Esbjerg ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvorfor klubben hyrede Andreas Nordviks agent gennem det meste af karrieren, da nordmanden skiftede til den danske klub. Koloreret foto: Alberto Di Lolli/El Mundo
Foto: Alberto Di Lolli

Esbjerg ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvorfor klubben hyrede Andreas Nordviks agent gennem det meste af karrieren, da nordmanden skiftede til den danske klub. Koloreret foto: Alberto Di Lolli/El Mundo

Sport

Skattefinten: Esbjerg betalte for norsk profils agent

Esbjerg aflønnede Andreas Nordviks agent i forhandlingerne. Det kan spare klub og spiller for moms og skat.

Sport

Da Esbjerg i november 2015 sikrede sig den norske forsvarer Andreas Nordvik, var det klubben, der betalte spillerens agent. Det fremgår af dokumenter fra Dansk Boldspil-Union (DBU).

Som Politiken har beskrevet de seneste dage, ser det ud til at være en udbredt praksis i dansk topfodbold. Det kan halvere udgiften til agenten at lade klubben afholde den udgift, men skatteeksperter vurderer, at både spillere og klubber risikerer et skattesmæk, hvis klubben betaler for en agentydelse, som spilleren reelt nyder godt af.

Seks gange i 2015 betalte Esbjerg en agent for at have hjulpet med at indgå en kontrakt, og klubben brugte i alt 2,8 millioner kroner på det, viser DBU's oversigt. En af de betalinger tilfaldt Jan Ludvigsen, som har repræsenteret Andreas Nordvik gennem det meste af karrieren.

På sin LinkedIn-profil bryster agenten sig af deres samarbejde - han fremhæver kun fem spillere i sin fold, hvoraf den norske forsvarsspiller er en af dem. Derudover udtaler Ludvigsen sig hyppigt på vegne af Nordvik, og til Esbjergs egen hjemmeside sagde han i forbindelse med skiftet:

»Esbjerg skiller sig ud som en klub, jeg udelukkende hører positivt om fra spillere, der har været der. Dialogen med klubben har været meget korrekt og professionel i hele forløbet«.

Agent og spiller forhandlede sammen

Samtidig lød det på klubbens hjemmeside, at agenten »melder om interesse fra klubber i Holland og England, inden valget faldt på EfB«. Altså kunne det lyde, som om Ludvigsen reelt set arbejdede for Nordvik og ikke bare for Esbjerg.

Formelt set var han dog ansat af klubben. I december 2015 afgjorde DBU en disciplinærsag om Nordviks skifte til Esbjerg med Jan Ludvigsen i centrum.

Den handlede ikke om ansættelsesforholdet, men om at agenten ikke var registreret mellemmand i Danmark og derfor ikke måtte indgå den slags aftaler. For det fik Esbjerg en advarsel.

Mere relevant for historien om skattefordele i skiftet er imidlertid den oplysning, at »Esbjerg fB ved forhandlingerne havde gjort brug af Jan Ludvigsen som mellemmand«, som det lyder i kendelsen afsagt 15. december sidste år. Samtidig fremgår det af det offentligt tilgængelige DBU-papir, at »Andreas Nordvik og Jan Ludvigsen var i Esbjerg for at færdigforhandle kontrakten« - det kunne altså tyde på, at agenten var ved spillerens side.

Esbjerg: En sag mellem parterne og Skat

Politiken har været i kontakt med Esbjergs ungdomselitechef, Niels Erik Søndergaard, der var med til at lave aftalen og udtalte sig til DBU i forbindelse med disciplinærsagen. Men han ønsker ikke at stå på mål for den, da han nu har andre opgaver i klubben. I stedet henviser han til direktør Hans-Peter Rasmussen, der dog kun har været i Esbjerg siden i sommer:

»Det er en sag mellem de involverede parter og Skat«, siger Hans-Peter Rasmussen, mens det ikke er lykkedes at få fait i Jan Ludvigsen.

Tidligere har Politiken beskrevet, at FC København også hyrede William Kvists agent gennem det meste af karrieren, Ivan Marko Benes, til at få landsholdsspilleren hjem til Danmark i sommeren 2015. Året forinden havde Brøndby på samme måde betalt Daniel Aggers agent, Per Steffensen, i forbindelse med forsvarsprofilens skifte tilbage til sin barndomsklub.

I begge tilfælde har agenterne, klubberne og spillerne sagt, at der i deres øjne ikke er sket noget forkert.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce