UDSKÆLDT. Kronprins Frederik er en sjælden gæst ved DIF's bestyrelsesmøder.
Foto: ANTHON UNGER (arkiv)

UDSKÆLDT. Kronprins Frederik er en sjælden gæst ved DIF's bestyrelsesmøder.

Sport

Kronprinsen omgår idrættens regler

Kronprins Frederiks olympiske arbejde lever ikke op til forventningerne og strider ifølge eksperter mod reglerne.

Sport

Kronprins Frederik deltager ikke nær så meget i det olympiske arbejde, som idrætspolitikere og idrætsmiljøet havde forventet af ham, da han kandiderede til den Internationale Olympiske Komite, IOC.

Både den olympiske grundlov, det såkaldte OL-charter, og de interne love i Danmarks Idræts-Forbund, DIF, slår fast, at han som IOC-medlem også skal være medlem af DIF’s bestyrelse. Siden han blev valgt som medlem af IOC i efteråret 2009, har kronprins Frederik kun deltaget i to af 21 bestyrelsesmøder.

I de to møder, hvor han har deltaget, har han udelukkende været med i nogle særlige temadiskussioner om idrættens internationale arbejde.

DIF-folk undrer sig
Politiken har talt med en række kilder, som er forundrede over, at kronprinsen ikke har arbejdet mere aktivt. En række medlemmer af DIF’s bestyrelse roser ham for at være flittig ved præmieoverrækkelser og gallaarrangementer. Men flere havde i sin tid regnet med, at han også ville arbejde mere organisatorisk.

»Vi har ikke den orientering om det olympiske, som vi havde tidligere, og det er da ærgerligt. Jeg så meget gerne, at han kom oftere – det skal jeg ikke lægge skjul på«, siger kasserer og bestyrelsesmedlem Hans Christian Hansen fra DIF.


Formand for DIF’s aktivkomite, Victor Feddersen, er godt tilfreds med samarbejdet med kronprinsen. Adspurgt, om arbejdsindsatsen i DIF svarer til forhåndsforventningerne, svarer Feddersen:

»Nej, det kan jeg svare nej til. Jeg havde forventet noget mere«.

Svigter sin pligt
Da kronprinsen blev valgt til IOC, aflagde han ed på at ville overholde OL-charteret. Men eksperter mener ikke, at grundlaget for kronprinsens to år lange IOC-arbejde flugter med de olympiske regler. Både IOC’s charter og DIF’s egne love fastslår, at kronprinsen skal være medlem af sit eget lands OL-komite. I Danmarks tilfælde lig DIF’s bestyrelse.

Både DIF og kongehuset oplyser, at kronprinsen selv har valgt at have status som observatør – ikke som medlem. En status, som DIF har billiget. Men det er en omgåelse af de olympiske regler.»Der er en pligt til, at IOC-repræsentanten er medlem af DIF’s bestyrelse – uanset hvem personen er. En observatørstatus opfylder hverken DIF’s vedtægter eller IOC’s charter«, siger sportsadvokat Jens Bertel Rasmussen.

I strid med den olympiske ånd
Kronprinsens observatørstatus har rod i et DIF-notat fra 2008, som ifølge DIF-formand Niels Nygaard aldrig er forelagt IOC. Professor i idrætshistorie Hans Bonde fra Københavns Universitet udlægger notatet som bevis på, at »DIF har store problemer med at forsvare, at kronprinsen ikke sidder i bestyrelsen«.

Professor og OL-historiker Jørn Hansen fra Syddansk Universitet mener, at ordningen strider mod den olympiske ånd.»Kronprinsen har pligt til at sidde i bestyrelsen. Her er der lavet en fortolkning, som ikke lever op til ånden i det olympiske charter. Man fortolker reglerne lemfældigt«, siger Jørn Hansen.

Uenig i kritikken

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra kronprins Frederik selv eller IOC. Kronprinsens privatsekretær, Morten Roland Hansen, siger:

»Jeg er meget uenig i kritikken. Kronprinsen opfylder til fulde sine forpligtelser i charteret. Som IOC-medlem er man bl.a. forpligtet til at ’overvåge’ de olympiske initiativer i det pågældende land. Det gør kronprinsen, idet han modtager dagsordener og bestyrelsesmateriale fra DIF«.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) siger:

»Jeg har en forventning om, at når man påtager sig en bestyrelsesopgave, så udfylder man også sin rolle. Men i forhold til DIF er det op til dem selv at tage diskussionen. Det vil jeg ikke blande mig i«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce