Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UDELUKKET. I 2012 vandt Yuliya Zaripova OL-guld i 3.000 meter forhindringsløb, men hun er en af  de mange russere, der siden er blevet udeluket for brug af doping.
Foto: Anja Niedringhaus (arkiv)/AP

UDELUKKET. I 2012 vandt Yuliya Zaripova OL-guld i 3.000 meter forhindringsløb, men hun er en af de mange russere, der siden er blevet udeluket for brug af doping.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Atletikforbund fastholder OL-udelukkelsen af russerne

Rusland har en kattelem i forhold til at få atletikudøvere til start ved OL.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) fastholder karantænen af Ruslands atletikudøvere. Det bekræftede Det Russiske Atletikforbund fredag over for nyhedsbureauet Tass.

De russiske atletikudøveres OL-deltagelse er dermed i akut fare. Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, siger, at IAAF's beslutning var ventet. Mutko tilføjer, at Ruslands vil reagere på udelukkelsen.

Den dobbelte olympiske guldvinder i stangspring Yelena Isinbayeva siger ifølge Tass, at hun vil hive udelukkelsen til domstolene, fordi hun betragter den som en krænkelse af menneskerettighederne.

Der kan komme en dispensation

Ifølge Sky Sports blev beslutningen vedtaget med enstemmighed.

Fastholdelsen af karantænen betyder, at Ruslands atletikudøvere ikke kommer til at deltage ved OL i Rio – medmindre Den Internationale Olympiske Komité (IOC) på et møde i næste uge udsteder en særlig dispensation til én eller flere atletikudøvere.

BBC's sportsredaktør, Dan Roan, skrev tidligere fredag i et tweet, at netop det vil blive tilfældet.

På mødet i næste uge vil IOC ifølge sportsredaktøren foreslå et kompromis, der går ud på, at ikke alle Ruslands atletikudøvere får startforbud i Rio. Således skal „beviseligt rene“ atleter have lov til at stille op ved legene.

Udelukket i over et halvt år

I november 2015 valgte IAAF at udelukke Det Russiske Atletikforbund fra al international atletik.

Det skete, efter at en rapport fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) afslørede omfattende statsstøttet doping i russisk atletik.

Allerede et lille års tid tidligere havde den tyske tv-station ARD i en dokumentar anklaget russisk sport for systematisk at dække over positive dopingprøver samt at gøre brug af korruption.

Dokumentaren fik Wada til at nedsætte det udvalg, som i nu to rapporter har fastslået omfattende dopingsnyd i russisk atletik.

Skandalen har trukket spor helt op til toppen i IAAF til den tidligere præsident Lamine Diack, der nu efterforskes af fransk politi for korruption – blandt andet i forbindelse med at dække over positive dopingprøver fra russiske atletikudøvere.

Udelukkelser på livstid

Diacks søn Papa Massata Diack samt Valentin Balakhnichev, der er tidligere præsident for Det Russiske Atletikforbund, og den tidligere atletiktræner Alexei Melnikov, er alle tre blevet udelukket fra atletik på livstid.

Den siddende IAAF-præsident, Sebastian Coe, bliver også fra nogle sider beskyldt for at have været vidende om skandalen, da han bestred posten som næstformand. Han er dog ikke anklaget for noget.

I forbindelse med udelukkelsen blev også det russiske antidopingorgan, Rusada, suspenderet af Wada, og adskillige topchefer i det russiske antidopingarbejde har forladt deres respektive poster.

Samtidig har den russiske regering og Det Russiske Atletikforbund arbejdet på at få styr på antidopingarbejdet, således at man levede op til Wadas krav inden fredagens afgørelse omkring OL-deltagelsen.

Wada offentliggjorde onsdag en rapport, der viste, at det i 736 tilfælde har været umuligt at tage en dopingprøve i Rusland mellem 15. februar og 29. maj.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden