Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dobbelt. Lotte Friis var suveræn på 1.500 meter, men måtte nøjes med VM-sølv på 800 meteren.
Foto: FP MDB TT/AP

Dobbelt. Lotte Friis var suveræn på 1.500 meter, men måtte nøjes med VM-sølv på 800 meteren.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

VM-analyse: Nu er det en ægte guldalder

Aldrig før har Danmark haft to svømmere på så højt et niveau. Det er ikke et pres, men et privilegium, siger landstræner.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi bruger kun medaljestatistikken som målestok, hvis den er til vores fordel, jokede Lars Sørensen forleden.

I dag behøver dansk svømning bare ikke opfinde alternative parametre for at måle succesen, for de seneste otte dage har givet begrebet guldalder en helt ny betydning.

Jo, Ragnhild Hveger har med 42 sat flere verdensrekorder end nogen anden, før VM eksisterede, Lille Henrivende Inge vandt danskernes hjerter med olympisk bronze som 12-årig, Mette Jacobsen vandt 35 medaljer ved VM og EM, og Danmark har vundet masser af guld ved EM og kortbane-VM.

Men når det handler om sportens ultimative præstation, at blive den bedste i kamp med de ypperste og ydermere i en olympisk disciplin, så efterlader resultaterne i Shanghai altså dansk svømning midt i en epoke, som fortidens bedrifter bare ikke kan leve op til.

Da dansk svømnings første guldalder toppede, vandt både Greta Andersen og Karen Margrete Harup guld ved OL i 1948, Greta Andersen endda i ’dronningedisciplinen’ 100 meter fri, hvor Danmark ikke har oplevet noget tilsvarende, før Jeanette Ottesen i fredags blev verdensmester.

Uden på nogen måde at forklejne fortidens uomtvistelige triumfer, så var 1948-legene i London stævnet, hvor Danmark profiterede noget af at være kommet mere lempeligt gennem efterkrigsårene, hvilket OL-rekorden på 20 danske medaljer med fem af guld fortæller lidt om.

Nu er der snart OL i London igen, og her vil dansk svømning møde frem med en rolle, som er fuldstændig ny. Med to svømmere helt deroppe i verdenseliten, hvor forventninger om at tage del i medaljekampen kommer til at fylde skræmmende meget, efterhånden som 28. juli 2012 rykker nærmere.

Lotte Friis vandt bronze i Beijing uden den slags pres, men hun har lært at leve med det, eftersom hun nu i to år har været regerende verdensmester og nu skal være det i yderligere to år.

For Jeanette Ottesen bliver det en ny oplevelse, der ikke bliver ændret en tøddel af, at hun i går sluttede VM med en sjetteplads i 50 meter, fordi det er en disciplin, hun har meget lille fokus på.

At Jeanette Ottesen i det kommende år formentlig vil opleve en hidtil uset interesse, ser landstræner Paulus Wildeboer kun som en særdeles velkommen bonus.

Der er slet ikke noget pres
»Jeg ser det ikke som et pres, men som et privilegium og et bevis på, at man er god. Nu har Jeanette vist sit exceptionelle potentiale, og hun ville ikke længere have overdreven respekt for de andre. Presset vil være med til at motivere hende, men det er ikke nok. Der skal også trænes«, siger Paulus Wildeboer, der ud over sine to verdensmestre er kolossalt imponeret over de danske VM-debutanter, 14-årige Mie Ø. Nielsen og 17-årige Pernille Blume.

»At de kan præstere ikke bare en gang, men både først og sidst ved stævnet, har jeg aldrig oplevet fra debutanter før«, roser Paulus Wildeboer.

De har en chance for at udvikle sig yderligere i det kommende år, mens Jeanette Ottesen har noget at leve op til. Og det klarer hun såmænd nok også, for som hun svarer på spørgsmålet om, hvordan det bliver at skulle tackle sådan et pres:

»Der er ikke noget pres. Det er kun noget, jer skide journalister finder på. Hvis jeg gør det igen, er det fedt. Hvis jeg ikke gør det igen, så gør jeg det ikke«.

Og det har hun jo sådan set helt ret i.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden