Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folk er samlet i Rosario den 14. juni 2008 for at fejre afsløringen af statuen af Che Guevara, der samme dag ville være blevet 80 år gammel.
Foto: Matias Sarlo/Ap Photo/Matias Sarlo/Ap Photo

Folk er samlet i Rosario den 14. juni 2008 for at fejre afsløringen af statuen af Che Guevara, der samme dag ville være blevet 80 år gammel.

Buenos Aires
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev Che Guevaras Argentina

En ny turistrute følger legenden Ernesto Che Guevaras liv. Tag med til fødebyen Rosario, Alta Gracia, hvor han voksede op, og studietidens Buenos Aires.

Buenos Aires
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ung mand tager sin rygsæk af, folder sin jakke ud på jorden og lægger sig i skyggen for at tage en lur til tonerne fra en skrattende båndoptager, som tilhører popcornsælgeren ved siden af ham.

Det er ikke et hvilket som helst sted, den unge fyr har valgt at tage en slapper. For lige over ham tordner en statue frem af den mand, som for mange har en helt særlig heltestatus: Ernesto Che Guevara. Manden, der voksede op i Argentina, og som senere fik legendarisk status som helt over store dele af verden for sin kamp for retfærdighed – en kamp, som han særligt udkæmpede i Cuba og senere i Congo og Bolivia.

Rå og charmende - Læs vores nye guide til Buenos Aires

Statuen står i Argentinas tredjestørste by, Rosario, hvor Ernesto Che Guevara blev født i 1928. Byen er en del af den argentinske rute Los Caminos Del Che (Ches Veje), og selv om ruten stadig er ganske ny, lægger mange turister allerede nu vejen forbi byen og statuen i Parque Irigoyen for at se, hvor legenden blev født.

En af dem er argentineren Santiago, der betragter den store statue, som blev sejlet ind ad Rio De La Plata fra Buenos Aires og rejst i parken med hjælp fra byens borgere, den dag Guevara kunne være fyldt 80 år, i juni 2008.

"Jeg er taget her forbi, fordi han har kæmpet mod kapitalismen. Det har ingen gjort bedre end ham," siger Santiago og går videre rundt i byen, der også slår sig op på at være fødeby for flere af landets andre store helte, herunder den argentinske landsholdsspiller Lionel Messi, der netop har gæstet København.

Det skal du opleve i Buenos Aires

Mindet om ham lever

Bag statuen kan man se bygningerne fra en nedlagt togstation. Ifølge Erdriana Ercole, der er ansvarlig for Che-ruten i Rosario, og som arbejder på byens turistkontor, er planerne med bygningerne at lave et nyt stort uddannelsescenter, Centro Educativo Latino Americano Che Guevara:

"Det skal have aktiviteter, som har relation til Che Guevara. Man skal kunne få undervisning i spansk og deltage i programmer om menneskerettigheder. Og der skal være et museum," fortæller hun, mens vi kører fra den ene Che-seværdighed til den anden og ender ved adressen, hvor hans forældre boede, da han blev født, Entre Ríos 480.

Her afslører et rødt flag, at han her tilbragte sine første måneder. Lejligheden er i dag privat bolig. Betragter man hjemmet fra gaden, får man hurtigt øje på et Che Guevara Hostel i bygningen lige ved siden af – et af flere i byen, og ud et af vinduerne i samme bygning, hvor Guevara tilbragte sine første dage, flagrer et blåt, hvidt og rødt flag – det cubanske flag. Mindet om ham lever stadig i gaderne.

Et andet sted i Rosario, en by, hvor der er 1,2 indbyggere, finder man et stort vægmaleri af Guevara, malet af Ricardo Carpani, ved pladsen Plaza del Che. Ved indgangen til pladsen går man under et åbent tag, hvor tre kæmpe gule og røde metalmyrer er placeret og har en særlig symbolsk betydning og relation til Guevara:

"Myrer arbejder for samfundet. Ikke for sig selv", fortæller Adriana Ercole og henviser til Che – det navn han fik, fordi han altid afsluttede en samtale med at tiltale personen, han talte med for ’che’, som på argentinsk betyder ven eller kammerat.

Ernesto Che Guevara tilbragte kun lidt tid her i byen sammen med sine forældre, som på grund af Guevaras astmaproblemer meget hurtigt valgte at flytte familien til Alta Gracia. En lille by ved bjergkæden Sierra Del Córdoba tæt på Argentinas næststørste by, Córdoba.

Afskedsbreve til sine børn

Med det samme man stiger ud af bussen i Alta Gracia, rammes man af en tør vind, der ruller ind fra bjergene, og det var netop grunden til, at forældrenes læge anbefalede dem at flytte til denne lille by, hvor der i dag bor 43.000 indbyggere. Det var her i en stor hvid villa på Avellaneda 501, at Che Guevara tilbragte sin barndom og den første del af sin ungdom.

Huset er for et par år siden lavet til et museum, som mange turister besøger. I hvert fald var der fuldt hus, den dag Turengårtil.dk var forbi for at komme et skridt eller to nærmere Guevaras liv som barn. Ifølge museumspersonalet lægger 400-500 mennesker hver dag vejen forbi museet.

En af dem er 27-årige Margarita Abascal fra Guatemala, som står i den daværende stue og betragter en olivengrøn militæruniform som den, Guevara havde på, da han kæmpede i Cuba.

"Han inspirer stadig kolossalt mange mennesker. Eksempelvis har et af universiteterne i Guatemala nu været lukket i halvanden måned, fordi de unge strejker. Man kan se plakater af Che overalt på væggene på universitetet. De studerende vil have flere rettigheder, flere penge til bedre undervisning og bedre lokaler," siger Margarita Abascal og tilføjer med et stort grin:

"Og så var hans første kone fra Guatemala."

Fra punkere til slipsedrenge - her går man i byen i Buenos Aires

Fire år efter han i 1955 blev gift med Hilda Gadea, mødte han sin anden kone Aleida March, der også var revolutionær kæmper. I alt fik han fem børn. På museet kan man læse de afskedsbreve, han skrev til børnene, året før han blev skudt og dræbt i Bolivia i 1967. Tilsyneladende vidste han, at han levede et risikabelt liv.

Museet er inddelt i rum, der hver fortæller sin historie ud fra fotos og hovedsagelig originale ting fra Guevaras barndom og ungdom. Blandt andet viser hans børneværelse, hvordan han allerede som lille dreng ikke blot havde Robin Hood liggende på natbordet ved siden af den lille seng, men også voksenbøger som ’El mundo Americano’, den amerikanske verden, af Ryan Blomberg.

Motorcykel Dagbog

Et andet rum viser den type motorcykel, som han tog på tur rundt i Sydamerika på i 1952 sammen med sin ven Alberto Granado – en tur, som mange husker skildret i filmen ’Motorcykel Dagbog’ af instruktøren Walter Salles.

Går man en tur videre forbi køkkenet, finder man et gammelt udhus i baggården, der er plastret til med fotos, fra dengang Cubas tidligere præsident og leder gennem mange år Fidel Castro og Venezuelas præsident Hugo Chavez besøgte museet i 2006.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bagerst i gårdhaven er der en lille butik, som sælger T-shirts, kasketter og plakater med Che Guevara. Og ved disken kan man også købe den kage, alfajor, som argentinerne er så vilde med – næsten lige så vilde, som de er med deres revolutionære helt Che Guevara.

Verdens vildeste bøffer - her skal du spise i Buenos Aires

Efter besøget i Alta Gracia slutter vi turen i hovedstaden, Buenos Aires, hvor Guevara flyttede til i 1947 for at passe på sin bedstemor og læse medicin på universitetet. Tager man forbi hans tidligere adresse på Arároz 2180, finder man i dag en vvs-butik i stuen. Lejligheden ovenover, hvor han boede, er udlejet til privat bolig. Mange turister lægger tilsyneladende vejen forbi på lejede cykler for at se hans tidligere Buenos Aires-bolig, fortæller ejeren af butikken, Susanne Gonzales.

"Men jeg tror ikke, vi sælger mere, fordi han har boet her i bygningen," siger hun – trods alt stolt over butikkens placering.

Værre end Fidel Castro

Ikke alle er dog stolte over Guevara. En ældre taxichauffør fra Córdoba fortæller Turengårtil.dk, at Guevara var værre end Fidel Castro. I deres kamp for at vælte den cubanske diktator Fulgencio Batista og i tiden efter, de indtog Havanna, siges det, at Guevara, som ansvarlig for La Cabana Fængslet, har ansvaret for henrettelsen af mennesker fra Batistas tid. Men legendens kamp for retfærdighed overskygger i mange argentineres øjne, at han kæmpede med et maskingevær i hånden.

Diego Conga Lapasset fra Argentinas turistministerium er i hvert fald sikker på, at ruten bliver en succes for landet:

"Tusindvis af turister vil nu kunne følge alle de steder, hvor Che har efterladt sine fodspor. Og ruten vil også promovere kulturen og de forskellige attraktive steder i vores land," siger Diego Conga Lapasset, der er ansvarlig for den argentinske del af den internationale Che-rute.

Læs på næste side de fem bedste stop på Che Guevaras Argentina-rute.

Top fem på ruten

1 Alta Gracia-museet

Huset, hvor Ernesto Che Guevara voksede op, på villavejen Avellaneda 501 i Alta Gracia. På muset kan man se originale ting fra hans barndom og ungdom, og flere værelser er rekonstrueret som dengang. Indgang 7 kroner, om onsdagen er det gratis. Ved siden af museet finder man cafeen La Cubana, og længere nede ad vejen hotellet Hispania med udsigt over bjergkæden Sierra de Córdoba. Hotellet har en fantastisk restaurant.

2 San Martin De Los Andes

Et af de steder, Guevara besøgte på motorcykel-rejsen gennem Sydamerika i 1952 med sin ven Alberto Granado. Her finder man søen Lago Lácar med Andesbjergene i baggrunden og museet Museo del Che, som dengang var et træskur, de to venner overnattede i. Indgangsprisen varierer, men koster cirka 10 kroner.

3 Buenos Aires

Her studerede Guevara til læge og boede af flere omgange. Selv om der ikke er meget at se om Guevara, er det stadig sjovt at tage forbi lejligheden, han boede i, på Arároz 2180 og forbi universitetet. Man kan eventuelt tage hen på turistkontoret på Suipacha 1111 og få en brochure over Che-ruten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4 Rosario

Che Guevaras fødeby. Besøg parken Parque Irigoyen for at se statuen af Guevara, som blev skænket til byen i 2008, da Che Guevara kunne være blevet 80 år. Læs mere om Rosario her

5 Misiones

Her havde forældrene en teplantage. Det ligger i det nordlige Argentina lige ved det imponerende vandfald Iguazú på grænsen til Brasilien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden