Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FINALEN. To løft i første periode gav Roman Vlasov en føring på 6-0 over Mark O. Madsen, og det gav i sidste ende russeren VM-titlen.
Foto: John Locher/AP

FINALEN. To løft i første periode gav Roman Vlasov en føring på 6-0 over Mark O. Madsen, og det gav i sidste ende russeren VM-titlen.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbløffet VM-sølvvinder: Jeg var nået til et punkt, hvor det måtte briste eller bære

Trods en fibersprængning for to måneder siden er Mark O. Madsen klar til OL.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken var 3 om natten i Las Vegas, men Mark O. Madsen kunne alligevel ikke sove. Så han accepterede opfordringen og ringede til Politiken.

»Jeg gik i seng klokken 23 og ligger her stadig. Det fortæller vel lidt om, hvordan jeg har det«.

Forbindelsen er lidt forsinket mellem mobiltelefonerne på den amerikanske østkyst og Rådhuspladsen i København, men alligevel skinner det igennem, at der i den anden ende befinder sig en overvældet og stadig lidt forbløffet idrætsudøver - og i øvrigt nykåret VM-sølvvinder i 75 kg-klassen.

Fiberskadet for to måneder siden

Mandag gik den snart 31-årige bryder nemlig all-in i casinobyen, hvor der i denne uge er verdensmesterskaber i den klassiske sportsgren, hvor Mark O. Madsen nok er Danmarks suverænt bedste i nyere tid, men hvor han også stillede op med mildest talt beskedne forventninger.

»Det er jo det spændende ved sport. Bag ethvert resultatet ligger der en historie. For to måneder siden lå jeg på en briks med kæmpe fibersprængning i det ene baglår under en træningslejr i USA og havde svært ved at tro, at jeg overhovedet ville kunne stille op til VM. Det har været noget af en tur op og ned«, fortæller Mark O. Madsen fra værelset på Orleans Hotel, hvor tankerne stadig tordner rundt i hovedet på falstringen.

Et eller andet sted mellem brydedragter, skridtbeskyttere og sko ligger nemlig en sølvmedalje, som han mod alle de odds, Las Vegas er så fuld af, vandt efter fire sejre på stribe over blandt andre to tidligere verdensmestre.

»Tre uger efter fiberskaden tog jeg til et stævne i Polen, hvor skaden brød op igen, så det var først sidste mandags, da vi var ankommet hertil, jeg igen kunne begynde at træne forsvar og angreb. Jeg var nået til et punkt, hvor det måtte briste eller bære, og jeg bare bryde bryde røven ud af bukserne«, som Mark O. Madsen erindrer overvejelserne inden mandagens konkurrence, hvor det hele jo afgøres på én dag.

Første kamp mod 2007-verdensmesteren

Den startede for Mark O. Madsen med en kamp mod Yavor Dimitrov Yanakiev, en jævnaldrende bulgarer, som vandt OL-bronze i 2008 og VM-guld i 2007 - med en sejr over Mark O. Madsen.

»Den første kamp var sgu hård, og selv om jeg trak det længste står, var jeg godt pumpet og klar til at tage hjem med det samme. Heldigvis havde jeg to trænere, der kunne ryste mine arme og ben, så jeg blev klar igen. Jeg er jo blevet en ældre herre, der ikke restituerer så hurtigt«, fortæller Mark O. Madsen om sejren på 5-1, der blev grundlagt med et løft til 4 point i første periode.

Så fulgte en kamp mod egypteren Tarek Mohamed Abd Elsalam Shibl, som Mark O. Madsen vandt 4-2 over.

Efter to oprulninger førte danskeren 4-0, og den føring fik han forsvaret i resten af kampen.

Amerikaneren så ud til at være lige så træt

Dernæst stod der en OL-kvalifikation på spil i kvartfinalen mod amerikaneren Andy Bisek, VM-bronzevinder fra sidste år.

»Jeg stod uden for og blev kaldt op, og heldigvis fik jeg ud af øjenkrogen øje på amerikaneren, der så ud til at være lige så træt som mig. Det gav mig den anden luft, som jeg også red videre på mod iraneren i semifinalen«, konstarerer Mark O. Madsen.

I kvartfinalen fik Andy Bisek bogstaveligt talt ikke et ben til jorden, som Dansk Brydeforbund skriver om sejren. 9-0 i anden periode resulterede i en teknisk faldsejr og dermed den tredje olympiske kvalifikation til Mark O. Madsen.

Sejr over verdensmester fra 2011

I semifinalen mødte Mark O. Madsen den 25-årige Saeid Abdevali, der i 2011 blev verdensmester i 66 kg-klassen, og det blev en gyser af en brydekamp.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mark O. Madsen bragte sig foran 2-0 i første periode, iraneren udlignede i anden periode, og så faldt afgørelsen ud til danskerens fordel, fordi han have fået færrest advarsler.

Den fjerde VM-finale på ti år for Mark O. Madsen, der vandt sølv i 2005, bronze i 2006, sølv i 2007 og sølv i 2009.

Det blev endnu en sølvmedalje i Las Vegas, da den olympiske mester, russeren Roman Vlasov, revancherede sit finalenederlag fra 2013 føjede endnu en VM-titel til den fra 2011.

En af de OL-kvalificerede europæer

»Tre europæere har sikret sig OL-billetter herovre. Den regerende OL-vinder, vinderen af European Games og så Mark O. Madsen fra Danmark. Det er ikke så dårligt at være nummer to i verden i den levevej, jeg har valgt skal være min«, siger Mark O. Madsen med en stolt, selv ikke forsinkelsen på signalet kan kvæle.

Spørgsmålet om, hvor den femte medalje rangerer i forhold til de fire foregående, kan Mark O. Madsen dog ikke forholde sig til denne sene nattetime på hotelværelset i Las Vegas.

»Den første vandt jeg som 20-års førstesenior, da jeg sammen med Rasmus Bech (Politikens udsendte, der dengang udgjorde det samlede danske pressekorps, red.) tog til Budapest og vandt sølv. Ti år senere kan jeg så gøre det igen, men nej, hver medalje har sin egen historie, og jeg kan ikke rangere dem«, erkender Mark O. Madsen.

Sidste dansker er i kamp i aften

Han kan nu følge den optimistiske plan, der på forhånd var lagt med en OL-kvalifikation som udgangspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De øvrige europæere i 75 kg.-klassen skal gennem en række opslidende OL-kvalifikationsstævner fra april og frem, mens Mark O. Madsen kan koncentrere sig om sin tredje OL-deltagelse som den første danske bryder nogen sinde.

Inden skal han i dag lige bakke op om VM's eneste anden danske deltager. Frederik Bjerrehuus fik i sidste uge en forstrækning i baglåret, så Tobias Fonnesbeck i 59 kg-klassen er eneste anden dansker.

Han indleder med en kamp mod serberen Kristian Fris - en gang sent i aften, når Mark O. Madsen forhåbentlig har sovet ud.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden