Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SUCCES. I Sunday Times bliver Leicester City nævnt som en af de klubber, hvorfra spillere ifølge en London-læge modtog doping i hans klinik. Klubben har blankt afvist.
Foto: Rui Vieira (arkiv)/AP

SUCCES. I Sunday Times bliver Leicester City nævnt som en af de klubber, hvorfra spillere ifølge en London-læge modtog doping i hans klinik. Klubben har blankt afvist.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amatørcykelrytter ryster britisk regering i dopingsag

Storbritanniens antidopingagentur under pres i speget dopingaffære.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en sag om doping blandt en lang række kendte sportsfolk i Storbritannien, som Sunday Times forleden beskrev, viser det sig, at det er en ukendt amatørcykelrytters oplysninger, der har ført til en situation, hvor selv den britiske sportsminister, konservative John Whittingdale, har krævet en hurtig undersøgelse af hele forløbet.

Det britiske antidopingagentur (Ukad) er samtidig havnet i en presset situation, da den offentligt finansierede organisation i to år har kendt til belastende oplysninger om en læge i London, som siden hen har forklaret, hvordan han har givet epo, væksthormon og steroider til mere end 150 sportsfolk.

Premier League-tophold afviser

Heriblandt angiveligt spillere fra fodboldklubber som Premier League-topholdet Leicester City, Arsenal, Chelsea og Birmingham City. Klubberne har alle udtrykt stor skuffelse over, at Sunday Times har offentliggjort beskyldningerne, som de vurderer ikke har nogen form for hold i virkeligheden.

Læs også

Vi sad ikke på hænderne, og vi kiggede bestemt nærmere på alle oplysninger og sammenholdt dem med oplysninger fra anden side. Vi udførte også ekstra tests på en række sportsfolk på grund af atletens oplysninger

Cykelrytteren Dan Stevens fik i 2014 to års karantæne, da han ikke var villig til at deltage i en dopingtest, men han fik siden nedsat sin straf til 21 måneder, fordi han havde videregivet vigtige informationer om doping til cykelsportens uafhængige reformkommission (Circ). Derefter kom han også over for Ukad med beskyldninger mod lægen Mark Bonar, der fra sin praksis i London angiveligt skulle drive et omfattende dopingprogram for profiler inden for kricket, fodbold, boksning, cykling og tennis.

Antidopingagenturet undersøgte oplysningerne, men fandt ikke, der var tilstrækkelige beviser i sagen til at videregive informationerne til landets medicinske myndighed GMC. Ukad afviste ligeledes sagen med den begrundelse, at man ikke selv kunne gribe ind, da London-lægen ikke var tilknyttet noget forbund i sportens verden.

Sunday Times har via skjult kamera vist, hvordan Mark Bonar tildeler en løber stoffer fra listen med forbudte, præstationsfremmende midler, og forklarer, at det er en helt almindelig praksis blandt de klienter, der er professionelle sportsfolk. Siden har Bonar via sociale medier afvist historien og hævdet, at han er blevet misforstået.

Pinlig sag for antidoping-vagthund

Ukad-direktør Nicole Sapstead er fra flere sider i britiske medier blevet opfordret til at træde tilbage, men hun bliver foreløbig på sin post og udtaler, at hun »er bekymret og chokeret over beskyldningerne«, og hun har iværksat en uafhængig undersøgelse af hele sagen.

Dan Stevens fremlagde i 2014 et par håndskrevne recepter på epo og testosteron fra Mark Bonar, og cykelrytteren fortalte også om en atlet, som han vidste bragte dopingmidler ind i Storbritannien. Ukad kontaktede den britiske grænsekontrol, men et tjek af den omtalte person var uden resultat, hvilket blev en lidt pinlig episode for Ukad.

Overblik

Nicole Sapsteads Ukad-kollega Pat Myhill, der interviewede Dan Stevens, afviser, at hans organisation ikke gjorde noget ved de oplysninger, whistlebloweren havde leveret.

»Vi sad ikke på hænderne, og vi kiggede bestemt nærmere på alle oplysninger og sammenholdt dem med oplysninger fra anden side. Vi udførte også ekstra tests på en række sportsfolk på grund af atletens oplysninger, så det er meget unfair at beskrive forløbet som om, vi ikke foretog os noget«, siger Pat Myhill ifølge Daily Mail.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læge uden licens efter grim sag

Mark Bonar er ifølge GMC registreret hos dem, men han har i øjeblikket ikke nogen licens til at praktisere i Storbritannien. Lægen kan se frem til en disciplinærstraf i en sag fra 2013, hvor han efter sigende 'glemte' at oplyse en patient om, at hun havde en dødelig cancer, og han var derfor i stand til at blive ved med at afkræve hende betaling for diverse behandlinger.

Læs også

De mange navngivne personer fra Bonars side over for Sunday Times - som han også fortæller, at han står for ansvarsbevidst doping - bringer mediet endnu ikke frem, da der mangler håndfaste beviser på, at lægen virkelig har behandlet alle disse mennesker.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden