FUSKERE. I 2013 under VM i Moskva var nr. to fra venstre, præsident fra det russiske atletikforbund, Valentin Balakhnitjev, og med fanen IAAF-præsident,  Lamine Diack, stadig to af atletikkens store profiler, da man symbolsk overgav det næste værtskab til en repræsentant for Beijing 2015. Nu slås både russeren og senegaleseren med et grimt eftermæle.
Foto: Alexander Zemlianichenko (arkiv)/AP

FUSKERE. I 2013 under VM i Moskva var nr. to fra venstre, præsident fra det russiske atletikforbund, Valentin Balakhnitjev, og med fanen IAAF-præsident, Lamine Diack, stadig to af atletikkens store profiler, da man symbolsk overgav det næste værtskab til en repræsentant for Beijing 2015. Nu slås både russeren og senegaleseren med et grimt eftermæle.

Sport

Note i rapport kaster korruptionsmistanke mod kommende OL-vært

Har du penge, så kan du købe. For eksempel et VM- eller måske endda et OL-værtskab. Det er ved at blive undersøgt nærmere.

Sport

En pæn sum på cirka 30 millioner kroner måtte OL-værtsbyen 2020, Tokyo, efter sigende hoste op med på forhånd til atletikverdenen, hvis den ville forblive i favoritfeltet, da budkampagnen var på sit højeste.

Det fremgår af en note nede på side 34 i den rapport, som Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) uafhængige kommission forleden præsenterede i München.

Skeletter vælter ud af skabene i atletikverdenen, og meget tyder på, at den korruption, som er blevet afdækket i rapporten ikke begrænser sig til en handel med at bremse afsløringen af dopede atleter, men også muligheden for at blive vært for globale begivenheder som VM i atletik og OL.

Vi har intet at skjule, og jeg ved med sikkerhed, at ved Londons bud gik alt efter bogen

»Tokyo vandt afstemningen, fordi byen præsenterede det bedste bud, og organisationskomiteen forstår ikke Wada-rapportens beskrivelse af afgørelsen«, lyder det i en pressemeddelelse fra den japanske organisationskomite.

Dokumentation: Hent Wada-rapporten her (eksternt link, 0,5 MB)

Men Wada-rapporten peger på, at den nu skandaliserede, tidligere præsident for Det Internationale Atletikforbund (IAAF), senegaleseren Lamine Diack, der også var medlem af Den Internationale Olympiske Komite (IOC), trak sin oprindelige støtte til Tokyos konkurrent Istanbul, fordi tyrkerne ikke ville betale de cirka 30 millioner kroner i sponsorpenge til IAAF eller atletikforbundets mest profilerede stævneserie, Diamond League.

De penge betalte Tokyo til gengæld ifølge udskrifter, som Wada’s uafhængige kommission er kommet i besiddelse af. I den afsluttende afstemning vandt Tokyo sikkert med 60 stemmer imod Istanbuls 36.

Wada-rapporten er årsag til, at de franske myndigheder nu har sat undersøgelser i gang vedrørende, hvordan værtsbyer har fået deres VM-atletikstævner i den tid, hvor Lamine Diack har siddet som præsident for IAAF (1999-2015).

KLEMT:

De seneste VM-byer som Moskva 2013, Beijing 2015 og de nærmest kommende, London 2017, Doha 2019 og Eugene 2021 tiltrækker sig særlig opmærksomhed, da Wada har formodning om, at Diacks korrupte regime har været på sit højeste i den seneste del af hans præsidentperiode.

Eugene var allerede ved at blive undersøgt før Wada-rapporten, da amerikanerne i Oregon pludselig blev tildelt værtskabet helt uden om den sædvanlige budproces, hvilket fik bl.a. Sverige til at protestere.

Briterne fejer foran egen dør

Med en ny britisk præsident, Sebastian Coe, som IAAF’s ansigt udadtil, er det ikke underligt, at det britiske atletikforbund (UKA) har travlt med at forsikre omgivelserne om, at alt gik rigtigt til, da briterne endelig fik deres eftertragtede VM i atletik.

»Vi har intet at skjule, og jeg ved med sikkerhed, at ved Londons bud gik alt efter bogen«, siger UKA-formand Ed Warner ifølge bbc.com.

ATLETIKCHEF:

»Vi vil med glæde bruge al den tid, det måtte kræve, at gennemgå alle processerne sammen med undersøgerne, hvis det kan hjælpe med til at fjerne nogle slyngler i systemet«.

Richard McLaren, der er en anerkendt sportsadvokat og medlem af Wada’s uafhængige kommission, har overdraget en række oplysninger til de franske anklagemyndigheder.

Processen omkring hvordan værtskaberne er blevet afgjort, hvordan det er sket, hvorfor har man taget beslutningerne, og hvorfor andre byer blev forbigået, det skal vi have undersøgt nærmere

»Vi har ganske vist ikke vandtætte beviser angående korruption vedrørende overdragelse af VM-værtskaber, men der er rigeligt information til at indlede en seriøs undersøgelse«, siger Richard McLaren

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Processen omkring hvordan værtskaberne er blevet afgjort – hvordan det er sket, hvorfor har man taget beslutningerne, og hvorfor andre byer blev forbigået – det skal vi have undersøgt nærmere«.

Fifa-stanken svær at holde væk

Ed Warner oplyser, at hans forbund er klar til at fremlægge alle mails og dokumenter i perioden omkring Londons bud på atletik-VM 2017.

»Der har været en meget usund stank omkring nogle af afgørelserne vedrørende VM i fodbold, og det ser ud til, at noget af den stank også kan mærkes omkring tildelingen af VM i atletik, og det er meget ubehageligt«, siger Ed Warner.

Når de franske myndigheder engang er færdige med deres undersøgelser af, hvordan ansøgere er blevet til VM-værtsbyer, kan lugten blive endnu mere modbydelig.

KRAV:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce