Unge fodboldspillere er rene investeringsobjekter mange steder i verden. Koloreret foto: Robin Utrecht/NRC Handelsblad
Foto: Utrecht Robin

Unge fodboldspillere er rene investeringsobjekter mange steder i verden. Koloreret foto: Robin Utrecht/NRC Handelsblad

Sport

Klubber hyrer agent i kontraktforlængelser

Selv om de har en daglig omgang med spillerne, valgte 12 klubber sidste år at hyre en agent til at forhandle om en kontraktforlængelse. Politikens research viser, at det var spillerens vanlige agent, der blev ansat i en mulig skattefinte.

Sport

Superligaklubben Viborgs højre back, Kristoffer Pallesen, forlængede for et år siden sin kontrakt med fodsportsforeningen, så den nu udløber i 2018. Spilleren havde udviklet sig til en fast mand på holdet, og det var derfor en nem beslutning for ham og hans agent at forlænge kontrakten:

»Viborg FF ville gerne forlænge med mig, mens jeg gerne ville forlænge med VFF. Og så har min agent sådan set stået for resten,« udtalte Kristoffer Pallesen til Viborg Stifts Folkeblad 18. december 2015.

Agenten stod altså for at forhandle detaljerne på plads for forsvarsspilleren. Men i DBU’s oversigt over agenthonorarer i dansk fodbold i 2015, blev det oplyst, at Viborg hyrede agenten som klubbens repræsentant i forhandlingerne. Sidste år betalte Viborg, ifølge oversigten, alt 185.000 kroner for agenter, og Pallesen-aftalen var den ene af to handler.

Agentens opgave er at få klub og spiller til at blive enige

Politiken har den seneste tid beskrevet, hvordan spillere og deres agenter lader deres faste aftaler løbe ud eller opsiger dem for at få klubben til at hyre og betale for agenthonoraret i kontraktforhandlinger.

Den finte kan spare skat på spillersiden og moms på klubsiden. Men både Skat og skattejurist Torben Bagge har understreget, at spilleren bør beskattes, hvis agenten i realiteten varetog spillerens interesser i forhandlingerne. Også klubberne risikerer at skulle betale den sparede moms.

Umiddelbart kan det da også virke virke ulogisk, at en fodboldforretning har brug for at hyre en agent for at forlænge kontrakten med en spiller, der allerede har sin daglige gang i klubben.

Især når nu de fleste klubber har sportschefer med ansvar for den slags. Viborgs direktør, Morten Jensen, medgiver, at »det er et fåtal af spillere, som selv forhandler deres kontrakter« – men mener dog ikke, at klubben har handlet forkert:

»Agentens opgave er at få klub og spiller til at blive enige. Derfor taler han jo med begge parter. Det kan være en fordel, at agenten kender lønniveauet generelt i markedet og derfor kan være med til at realisere den bedste løsning for klubben over for den enkelte spiller, sportsligt såvel som økonomisk«, skriver han.

Morten Jensen siger, at Pallesen »ikke havde en underskrevet aftale med agenten, som vi har fået det oplyst«.

Det afgørende punkt i en skattemæssig vurdering af fodboldkontrakten er dog ikke nødvendigvis, om agenten og spilleren har en formel aftale. Hvis de reelt endnu arbejder sammen, kan det stadig være problematisk at rykke udgiften til agenten over på klubsiden.

Tilfældet Kristoffer Pallesen er et af 12 eksempler fra 2015, hvor i alt 8 klubber valgte at hyre agenten i forhandlinger om en kontraktforlængelse.

Der var blandt andre tale om klubengagerede agenter, da Martin Albrechtsen forlængede sin kontrakt med Brøndby, og da Kenneth Zohore underskrev en ny aftale med OB.

I dag ønsker OB ikke at forholde sig til den skattemæssige risiko og konkrete kontraktforhold, da det er »en intern sag«

Politiken har gennemgået artikler, sociale medier og agenternes hjemmesider, og det ser i stort set alle tilfælde ud til at være spillerens vanlige agent, der er blevet ansat af klubben.

OB forlængede aftalerne med Azer Busuladzic, Kasper Larsen og Kenneth Zohore. Kort før forlængelsen med angriberen Zohore udtalte fynboernes sportsdirektør, Jesper Hansen, til BT:

»Zohores agent og jeg har noget dialog i øjeblikket om hans fremtid. Jeg håber, at det falder på plads hurtigst muligt«.

I dag ønsker OB ikke at forholde sig til den skattemæssige risiko og konkrete kontraktforhold, da det er »en intern sag«. I en generel udtalelse understreger klubben blot, at den følger DBU’s regler:

»Når vi indgår, forlænger eller afslutter kontrakter, gør vi os altid umage for at følge de regler, der gælder for danske fodboldklubber«.

I Brøndby, hvor man betalte agenten for at forhandle Martin Albrechtsens kontraktforlængelse, ønsker man ikke at udtale sig om fortrolige kontraktforhold.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce