Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk dopingkamp halter efter Norge og Sverige

Idrætsorganisationer efterlyser flere midler til bekæmpelse af doping.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dopingkampen i Danmark halter langt efter nabolandene Norge og Sverige.

Både i kroner og kvalitet, lyder det fra idrættens store organisationer. Mens den norske stat brugte 24 millioner kroner på Anti Doping Norge i 2011, modtog Anti Doping Danmark blot 13,2 millioner offentlige kroner via Kulturministeriet og sportsforbundene. Selv om der er flere danskere end nordmænd.

»Derfor mener jeg heller ikke, at Danmark i dag er blandt de førende lande i verden på antidopingområdet, som vi ellers var i starten af årtusindet. Slet ikke. Mange andre lande har langt flere ressourcer på området og kan kæmpe kampen bedre og bredere«, siger Michael Andersen, direktør i eliteidrætsorganisationen Team Danmark.

LÆS ARTIKEL Også Sverige bruger flere penge på dopingkampen end Danmark. I 2011 investerede svenskerne 2,4 kroner per indbygger, mens danskerne spenderede 2,35. Det lyder måske ikke af den store forskel, men reelt set er den langt større, end beløbene antyder.

Vi har de penge, vi har, og må få det ud af det, som vi kan. Men hvis vi fortsat skal løfte alle de her opgaver, må man også overveje at øge økonomien

Opgaver presser Danmark
I Sverige skal pengene kun finansiere dopingkontrol primært af eliteatleter, mens de i Danmark samtidig skal række til test af mange motionister, oplysningskampagner, forskning og rådgivning til Skat, politiet og andre offentlige myndigheder i dopingspørgsmål.

Og det er netop de mange opgaver, der presser Anti Doping Danmark, lyder kritikken.

»For et par år siden fandt vi ud af, at dopingproblemet på motionssiden er større end forventet, og satte Anti Doping Danmark til at beskæftige sig med det. Men selv om arbejdsbyrden dermed er øget betragteligt, er der slet ikke tilført penge, der svarer til problemets størrelse. Vi er nødt til at sætte flere ressourcer af i Danmark«, siger Niels Nygaard, formand for Danmarks Idræts-Forbund (DIF).

LÆS ARTIKEL

FOTO

I dag bruger Anti Doping Danmark mere end halvdelen af sit budget på motionisterne.

På at stoppe de tusindvis af danskere, der tager steroider for at skyde genvej til en muskuløs krop, på at bremse de aldrende cykelryttere, der doper sig for at vinde et papirdiplom, en buket blomster og kammeraternes skulderklap.

»Vi har de penge, vi har, og må få det ud af det, som vi kan. Men hvis vi fortsat skal løfte alle de her opgaver, må man også overveje at øge økonomien. Når der nu er kommet markant øget fokus på motionsdoping, betyder det også, at vores indsats på eliteområdet har måttet lide under det. Det giver næsten sig selv, at hvis man skal bruge flere mandetimer og mere økonomi på et nyt område, går det ud over et andet området«, siger Jens Evald, formand for Anti Doping Danmark og juraprofessor ved Aarhus Universitet.

LÆS ARTIKEL

Idrættens organisationer mener blandt andet, at den danske antidopingmyndighed skal bruge flere penge for at kunne forske i motionsdoping, efterforske større sager og udvikle organisationen.

Sofistikeret doping

Det er også netop de områder, som Anti Doping Norge bruger deres ekstra midler på – derfor har den norske organisation også svært ved at forestille sig, hvordan den skulle klare sig med mange millioner kroner færre. »Vi ved, at der kræves stadig større ressourcer for fortsat at være foregangsland i antidopingarbejdet. Der er behov for nye fagkompetencer for at gøre kontrolarbejdet og forebyggelsen så målrettet som muligt. Samtidig skal arbejdet med at indhente informationer styrkes, for at vi kan være i stand til at afsløre de sofistikerede måder, dopingen foregår på«, siger Halvor Byfuglien, Anti Doping Norges kommunikationschef. Kulturminister Uffe Elbæk (R) afviser ikke at tilføre dopingkampen flere midler, men uanset hvad må dopingjægerne væbne sig med tålmodighed: »Regeringen besluttede som opfølgning på rapporten ’Dopingkontrol i motions- og fitnesscentre’ tilbage i juni, at det i forbindelse med den kommende analyse af idrættens struktur og økonomi overvejes, hvordan området skal finansieres fremover. Analysen iværksættes i december i år«, skriver han i en mail.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden