguides og dokumentarfilm om KZ-lager Dachau.

Find vej: Tag motorvej 9 fra Nürnberg mod München, hvor der drejes fra nord for München ad motorvej 92. Ved Dachauer Strasse syd for Unterschleissheim køres vestover mod Dachau ad vej 471.

Adresse til GPS: Pater-Roth-Straße 2a D, 85221, Dachau, Tyskland

Deutsches Panzermuzeum

Der venter fascinerende viden for tekniknørder, når Deutsches Panzermuzeum i Munster serverer 500 års Panzerudvikling fra hele verden og mere end 150 kampvogne i fuld størrelse. Alt er flot stillet op med infotavler og teknikdata om hver enkelt kampvogn.

Stedet er så stort, at det er vigtigt at følge de røde streger i gulvet for at være sikker på at opleve maskiner fra både Tyskland, England, USA og Sovjetunionen og berømte modeller som T-34, Sherman, Jagdpanzer og Königstiger.

Find vej: Syd for Hamburg ad motorvej A7 drejes fra østover mod Munster ved afkørsel Soltau Øst. Herfra fortsættes østover ad hovejene 209 og 71 til Munster. Kan også kombineres med KZ-lejr Bergen Belsen, da der kun er omkring 35 kilometer mellem de to steder.

Adressen til GPS: Hans-Krüger-Strasse 33, 29633 Munster

Wewelsburg

Dette slot var ideologisk højborg for Heinrich Himmlers SS-korps. Stedet har udstillingen 'Ideologie und terror der SS', et fantastisk museum om både visionerne for SS og de rædsler, de udførte, ligesom det at komme ind i det trekantede slots nordligste tårn, der blev designet til at være intet mindre end verdens centrum i SS-kredse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle ritualer omhandlende SS skulle foregå her. Alle de såkaldte Totenkopf-ringe fra afdøde SS-folk skulle samles her. Krypten i tårnets nederste etage skulle være hjemsted for rituelle handlinger, og fra det store Gruppenführerraum ovenpå skulle al germansk kultur udgå.

Det er også her, at nazi-ikonet Schwarze Sonne er indgraveret i marmorgulvet. Der er i dag indrettet vandrerhjem i en fløj af Wewelsburg, og slottet er i dag et spændende indblik i grundplanerne for Nazitysklands storhedsvanvid.

Find vej: Ved Kassel drejes vestover ad motorvej 44 og ved byen Brenken dreje fra mod Büren og Schloss Wewelsburg. Alternativt køres vestover fra Kassel over Bielefeld og Paderborn ad motorvejene 9 og 33, op dreje fra ved byen Borchen mod byen Büren og Schloss Wewelsburg. Fra Kassel er afstanden 85 kilometer, mens den fra Hannover er 160 kilometer.

Adresse til GPS: Burgwall 19, 33142 Wewelsburg, Büren

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden