Efter sine fire medaljer ved VM i år har Charlotte Jakobsen i alt samlet fjorten medaljer ved VM- og EM siden 2002.
Foto: Dansk Skytte Union

Efter sine fire medaljer ved VM i år har Charlotte Jakobsen i alt samlet fjorten medaljer ved VM- og EM siden 2002.

Sport

Suveræn skarpskytte skifter spor

Charlotte Jakobsen vandt i år sin fjerde VM-guldmedalje, og hun har derudover fire europamesterskaber på sin meritliste, men den fremtidige træning handler om en olympisk disciplin.

Sport

Hvilken dansk idrætsudøver kan tage hjem fra et VM med én guld- og tre bronzemedaljer, have fået et mindre udbytte end ved det seneste VM, og så alligevel være fuldstændig ukendt for offentligheden?

Det lykkedes i 2006 for Charlotte Jakobsen, men hun lever også sit idrætsliv blandt anonyme skytter.

Den rolle vil hun forsøge at ændre i 2008, når der er olympiske lege i Beijing, men selv om Charlotte Jakobsen var fuldstændig suveræn, da hun i Zagreb i august genvandt sin VM-titel i riffelskytternes halvmatch over 300 meter, bliver det en hård kamp i det hele taget at kvalificere sig til OL.

Nummer 36 ved VM Hendes foretrukne disciplin er nemlig ikke olympisk, så den fremtidige træning er lagt an på 50 meter-distancen, hvor den skarpskydende århusianer ikke er lige så konkurrencedygtig som på 300 meter. Ved VM blev hun eksempelvis nummer 36.

»Det arbejder jeg på, for jeg har niveauet til det. Ved VM var jeg nummer to efter den liggende eliminationsrunde, men i kvalifikationen kiksede min stående skydning fuldstændigt. I halvmatch gælder det om at lave i hvert fald to gode positioner, så kan man leve med en enkelt middelmådig«, forklarer Charlotte Jakobsen om disciplinen, der består af 20 skud i positionerne liggende, stående og knælende.

Usædvanlig stor sejrsmargin
Charlotte Jakobsen blev en af dansk idræts elleve verdensmestre i 2006 ved at vinde halvmatchen med et forspring på 8 point til sølvvinderen, hvilket er en usædvanlig sejrsmargin. Desuden fik hun sammen med Karin Hansen og Pernille Pedersen bronze i holdkonkurrencen, mens det i 60 skud stående blev bronze i både individuelt og for hold.

»VM-resultatet var en meget stor tilfredsstillelse, fordi det kun var min andet VM. Første gang stillede jeg op som førsteårssenior og vandt tre guldmedaljer, men nu fik jeg slået fast, at det ikke kun var held«, siger Charlotte Jakobsen.

Der kan trænes mere på 50 meter
I den kommende sæson vil Charlotte Jakobsen satse på 50 meter-distancen, hvor teknikken er den samme, men træningsmængden kan være større, fordi riflerne giver mindre rekyl og dermed er mindre fysisk krævende.

Rent praktisk betyder det, at hvor hun nu kan skyde i alt 100-120 skud i et træningspas på 300 meter-distancen, så kan hun affyre op til tre gange så mange skud, når det handler om

OL-kvalifikation kræver topplacering

»Jeg indleder sæsonen i marts og deltager i de fire World Cup-stævner i USA, Sydney, Bangkok og München samt EM. Til alle stævnerne er der olympiske kvotepladser på spil, men de kræver at man vinder eller er tæt på«, forklarer Charlotte Jakobsen.

I 2006 var hendes bedste World Cup-resultat således en niendeplads, ét point fra at være blandt de otte, der kvalificerer sig til finalen. Der skal altså ske et løft i 2007, men som verdensmesteren selv siger: Hun har niveauet til det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce