Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arvefjenderne Brøndby og FCK spiller om en plads i Pokalfinalen, og nu kan Politiken afsløre, at Brøndby vinder slaget om København. Kilde: politiken TV / Tekst: Anders Legarth Schmidt, redigering: Nima Hajarzadeh

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kultursociolog: Opførsel på stadion minder om stenalderens båldans

Der er mere end en plads i finalen på spil, når Brøndby og FCK mødes i aften.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når de blå-gule fra Vestegnen og løverne fra København i aften støder sammen på Brøndby Stadion, er der andet på spil end en plads i pokalfinalen.

På tribunerne kan fælleskrål og bølger blandt medlemmer af landets to største fodboldfanklubber sammenlignes med et oldgammelt kollektivt ritual som båldans.

Sådan ser Bjørn Schiermer, der er ekstern lektor i kultursociologi ved Københavns Universitet, i hvert fald på fankulturen på stadion.

Han ved ikke meget om fodbold, men en hel masse om de sociale fællesskaber og energier, der kan opstå under en fodboldkamp såvel som en koncert. Og her er det fællesskabet, der er afgørende.

»Man kunne jo se kampen på tv, hvis det ikke var samværet med andre, der var vigtigt. Fankulturen er ekstrem kollektivistisk. På stadion stemmer man sig efter hinandens kroppe ved hjælp af sang, råb og ens bevægelser«, siger Bjørn Schiermer og fortsætter:

»Det er ting, man genkender fra helt primitive ritualer, hvor man danser om bålet. Dét, at synkronisere sig i forhold til andre, er definitionen på et kollektivt ritual. Og det giver en berusende følelse, der river os ud af os selv«.

I aften er det kampen om at komme i pokalfinalen, så nu er der ligesom før i tiden mere end bare håneretten på spil.

Det er for eksempel den fælles reaktion på et flot mål eller spontane bølger på stadion, der især udløser de kollektive energier, som Bjørn Schiermer taler om, ligesom fantrøjer eller bestemte måder at tale om det modsatte hold ifølge sociologen er med til at styrke sammenholdet blandt fansene.

»Hvis man spørger fodboldfansene, vil de selvfølgelig sige, ’nej, jeg er her, fordi jeg er vild med fodbold og med Brøndby’, men der er ingen tvivl om, at det kollektive presser ekstra værdi og vigtighed ind i fodboldholdet«, siger han.

Det sociale fællesskab kan nemlig tilføje genstande – det være sig et fodboldhold, One Direction eller John Lennon – særlig værdi, forklarer Bjørn Schiermer. Så det er ikke mindst et spørgsmål om fællesskab, når fansene hopper i ens trøjer og skråler i kor for at hylde deres hold.

»Der er mere end håneretten på spil«

Peter Grønlund har skrevet bøger om fodboldfankultur og har blandt andet beskæftiget sig med den evindelige kamp mellem Brøndby og FCK i bogen 'Kategori C'. Han forklarer, hvorfor det ikke kun er spillerne på banen og bænken, der har noget på spil, men også i den grad de indkarnerede fans.

»Det er to af de største klubber, og det er kampen om hovedstaden. Klubberne ligger tæt på hinanden, og derfor bor fansene også tæt på hinanden, så det er 'talk of the town', når de to klubber spiller mod hinanden. Det gør ondt at tabe til lokalrivalerne, og det er ikke mindst et spørgsmål om at vinde håneretten overfor ens kollegaer, naboer og skolekammerater«, siger han.

Men i aften er der mere end bare håneretten på spil. Aftenens kamp mellem FCK og Brøndby afgør nemlig, hvilket hold, der går videre til pokalfinalen.

»Kampe mellem FCK og Brøndby er de største kampe, der overhovedet findes i Danmark. Historisk set var det kampen om mesterskabet, og selvom der i en del år ikke har været det helt store på spil, er historien der stadig. Men i aften er det kampen om at komme i pokalfinalen, så nu er der ligesom før i tiden mere end bare håneretten på spil«, siger Peter Grønlund.

Dedikerede fans

At oddsene endnu en gang er i FCK's favør, når kampen mod Brøndby bliver fløjtet i gang i aften, påvirker ikke fansene klubvalg, mener Peter Grønlund.

»Muligheden for at skifte fra den ene klub til den anden er der bare ikke. Det gør man simpelthen ikke. Når børn vælger klub, vælger de typisk efter hvem der vinder, men det er, når det går nedad for klubben, at de ægte fans viser deres værd«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden