Kors. Ragnhild Hveger og Inge Sørensen på vej om bord i et Lufthansafly. Dateringen er usikker. Foto: Holger Damgaard
Foto: HOLGER DAMGAARD

Kors. Ragnhild Hveger og Inge Sørensen på vej om bord i et Lufthansafly. Dateringen er usikker. Foto: Holger Damgaard

Sport

Nazistanklager ødelagde stjernens karriere

Ragnhild Hveger var den bedste svømmer i verden, men hendes karriere strandede på grund af nazimistanke.

Sport

»Den stærkeste i verden. Den suverænt stærkeste«.

Ordene tilhører det mangeårige medlem af bestyrelsen i Dansk Svømmeunion Knud Jørgensen og beskriver den danske svømmer Ragnhild Hveger, der 1. december afgik ved døden i en alder af 90.

LÆS OGSÅ

»Hun var klart en ener i dansk svømmesport, og der er ingen andre, der nogensinde siden har præsteret noget lignende«, siger Knud Jørgensen, der ud over sine år i Dansk Svømmeunion har været bestyrelsesformand i AGF Svømning siden 1971.

»Hendes rekorder og tider ville selvfølgelig ikke være gode i dag, men alt skal jo måles ud fra sin tid«.

Til tops med den lille henrivende Inge
Ragnhild Hveger, der efter tre guldmedaljer ved VM i London i 1937 fik tilknavnet 'Den gyldne torpedo', vandt snart sagt alt, hun kom i nærheden af, i årene omkring Anden Verdenskrig.

Stævne efter stævne, bassin efter bassin: Hun endte næsten altid øverst på sejrsskamlen.

Torpedoen, der i første omgang blev sendt afsted fra Helsingør, var ifølge Knud Jørgensen ustoppelig, og hendes våde virke sendte Danmark til tops i det internationale svømmelandskab.

»Hun var jo en verdensstjerne, og hun var med til at stadfæste Danmarks position i international svømning. Samtidig var hendes generation, som også talte 'Lille Henrivende Inge' (elitesvømmeren Inge Sørensens tilnavn, red.), medvirkende til, at svømning manifisterede sig som en vigtig idræt i Danmark«.

Nazistiske rygter

Efter Anden Verdenskrig og de mange år uden internationale stævner, som krigen afstedkom, kom Ragnhild Hvegers karriere dog i store problemer.

Hun blev anklaget for at være tysksindet, da hendes forældre var tilknyttet det danske nazistparti, og hendes bror kæmpede for tyskerne ved østfronten.

Desuden flyttede hun til Tyskland i krigens sidste år, ligesom hendes datter er født syd for grænsen.

FOTO

Mistanken om, at det danske nationalikon var tysksindet, betød, at Ragnhild Hveger blev boykottet i dansk svømning. Hun blev smidt af landsholdet og blev ikke inviteret til stævner.

»Det ødelagde hendes karriere. Simpelthen. På grund af det blev hun aldrig så stor, som hun kunne være blevet«, mener Knud Jørgensen.

»Og hele det her intermezzo under krigen, det taler man ikke så meget om i dag, men det var en væsentlig forklaring på, at hun ikke blev større«.

FACEBOOK

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det af billedteksten, at Ragnhild Hveger og Inge Sørensen var fotograferet ved et Lufthansafly på vej til OL i Berlin i 1936. Det er imidlertid forkert - rejsen til Berlin foregik med tog. Det har desværre ikke være muligt at fastlå, hvornår billedet er taget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce