BLANDINGER. Østen og Vesten mødes i Doha.
Foto: Kamran Jebreili

BLANDINGER. Østen og Vesten mødes i Doha.

Mellemøsten

Doha er Mellemøstens nye stjerne

Qatars funklende hovedstad satser på at blive hele Arabiens knudepunkt. Den stenrige by byder på basar-shopping, nye hoteller og islamisk verdenskunst.

Mellemøsten

Lyset. Det stærke, klare lys. Få steder i verden er det så skarpt og elegant som i Qatar, der ligger på en halvø omgivet af Den Persiske Bugt med den store arabiske ørken i ryggen. De uendelige vidder af hvide sanddyner og 360 dage årligt med solskin og blå himmel gør stedet til den perfekte kur mod dansk vinterdepression og d-vitamin-mangel.

Ude ved havet midt i dette pulverhvide landskab rejser Doha sig med sine skyskrabere og heftige trafik både til lands, til vands og i luften. For blot få årtier siden var Qatar et ludfattigt, lille land, men som så mange andre steder på Den Arabiske Halvø forvandlede fundet af olie og naturgas alt, og i dag er landet et af verdens rigeste.

Qatar er et kongedømme, regeret af emir sheik Hamad bin Khalifa Al Thani. Emiren er kendt som en af de mere provestlige og diplomatiske ledere i den arabiske verden. Han har påbegyndt en demokratiseringsproces, og Qatar er desuden stærkt præget af, at langt over halvdelen af indbyggerne er asiater og vesterlændinge, blandt dem omkring 1.000 danskere.

Landets rigdom kommer blandt andet til udtryk ved, at ingen borgere i Qatar betaler skat. El og vand er gratis, og det samme er skoler og hospitaler. Doha er samtidig en sikker by at færdes i. Kriminalitet hører ikke til dagligdagen og bestemt heller ikke overgreb mod turister.

Selv turister på for eksempel stop-over med det stærkt ekspanderende Qatar Airways videre ud i verden kan se frem til nogle fantastiske oplevelser her. Har man mere end fem timer, inden man skal rejse videre, bør man få et midlertidigt visum (ca. 130 kr.) i lufthavnen. Den ligger blot et kvarters kørsel fra Dohas centrum. Bedst er det selvfølgelig med en-to overnatninger, hvor de mange indtryk kan konsumeres i et mere roligt tempo.

FREDAG I DOHA

Kl. 16: Ankomst på helligdag Fredag er helligdag i det muslimske Qatar, og byen holder fri. Bliv ikke skuffet over stilheden på vej fra lufthavnen til hotellet – der skal nok komme mere liv lørdag. Der findes et væld af 3-5-stjernede hoteller i Doha, men de billigste har ikke altid aircondition. Doha er hovedstad i et af verdens rigeste lande, og hotelpriserne er derefter. En nat på et bedre trestjernet hotel koster ca. 600 kroner – de 5-stjernede luksushoteller er selvsagt langt dyrere.

Uanset antallet af stjerner på hotellet gælder det om hurtigt at pakke kufferten ud og finde sommertøjet frem. Undgå shorts og kort nederdel. Lange, lyse hørbukser eller lang nederdel og en løstsiddende overdel eller kortærmet skjorte er den perfekte påklædning i det tørre, tropiske klima. Kvinder behøver i øvrigt ikke bære slør i Qatar. Hvis du har mulighed for det, så gå ned til den lokale strand – ellers tag en taxa til havnepromenaden Corniche eller den gamle havn med traditionelle dhow-både. Det vigtige er at, du er udenfor og tæt på vandet, for om et øjeblik skal du takket være de geografiske forhold opleve en fortryllende solnedgang: orange, rosa og violet – den perfekte måde at blive akklimatiseret på i dette gyldne hjørne af Arabien.

Er du taget til Corniche, så snup en kop kaffe med sesamkager i en af de mange små barer langs promenaden. I dhow-havnen er der mulighed for at komme om bord på skibene og få en kop te.
Dhow Harbour, Al Corniche Street

Kl. 19: Middag som i 1001 Nat

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Budgettet tillader måske ikke at tjekke ind på det eksklusive Sharq Village & Spa – Dohas smukkeste hotel opført som et arabisk ørkenpalads. En hel villa med blandt andet egen spa koster 80.000 kroner pr. dag. Mindre kan heldigvis gøre det, for eksempel blot en kop te eller en iskaffe i lobbyens café.

Sharqs restaurant, Al Liwan, serverer det ypperste inden for arabisk, primært libanesisk, kogekunst og er kendt som et af byens førende spisesteder. Kendt er chefkokken Ali Hadlas grillede kød, men prøv også nogle mezze til forret. Inden man sætter sig til bords, skal man dog nyde Sharqs atmosfære. En marmorfontæne tager imod hotellets gæster – bemærk de tusindvis af friske rosenblade i bassinet. Så er stilen lagt. Også resten af lobbyen er på kanten af det dekadente, men samtidig intim med et palmeatrium og mange hyggekroge bag de arabiske søjler.

Inden middagen kan man tage et kig udenfor, hvor poolen indbyder til en dukkert blandt palmer og liggestole. Andre vil måske foretrække en sundowner i hotellets bar, og det er der faktisk mulighed for. Qatar har som muslimsk land ellers totalforbud mod spiritus. Det betyder, at man hverken må indføre, sælge eller købe alkohol i landet, heller ikke en enkelt dåseøl. Men de 5-stjernede hoteller har fået licens af emiren til også at udskænke drikke med procenter.

Samme regel betyder i øvrigt, at man ikke må tage sine taxfree-flasker med ind i landet, selv ikke på en dags stop-over. Få dem opbevaret i lufthavnen, og modtag dem igen, når du går om bord på flyet videre eller tilbage til Danmark. Sharq Village & Spa, Ras Abu Abboud Street, www.sharqvillage.com

Kl. 21.30: Gåtur på Corniche
Flere af Dohas største attraktioner er ganske gratis, blandt dem en aftentur på den halvmåneformede havnepromenade Corniche. At færdes her om aftenen er indbegrebet af livet i byen. Man ser og bliver set – og nyder, at aftenens kølende luft har indfundet sig. Der er især én god grund til at komme her efter spisetid: udsigten til byens illuminerede skyline på den modsatte side. I al sin pragt glitrer det nye finanscentrum West Bay, hvor skyskrabere i kreativ udformning er skudt op på ingen tid.

Her får man et godt førstehåndsindtryk af, hvad Doha er. En ny by, der for få årtier siden blot var et støvet og fattigt lokalsamfund, men som nu stille og roligt er ved at bygge sig selv større og prægtigere end nogen anden stad på Den Arabiske Halvø. I modsætning til i for eksempel Dubai er økonomien i top. Der er olie og især naturgas i undergrunden mange, mange år endnu, og West Bay vil funkle i den arabiske nat langt ind i fremtiden.
Al Corniche Street

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce