Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OMSTRIDT. Julia Stepanova er kommet med værdifulde oplysninger om russisk doping. Det kan udløse en OL-billet, som ikke vil være populær alle steder.
Foto: Aleksander Chernykh (arkiv)/AP

OMSTRIDT. Julia Stepanova er kommet med værdifulde oplysninger om russisk doping. Det kan udløse en OL-billet, som ikke vil være populær alle steder.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland raser over særligt tilbud om OL-billet til whistleblower

Julia Stepanova kan belønnes for sin mange dopingoplysninger.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland ser udelukkelsen af sine atletikudøvere fra OL som et forsøg på at isolere Rusland i internationale sammenhænge. Og nationen sender klare signaler om, at såkaldte whistleblowers er at sammenligne med forrædere.

Fredag oplyste IAAF, at den tidligere dopingstraffede russiske mellemdistanceløber Julia Stepanova kan søge om en særlig tilladelse til at starte ved legene i Rio, og mandag kom så en kraftig reaktion fra Ruslands sportsminister, den efterhånden meget scenevante Vitalij Mutko.

»Det vil være absurd, hvis Stepanova deltager i Rio, mens Ruslands atleter er spærrede for konkurrence«, siger Vitalij Mutko ifølge det russiske medie R-Sport.

»En ting er, hvis hun havde lagt afstand til alle, før hun selv blev taget for doping. Men det er noget andet, når hun kommer med alle sine udsagn, efter hun er blevet afsløret. Og så skal det måske ende med, at vi belønner hende?«.

LÆS:

»Stepanovas eventuelle deltagelse ved legene i Rio uden at være udtaget og uden kvalifikation vil være en grov provokation over for sunde, rene atleter, der har ført en sund og ærlig livsstil hele deres karriere. Det er åbenbart lettere at komme til OL, hvis man har været taget for doping, har været spærret, har fornærmet andre og har sladret om andre«, vurderer sportsministeren.

Hans chef, præsident Putin, har tidligere via sin talsmand kaldt Stepanova »en Judas«.

Men IAAF har en ganske anden opfattelse, da forbundet mener, at Stepanova har ydet en ekstraordinær og modig indsats i kampen mod doping.

Stepanovas eventuelle deltagelse ved legene i Rio uden at være udtaget og uden kvalifikation vil være en grov provokation over for sunde, rene atleter

»I Julia Stepanovas tilfælde vil en OL-ansøgning blive set på med positive øjne. IAAF's Council viste enstemmighed, da det gjaldt om at anbefale adgang for Stepanova, og det signalerer også vores intention om at skabe forandringer i vores sport«, siger IAAF's præsident, Sebastian Coe, ifølge AFP.

29-årige Julia Stepanova, der er 800 meter-løber, og hendes mand Vitalij Stepanova, der har arbejdet i den russiske antidopingenhed (Rusada), leverede en lang række informationer om dopingsystemet i Rusland, hvilket bl.a. dannede baggrund for nogle opsigtsvækkende tyske tv-udsendelser for halvandet år siden.

Det fik hele den russiske dopingskandale til at rulle, og det fik IAAF til at smide det russiske atletikforbund ud af samarbejdet og spærre nationens atletikudøvere fra al international konkurrence.

Forgæves russisk pres

For nylig opfordrede de russiske toppolitikere med præsident Vladimir Putin i spidsen IAAF til at hæve udelukkelsen, da russerne mener, der er indført alle de krævede ændringer af det russiske dopingkontrolsystem, som en IAAF-taskforce har opstillet.

LÆS:

Men IAAF har fastholdt udelukkelsen, og det har bl.a. fået en lang række russiske sportsprofiler til at sende et brev til Den Internationale Olympiske Komite (IOC) med en opfordring til, at den lader russiske atleter uden dopinghistorik optræde i Rio.

På en måde er russernes krav blevet imødekommet, men det er alligevel svært at se, hvem der skulle kunne komme med.

Et nåleøje for de rene russere

IAAF kræver nemlig, at pågældende atleter skal kunne bevise, at de ikke har været involveret i det russiske dopingsystem, fordi de i en årrække har opholdt sig uden for landet og har været omfattet af et andet, effektivt antidopingsystem. Og de skal søge om tilladelse til at konkurrere i international konkurrence som neutrale atleter og altså ikke stille op for Rusland.

Umiddelbart ser det ud til, at kun meget få russiske atleter vil kunne opfylde disse kriterier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

IOC holder møde tirsdag

Tirsdag mødes IOC, og selv om de russiske ledere udtrykker håb om, at komiteen ændrer holdning og alligevel tillader russiske atleter adgang til Rio-legene, så signalerer IOC-vicepræsident John Coates, at der ikke vil ske overraskelser.

LÆS:

»Jeg vil blive meget, meget overrasket, hvis udelukkelsen hæves«, siger John Coates ifølge IAAF-hjemmesiden.

»Det er et internationalt specialforbunds (IAAF, red.) ret at ekskludere et nationalt forbund, og jeg tror ikke på, at vi i IOC overhovedet vil forsøge at ændre på det«.

Om Julia Stepanova, der sammen med sin mand er flyttet fra Rusland til Tyskland og siden til USA, overhovedet ønsker at løbe i Rio, er endnu uvist.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden