Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

José Mourinho kalder sig selv 'The Special One’, men de spanske myndigheder mener, at han har ageret lige særligt nok og har derfor givet ham et skattesmæk i millionerne. Koloreret foto: Dave Thompson/AP

José Mourinho kalder sig selv 'The Special One’, men de spanske myndigheder mener, at han har ageret lige særligt nok og har derfor givet ham et skattesmæk i millionerne. Koloreret foto: Dave Thompson/AP

Mourinho og Özil fik skattesmæk for agentfinte, der er udbredt i Danmark

I Spanien er der uddelt store skattesmæk i sager, hvor klubber har hyret spilleres eller træneres agenter for at spare skat.

Sport

Efterforskerne troede ikke på José Mourinho. I 2015 opdagede de, at Real Madrid havde betalt hans agent gennem det meste af karrieren, Jorge Mendes, godt 12 millioner kroner, mens den portugisiske toptræner havde stået i spidsen for storklubben. Over for myndighederne forklarede den omdiskuterede portugiser, at Mendes vitterlig havde arbejdet for Real Madrid i forbindelse med de forhandlinger, der bandt træneren til klubben i 2010-13.

Det var det, efterforskerne ikke troede på. For hvorfor skulle Mourinhos faste følgesvend pludselig arbejde for modparten, når nu de havde været så tætte i mere end et årti? Set fra myndighedernes side var der kun ét svar: For at unddrage skat.

Ved at lade klubben hyre agenten kunne Mourinho nemlig spare beskatningen af de 12 millioner kroner – og Real Madrid kunne som virksomhed samtidig spare moms af salæret, hvilket træneren ikke kunne som privatperson.

Tegninger af forhandlingsbord

I løbet af sagen tegnede efterforskerne ligefrem de to scenarier: Et forhandlingsbord, hvor Mourinho sad alene på den ene side over for Mendes og klublederne. Og et forhandlingsbord, hvor Mourinho sad sammen med sin mangeårige agent over for Real Madrid-cheferne. Som for at illustrere:

»Virkelig, hr. Mourinho? Sad du virkelig der helt alene og klarede det hele selv?«.

Det fortalte José Mourinho, at han gjorde. Stod for forhandlingerne med Real Madrid helt alene, selv om det er kutyme i den professionelle fodboldverden at have en agent til at klare den slags.

I sidste ende mente myndighederne da heller ikke, at toptrænerens forsvar holdt – de dømte ham til at betale 10 millioner kroner tilbage i bøde og unddraget skat. I december sidste år appellerede Mourinho dommen, og sagen kører stadig – træneren har ikke kommenteret artiklen.

Historien om skattesmækket til den portugisiske fodboldprofil åbenbarer sig i dokumenterne fra Football Leaks. Og så er den relevant i dansk sammenhæng.

Flere lande slår ned på finte

Som Politiken beskrev i går, ser det ud til at være en udbredt praksis, at superligaklubber hyrer spillernes faste agenter – og at det gør parterne i stand til at spare store skattebeløb. Skat er »opmærksom på den omtalte problemstilling«, og advokat Torben Bagge vurderer, at både klubber og spillere i Danmark risikerer skattesmæk. Det er netop den praksis, de spanske myndigheder har slået ned på, blandt andet med dommen mod Mourinho.

Topklubber som Real Madrid, Barcelona og Atlético Madrid har modtaget skattesmæk for mere end 300 millioner kroner, ligesom flere topspillere har modtaget regninger. Over hele Europa er det udbredt for klubber at hyre spilleragenterne, viser dokumenterne fra Football Leaks, men spanierne er ikke alene om nu at slå ned på det.

I Italien pågår for tiden efterforskningen ’Operation Offside’, som inkluderer 35 klubber, der angiveligt har betalt for spilleragenter for at spare skat.

Det svære for myndighederne kan være at bevise, at agenten reelt set har arbejdet for sin normale klient – og at ansættelsen i klubben bare var en formel konstruktion for at spare skat. Men i nogle tilfælde brugte de spanske efterforskere bl.a. sociale medier. Når spilleren havde lagt billeder op sammen med sin agent, var det med til at sandsynliggøre, at de to stadig havde et reelt samarbejde, så spilleren var den person, der rettelig havde nydt godt af agentens ydelser i forhandlingen. Hvis det er tilfældet, skal spilleren beskattes af det beløb, klubben har betalt agenten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Advarsel mod interessekonflikt

I Danmark advarer Spillerforeningen sine medlemmer mod at lade klubberne hyre agenterne.

»Det er et muligt skatte- og momsproblem, men for spillerne er det lige så slemt, at de mister styrke i forhandlingen ved den konstruktion. Den person, de betragter som deres agent, skifter hest i vadestedet, og de færreste spillere kan gennemskue tabet ved det«, siger direktør Mads Øland og fortsætter:

»Konsekvensen af det er, at deres normale agent pludselig arbejder mere for klubben, som spilleren alt andet lige forhandler med – for hvor ligger mellemhandlerens loyalitet egentlig, når han ender med at forhandle sit honorar direkte med klubben? Derfor risikerer spillerne at ende med f.eks. en mindre løn eller sign-on-fee, end de kunne have fået. Måske bliver de præsenteret for en længere kontrakt, end de ellers ville blive tilbudt, og netop lange aftaler kan begrænse især yngre spilleres muligheder for at få et lønløft, hvis de præsterer godt på banen«.

Også den tyske stjerne Mesut Özil har fået et gedigent skattesmæk, fordi han både lod Real Madrid og Arsenal betale for sin agent, viser dokumenter fra Football Leaks. I år måtte tyskeren af med cirka 15 millioner kroner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden