Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Storby. Melbournes skyline fejler ikke noget. Byen er Australiens næststørste, men stemningen er afslappet.
Foto: GordonBellPhotography, iStockphoto/GordonBellPhotography

Storby. Melbournes skyline fejler ikke noget. Byen er Australiens næststørste, men stemningen er afslappet.

Australien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i: Cool australsk storby er som en mindre version af New York

Melbourne prøver at skjule, at den er en storby. Det betyder, at det er let at finde frem til oaser i byen.

Australien
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Melbourne slår man let en sludder af – om det så er med tjeneren på cafeen, ekspedienten i supermarkedet eller sidemanden i sporvognen.

Besøg Australiens næststørste by holder døren åben og inviterer på sirligt brygget kaffe og mad fra køkkener, man ikke anede eksisterede, fordi, som de lokale siger: »Melbourne ligger langt væk fra alting, så inspirationen er hentet fra hele verden«.

Den flade og langstrakte by byder på grønne pletter, der dukker op mellem de lettere forfaldne toplanshuse, hvor et par dybe lænestole er fast bestanddel på verandaen. I centrum, Central Business District, forsøger en mindre samling skyskrabere at puste sig op, mens mænd i jakkesæt og kvinder i knælange nederdele suser forbi, men det er stort set også det eneste, der vidner om, at Melbourne er en storby med cirka 4 millioner indbyggere.

LÆS ARTIKEL

Melbourne er som et nuttet New York med indbygget sporvogn. Den skal man hoppe på for at besøge kvartererne uden for centrum. Her er kreativt leben med små butikker, hvor designeren sidder ved symaskinen bag disken; her er listige restauranter i de smalle brolagte sidegader, og her er god tid.

Forstadsfolket hænger ud over det lokale dagblad The Age eller med hinanden og en lille fadøl, der har måleenheden ’a pot of beer’.

FREDAG I MELBOURNE

Kl.18: Salat på et fad

På restaurant Brooks får du moderne australsk mad. Gå de fem trin ned ad trappen, og du bliver lukket ind i en elegant hule med hvide duge på bordene, men der er intet prætentiøst over stedet. Med et åbent køkken, hvor seks-syv kokke får en duft af fed glace, brød og et eller andet hårdt stegt på panden til at brede sig, er det ikke svært at blive fristet til at bestille kokkens femretters tastingmenu.

Menuen koster cirka 450 kroner, og en tilhørende vinmenu fås for ekstra 200 kroner. Mon ikke kokkens signaturret, ’Meli Melo of Vegetables’, også i fremtiden vil være en af de fem retter, ellers sørg for at få retten ’on the side’. Et nøje anrettet sammensurium af sprøde og tilberedte grøntsager fra sæsonen tilsat kulørte dryp af dressinger i klare farver.

Collins Street 115-117, kælderen, Central Business District

www.brooksofmelbourne.com

Kl. 22: Tid til cocktail

Cocktailbaren The Everleigh har indrettet sig med tunge lædermøbler, mørkt træ og en marmorbar. Er man kvinde, lægger man benene yndefuldt over kors, svinger med stiletten og drejer en hårtot om fingeren. Er man mand, bliver man mere mand – og tørstig. Cocktailkortet er overskueligt, men du kan også få bartenderen til at bestemme, hvad han synes, du skal sippe. Cocktails koster 19 dollar (ca. 100 kroner).

Gertrude Street 150-156, 1. sal, Fitzroy

www.theeverleigh.com

LØRDAG I MELBOURNE

Kl. 8: Passion for kaffe

Hvis der er noget, der kan få Melbourne-indbyggernes kinder til at blusse, er det kaffe. En flat white (espresso med lidt dampet mælk), en long black (dobbeltshot espresso tilsat varmt vand) eller en cap (slang for cappuccino) får du serveret med kyndig hånd hos Code Black Coffee, der har eget risteri og ligger i bydelen Brunswick.

Tag sporvogn 19 mod North Coburg og stå af ved Sydney Road. Tag så Weston Street, og slus dig ind gennem skydedøren i den kulsorte klods af en bygning.

Weston Street 15-17, Brunswick

www.codeblackcoffee.com.au

Kl.10.30: Indkøb blandt hipstere

Med en spændt bug er det tid til en slentretur på Brunswicks hovedgade, Sydney Road. Med butiksruderne, der passerer forbi, er det tydeligt, at Brunswick heldigvis endnu ikke er blevet for undergrundspopulær.

Side om side ligger nye butikker med stribede skørter med sus i og store sløjfer til håret og velassorterede second hand-butikker, brunklinkede bagerier og frisører med stole i slidt cognacfarvet læder. Sådan er det også med Brunswick-indbyggerne. Fruer med skotskternet indkøbsvogn trisser rundt mellem hipster-typerne.

Slut turen på Sydney Road med en let frokost på den sydøstasiatisk inspirerede restaurant Tom Phat. Bestil et par retter, de er gode at dele, og nip fra hver tallerken med pindene.

Sydney Road 182-184, Brunswick

www.tomphat.com.au

Kl. 13: Museer midt i byen

Uanset om solen banker ned, eller regnen trommer fra himlen, er det værd at søge ly på Federation Square. Fed Square, som den også kaldes, er en udskældt plads midt i Melbourne, der blev indviet i 2002. Indbyggerne var skeptiske over for byggestilen, der står i kontrast til krummelurede Flinders Street Station og St Pauls Cathedral, der ligger over for pladsen.

Men nu er her altid mennesker, der hygger sig på pladsen, besøger turistkontoret, de mange cafeer, en del af Victorias nationalgalleri, The Ian Potter Centre: NGV Australia, og ACMI, der står for Australian Museum for the Moving Image.Tag rulletrappen ned i dybet, og bliv opslugt af museets mange levende billeder. Museet har skiftende udstillinger og en fast udstilling, ’Screen Worlds’, der giver en filmhistorisk gennemgang.

Federation Square, Central Business District

www.fedsquare.com

Kl. 15.00: Opdagelse i sporvogn

Et nyt kvarter kalder på selskab, og sporvogn 112 mod West Preston kører dig til Fitzroy, som er mere smart end Brunswick. Stå af ved stop 16 og gå rundt i Johnston, Gertrude og Brunswick Street.

Der er gang i gaderne, og ved den uendelige mængde cafeer og barer sidder de hippe fitzroy’ere bænket udenfor med glutenfri og veganervenlig mad på Vegie Bar eller fedtede burgere hos Brother Burger.

Shoppelysten skal også stilles. Besøg Design A Space, som er en stor og minimalistisk indrettet butik, der sælger et bredt miks af australske designeres kreationer til kvinder og mænd. Lige ovre på den anden side af Brunswick Street ligger Nique, som er et mærke skabt i Melbourne. Mangler man basistøj, kan man forsyne sig med T-shirts, chinos og cardigans til begge køn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brunswick Street 211 og 212, Fitzroy

www.nique.com.au

www.designaspace.com.au

Kl. 19.00: Spis som i en sportshal

Den knurrende mave bliver budt på god mad i Little Creatures Dining Hall. Restauranten ser ikke ud af meget udefra, men bag dørene åbner sig et lokale på størrelse med en sportshal i provinsen.

Synk ned på bænken langs væggen, og vælg en af Little Creatures øl fra eget bryggeri og barbecue, lamb ribs, pulled pork sliders og muslinger i chili serveret i blikspand.

Med udsyn til alle borde gælder det om at suge indtryk til sig: tjenerne, der skøjter rundt mellem bordene, læsegruppens genforening og den store månedlige familiemiddag.

Brunswick Street 222, Fitzroy

www.littlecreatures.com.au

Søndag i Melbourne

Kl. 10.00: Rummeligt kunstmuseum

Der er højt til loftet på kunstmuseet National Gallery of Victoria – på flere planer. Her på St Kilda Road ligger den anden bygning, der udgør Victorias nationalgalleri – føromtalte NGV Australia ligger på Federation Square.

Siden 2012 har direktøren Tony Ellwood sat sit præg på museet. Ind med eksperimenterende moderne kunst, blev der sagt, og sådan blev det. Normalt huser NGV International den internationale kunst, mens museet på Federation Square har Australiens kunst udstillet.

Indtil 23. marts kører ’Melbourne Now’, som er en udstilling på 800 kvadratmeter med værker af 387 lokale kunstnere, fordelt over de to museer, og entreen er gratis. Det koster heller ikke noget at prøve bordtennisbordene i stueetagen eller at komme med på en guidet tur hver dag kl. 11 og 14.

St Kilda Road 180, Southbank

www.ngv.vic.gov.au

Kl. 12.00: Lev det søde bohemeliv

Det søde bohemeliv kan du opleve i St Kilda. Det er tydeligt, at St Kilda har haft sin storhedstid, men det er en del af charmen, at de smalle gule, turkise og lilla bygninger står og falder sammen.

Du er kommet sydpå – også i overført betydning. Chapel Street er hovedgaden og strækker sig dovent hen over St Kilda. Tag et smut på St Kildas overdækkede Prahan Market, etableret i 1864, og inspicer den lokale frugt og grøntsagerne og staderne med frisk pasta, søde dadler og cremet gedeost.

Snyd ikke dig selv for en sprød, saftig og ikke for fedtet falafel hos The Falafel Man, hvis slogan lyder ’Must grab some balls’.

Commercial Road 163, St Kilda

www.prahranmarket.com.au

Kl 13.30 Onklen fra Vietnam

Spis sen frokost i den nye vietnamesisk inspirerede restaurant Uncle i St Kilda.

På førstesalen er der udgang til en træterrasse, eller du kan tage plads i baren og se bartenderen presse lime og vietnamesisk mynte til din mojito. Det lyse lokales borde er dækket med rustikke tallerkener og krus i sorbetfarver, skabt af den lokale keramiker Fork. Fra Uncles åbne køkken bliver der hurtigt langet serveringer ud.

Der er ingen vej uden om kyllingeleverpateen serveret med kæmperejechips. Pateen smager som en blanding af fransk postej og Nutella.

LÆS OGSÅ

Carlisle Street 188, St Kilda

www.unclestkilda.com.au

Kl. 15.00: Slut af med historietimen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afslut weekenden med et veldokumenteret indblik i Melbournes og Australiens historie og natur med et besøg på Melbourne Museum, Victorias statsmuseum. Er der børn i selskabet, kan det lokke, at her er en fast udstilling dedikeret til de små med leg og lær, sans og sjov inden for naturvidenskaben. Uanset alder kan det tage pusten fra én at betragte skelettet af en blåhval.

Den enorme og elegante glasbygning spejler sig i den historiske Exhibition Building, som var den højeste bygning i Australien, da den blev bygget i 1879. Museet ligger i parken Carlton Gardens, der inviterer til at tage en slapper. Er vejret ikke til at dase udenfor, så sæt 3D-brillerne på næsen i biografen Imax Theatre, der ligger i forlængelse af Melbourne Museum. Her kan du blive dejligt rundtosset af verdens tredjestørste lærred, der viser både biografaktuelle film og film om universet.

Nicholson Street 11, Carlton Gardens

www.museumvictoria.com.au

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden