Fodboldens mellemhandlere bringer unge sydamerikanske spillere til Spanien i håbet om at tjene en formue, når talentet sælges videre til en storklub. Søren Lerby er gået ind i denne del af agentforretningen. Koloreret foto: ROBIN UTRECHT/NRC
Foto: Utrecht Robin

Fodboldens mellemhandlere bringer unge sydamerikanske spillere til Spanien i håbet om at tjene en formue, når talentet sælges videre til en storklub. Søren Lerby er gået ind i denne del af agentforretningen. Koloreret foto: ROBIN UTRECHT/NRC

Sport

Søren Lerbys nye indtægtskilde er unge colombianere

Søren Lerby står bag en omstridt handel med en ung colombiansk angriber mellem fem parter. På hans klientliste optræder sydamerikanske mindreårige.

Sport

Et hurtigt blik på kontrakten mellem den spanske klub Granada og den 18-årige colombianer Luis Javier Suarez lukker ned for enhver spekulation om nogen tredjeparters indblanding i handlen: »Der har ikke været brugt ydelser fra nogen agenter«, står der i spillerkontrakten dateret 20. januar 2016.

Men Politikens analyse af data fra Football Leaks viser, at topagent Søren Lerby spillede en nøglerolle i spillerhandlen mellem et colombiansk fodboldakademi, en colombiansk klub, en amerikansk agent og en magtfuld italiensk familie.

Ingen af de involverede parter har ønsket at bidrage til oplysningen af transferoperationen, så artiklen er baseret på mails og kontrakter fra Football Leaks.

Ejet af en tredje part

Luis Javier Suarez var lige fyldt 18 år, da han skiftede fra den colombianske klub Leones til Granada. Klubben offentliggjorde handlen 1. marts 2016 og oplyste, at det var en halvandet år lang lejeaftale med en option til at købe den »lovende angriber«.

Hvad der ikke blev oplyst var, at spilleren reelt var ejet af en tredje part – et fodboldakademi ved navn Cyclones Cali.

»De økonomiske rettigheder (på spilleren, red.) ligger ikke hos Leones, men hos Cyclones Cali«, skrev Arlette Lerby, der er Søren Lerbys hustru og meddirektør i agenturet Essel Sports Management.

Hun sendte mailen til sin advokat 3. november 2015. Det var en måned før spillerens 18-års fødselsdag. Alderen er ikke ligegyldig, for det er først som 18-årig, at man som europæisk klub ifølge Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) regler må tegne kontrakt med en spiller fra et andet kontinent. Reglerne siger også, at agenter gerne må repræsentere en mindreårig – men de må ikke tjene penge på det, før spilleren er fyldt 18 år.

Den colombianske forbindelse

En amerikansk-colombiansk agent i Florida ved navn Luis Posso har mange fra akademiet Cyclones Cali på sin klientliste. Agenter fra andre kontinenter har typisk brug for en europæisk agent til at åbne døre til det mest lukrative af alle fodboldmarkeder – og det var agent Posso, som Lerby arbejdede tæt med om Suarez-handlen. Ifølge colombianske medier fungerer agent Posso som en slags investor for akademiet, mens han som agent til gengæld får råderet over de spillere, der opsøger en professionel karriere.

Arlette Lerby var primær forhandler, og hun engagerede det spanske advokatfirma Senn Ferrero til at bearbejde de officielle og øjensynlig mindre officielle dokumenter. På et tidligt stadie i forhandlingerne gjorde advokaten opmærksom på en udfordring i transferaftalen:

»Vi har slettet alle forhold om spillerens økonomiske rettigheder og lavet et nyt dokument for at »sikre« publikationen i TMS (Fifas registrering af handler, red.). Men vær opmærksom på, at selvom vi inkluderer dem i et separat dokument, har Fifa bandlyst tredjepartsejerskaber ...«.

Det var en henvisning til, at Fifa i 2015 forbød andre end klubberne i at eje en spiller og dele ham op i anparter.

Der har ikke været brugt ydelser fra nogen agenter

Granadas mand i forhandlingen var uenig i udkastet. Han er italiener, hedder Gino Pozzo og kontrollerer med sin far italienske Udinese og engelske Watford; på det tidspunkt styrede han også Granada.

Gino Pozzos navn figurerer ikke på de i alt fire kontrakter, som Granadas præsident underskrev. Men italieneren fik gennemtrumfet sin vilje i forhold til udformningen: Fodboldforbundene blev oplyst om, at Granada lejer spilleren fra Leones i halvandet år med en option til at købe hans økonomiske rettigheder i to lige store portioner med to års mellemrum. Pris i alt: 7,5 mio. kr.

Granada skrev desuden under på en intern kreditaftale om, at Granada reelt ville betale transfersummerne til Cyclones Cali.

Fiktive penge og datoer

Lerbys advokat arbejdede også med et udkast til en transferaftale mellem akademiet Cyclones og fodboldklubben Leones. Selvom Luis Javier Suarez officielt spillede for Leones, var det bagvedliggende papirarbejde mellem de colombianske parter tilsyneladende aldrig blevet lavet.

I december 2015 bearbejdede advokaten således et udkast til en aftale om at overføre Suarez' spillerettigheder, men på en måde, så akademiet Cyclones beholdt 90 procent af spillerens økonomiske rettigheder.  Parterne diskuterede frem og tilbage om indholdet, og på et tidspunkt tilføjede agent Posso en transfersum for så at fjerne det igen på advokatens anbefaling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tog den ene million pesos ud – jeg ville bare vise, at Leones betalte noget for spilleren (men ingen penge skulle reelt skifte hænder)«, skrev Luis Felipe Posso.

I det, Arlette Lerby kaldte »sidste version« af dokumentet, fremsendt 26. december 2015, tilbageføres datoen til 15. februar 2015:

»Cyclones overfører 10 procent af spillerens økonomiske rettigheder til Leones. Som konsekvens beholder Cyclones de 90 procent«.

Gino Pozzo og Granada peger på hinanden

Politiken har ikke fået svar fra agent Luis Felipe Posso på, hvorvidt han vil få del i pengene til akademiet, eller hvordan han i øvrigt deler salærer med Lerby.

Posso skriver i en mail, at der i hans handler »altid er fuld gennemsigtighed« for dem, han repræsenterer, og at han altid »har levet fuldt op til både love og regler fra forbundene«.

Lerby har kun svaret kort, at »ud fra vores bedste viden har vi handlet i overensstemmelse med gældende lovgivning samt reglerne og lovene i de respektive fodboldforbund«.

Italienske Gino Pozzo, der forhandlede for Granada, skriver, at han »aldrig har været juridisk repræsentant for Granada«, hvorfor han mener, at klubben må svare på spørgsmål.

Granadas sportsdirektør  David Navarro skriver til Politiken:

»Jeg har ingen kommentarer til emnet, I bør tage kontakt til Sr. Pozzo«.

Mindreårige klienter fra Colombia

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I december 2014 var Pozzo, Posso og Kaj Lerby – søn af Søren og en del af Lerbys agentur – samlet på italienerens kontor i Udinese, viser billeder fra Instagram. Til stede ved det, der ligner en kontraktseance, var også to unge spillere. »Der er en lys fremtid for de to 15-årige colombianere Franklin Navarro og Juergen Elitim i Europa«, skrev agent Posso på Facebook.

Begge spillere er stadig under 18 år. De optræder som klienter på Søren Lerbys hjemmeside og figurerer også som klienter på den amerikanske agents hjemmeside. Og både Navarro og Elitim skriver på deres instagramprofiler, at de er professionelle fodboldspillere i Granada.

Hvordan det hænger sammen med Fifa’s regler om handler med mindreårige, har ingen af parterne svaret på.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce