Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tankevækkende. Udford dit syn på kunst, kultur og design i Pinakothek der Moderne.
Foto: Marita Hoydal/Marita Hoydal

Tankevækkende. Udford dit syn på kunst, kultur og design i Pinakothek der Moderne.

Sydtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilbring en cool weekend i München

Mondæn som Milano, pompøs som Paris, men flosset i kanten som Berlin. München står i spagat mellem finkultur og folkelighed og krydrer sine klassikere med kant og humor.

Sydtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den unge mand i ternet habitjakke, gule briller og imponerende cykelstyroverskæg styrer målrettet hen mod den blanke, knaldrøde BMW M3 Cabriolet, der holder uden for Café Roma på Maximilianstraße. Her sidder damer med højt hår og en chihuahua i tasken og sipper champagne, mens de puster ud efter turbo-juleshopping.

Vi er på BMW’s hjemmebane, og det kører for Bayerns hovedstad, der styrer langt uden om finanskrise og andre fortrædeligheder. München er et af Tysklands finansielle kraftcentre og huser en stor del af landets reklame- og medievirksomheder, filmindustri og stærke brands som Allianz og Siemens. Med alper i baghaven og surfere midt i centrum. Ingen smalle steder her.

LÆS ARTIKEL

Poleret og pæn – men kun på overfladen. Træder man lidt uden for den mondæne midte, er der masser af sprækker og ridser i lakken. Få kilometer fra centrum varmes der op til fredagsfest på Gärtnerplatz, legeplads for hippier, hipsters og alle midt imellem, som mødes ved eventyrlige vandhuller med navne som Tagträumer, Schneewittchen og Faun – milevidt fra mainstream.

Eller tag turen til alternative Haidhausen, hvor festen fløjtes i gang hver aften året rundt i forrykte festfabrikker som Kultfabrik og Optimolwerk. I vilde Westend – lille Istanbul – kiler chikke designere sig ind mellem brune ølhuler, tilrøgede spillebuler og tyrkiske tehuse.

Der eksperimenteres, innoveres og mikses i Minga, som byen kaldes på bayrisk dialekt. Lederhosen kan bæres med skarpskåren habitjakke, og kvindernes traditionelle dirndl går fint med dreadlocks og sortlakerede negle. Hornmusik spilles som hiphop, og alpe-techno trækker fulde huse med navne som LaBrassBanda og Walter Heindörfer & die Alpenrammler. Oktoberfesten er slut, men den alternative decemberfest er i fuld gang i den finurlige og fashionable by

Fredag i München

Kl. 17: Bimlende bymidte
Præcis klokken 17 går koret i gang, og de første strofer af ’Oh Tannenbaum’ daler ned over Marienplatz, byens hjerte, der fra slutningen af november til jul er marineret i en duft af kanel, appelsin og brændte mandler. Christkindlmarkt, Münchens berømte julemarked, breder sig som en stjerne fra Marienplatz ud i de omkringliggende gader, hvor 150 boder byder på glovarm Glühwein håndsnittede krybbefigurer og kreative julestjerner. Fyld lommerne med juleknas og søg tilflugt fra trængslen i Frauenkirche, byens vartegn med tvillingetårnene, hvor julefreden sænker sig i det enkle, slanke kirkerum. Eller betragt julerierne fra tårnet i Sankt Peterskirche – et blussende, spraglet patchworktæppe i fuld bevægelse.

Christkindlmarkt München, Marienplatz.

Kl. 19: Münchens mave
Bag Sankt Peterskirche lander man lige lukt i Münchens mave. Viktualienmarkt tager imod med åbne boder, hvor man kan smage og nippe sig igennem det sydtyske madunivers tilsat kosmopolitisk krydderi. Et oplagt sted at prøve den lokale liebling Weißwurst, som spises uden skind med masser af sød sennep – og gerne med en sprød Bretzel (saltkringle) og et skummende krus lokal Löwenbräu-øl. Slå mave midt i det sanselige virvar på Biergarten am Viktualienmarkt, den mest centrale af Münchens ølhaver, eller hvis frosten bider, i den nyåbnede Schrannenhalle i den sydlige del af Viktualienmarkt. Her finder man eksklusive specialiteter som champagne, kaviar og trøffelpasta.

Viktualienmarkt

Kl. 21: Drink med alpeblik

Blue Spa Terrace er det perfekte spot at lade dagen klinge af. Med signaturdrinken The Alps med gin, salvie og citron – og udsigt helt til alperne i godt vejr. Tagterrassen er et godt gemt Geheimtipp på toppen af Münchens absolut mest celebre hotel, Hotel Bayerischer Hof, men alle vi dødelige kan uden problemer glide hen over foyerens bonede gulve og ind i elevatoren, der fører op til terrassen, hvor man året rundt nyder god mad og velrystede drinks. Om vinteren med Polarbar, tæpper og varmelamper, mens lyset fra solens sidste stråler får byens tage, spir og gyldne kuppeltårne til at flamme.

Blue Spa Terrace, Promenadenplatz 2.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden