Michael Laudrup vandt i 2013 det første trofæ til Swansea nogensinde. Men euforien blev året efter afløst af mistanker om svindel med transfers og en fyreseddel. Koloreret arkivfoto: Nick Potts/AP
Foto: Koloreret foto

Michael Laudrup vandt i 2013 det første trofæ til Swansea nogensinde. Men euforien blev året efter afløst af mistanker om svindel med transfers og en fyreseddel. Koloreret arkivfoto: Nick Potts/AP

Sport

To af Laudrups store regninger blev sendt til hans agent

Michael Laudrup og hans agent, Bayram Tutumlu, havde et tæt økonomisk samarbejde i Swansea. Den danske træner svarer ikke på, om agenten har betalt ydelser og arbejdet gratis for Laudrup.

Sport

Michael Laudrup og hans omstridte agent, Bayram Tutumlu, havde et tæt økonomisk samarbejde i Swansea. Dokumenter, som Politiken har adgang til gennem Football Leaks, viser, at to regninger for advokatbistand primært til Michael Laudrup for næsten 630.000 kroner, blev faktureret til agentens selskab i Luxembourg. Derudover ser Bayram Tutumlus faste løn for at være trænerens agent ud til at være blevet betalt af Swansea.

Politiken har afsløret, hvordan Bayram Tutumlu tjente op mod 32 millioner kroner på skjulte aftaler i handler med 7 spillere, som Laudrup fik til Swansea i 2012 og 2013.

Det skete typisk ved, at Tutumlu indgik hemmelige aftaler med agenterne til de spillere, der skrev kontrakt med den walisiske Premier League-klub.

Michael Laudrup har understreget, at han »aldrig har modtaget en bøjet femøre i kommission i forbindelse med en spillerhandel«. Men gennem mere end tre uger har han ikke svaret på Politikens gentagne spørgsmål om, hvorvidt han er blevet indirekte begunstiget gennem sit økonomiske samarbejde med Tutumlu.

Begunstigelse ikke afgørende

Sportsadvokat Liz Ellen har arbejdet med flere korruptionssager i britisk topfodbold, heriblandt en verserende sag mod Cardiffs tidligere manager Malky Mackay. Hun forklarer, at det i en eventuel svindelsag ikke er afgørende, om der er modtaget direkte eller indirekte ydelser:

»Ifølge engelsk lov forudsætter begrebet sammensværgelse – eller aftalt spil – ikke nødvendigvis, at alle parterne har fået økonomiske fordele ud af et uhæderligt arrangement. Det er tilstrækkeligt, at en af parterne har hjulpet med at formidle en fordel, der uretmæssigt er gået til en anden«, siger Liz Ellen, sportsjuridisk chef i firmaet Mishcon de Reya.

Både hun og en anden britisk juraekspert har sagt, at agenten kan risikere både en disciplinærsag i fodboldforbundet og en strafferetlig efterforskning for bedrageri. Og hvis træneren har været beviseligt indblandet i affæren, kan sagerne også omfatte ham.

Politiken har i det omfattende materiale ikke fundet beviser for direkte pengestrømme mellem Bayram Tutumlu og Michael Laudrup.

Regning for bistand ved fyring

Mails og fakturaer fra lækagen viser, at det spanske advokatfirma Senn Ferrero bistod træneren og agenten i forbindelse med fyringen af Laudrup i begyndelsen af 2014 og det efterfølgende forlig med Swansea. 10. juni 2014 blev en faktura på 40.000 pund – ca. 375.000 kroner – sendt direkte til Tutumlus firma IBTD International.

Senn Ferrero bistod også Laudrups hjælpetræner Morten Wieghorst, talentspejder Erik Larsen og fysisk træner Oscar García, som også indgik forlig med den walisiske klub. De regninger blev dog ikke faktureret til Bayram Tutumlu, men i stedet sendt personligt til de tre assistenter, der røg på porten i Swansea sammen med Laudrup.

Advokatfirmaet Senn Ferrero spillede også en central rolle i kontraktforhandlingerne, da Michael Laudrup kort efter forliget med Swansea tiltrådte i Qatar-klubben Lekhwiya.

26. juni 2014 fik Bayram Tutumlus selskab en regning på 34.000 euro – godt 250.000 kroner – med titlen ’Qatar-sagen’. Af fakturaen fremgår det, at ydelserne inkluderer »juridisk rådgivning i ansættelse af en træner og teknisk stab« samt »juridisk assistance i skattespørgsmål for en træner i Storbritannien og Spanien i sæson 2013/2014«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Intet svar fra Bayram Tutumlu

Det fremgår ikke af dokumenterne, om Tutumlu viderefakturerede advokatomkostninger til den danske træner. Politiken har flere gange spurgt Michael Laudrup, om han selv har betalt for den juridiske bistand, men han har ikke svaret. Heller ikke Tutumlu har ønsket at oplyse sagen yderligere. I et tidligere svar til Politiken har den spansk-tyrkiske agent sagt:

»Jeg har ikke af nogen årsag betalt penge eller andet til Michael Laudrup, og jeg har aldrig delt ydelserne fra mit professionelle virke med ham«.

De to havde 18. marts 2012 indgået en fast repræsentationsaftale med gyldighed i to år:

»Kun klienten (Laudrup, red.) må aflønne trænerens agent for det arbejde, han har udført«, lød det i aftalen, der fortsatte:

»Trænerens agent skal modtage et salær beløbende til 10 procent af klientens årlige basisbruttoløn som resultat af ansættelseskontrakter forhandlet af trænerens agent«.

Swansea betalte Tutumlu-løn

Trods ordlyden i repræsentationsaftalen viser dokumenterne fra Football Leaks, at Swansea betalte salær til Bayram Tutumlu i forbindelse med trænerens kontrakter med klubben. Da Laudrup skrev under med Swansea i sommeren 2012, fik agenten mindst 187.500 pund – 1,8 millioner kroner. I den anden kontrakt fra 2013 fik Bayram Tutumlu udbetalt 391.000 pund – 3,4 millioner kroner – et beløb, der modsvarede 10 procent af årslønnen for Michael Laudrup og hans tre kolleger i trænerstaben.

Politiken har gentagne gange spurgt Michael Laudrup og Bayram Tutumlu, om Swanseas betaling af honorarerne til agenten betyder, at Tutumlu reelt har arbejdet gratis for danskeren i perioden. Ingen af parterne har svaret på spørgsmålet. Michael Laudrup har ikke besvaret spørgsmål til denne artikel fremsendt i mandags. Men i sit seneste svar til Politiken 5. december skrev træneren, at han anbefalede spillere til Swansea, men ikke personligt deltog i selve kontraktforhandlingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvem der så fik hvad og hvorfor, interesserede mig ikke, da det vigtigste for mig var at få så gode spillere som muligt til klubben«.

Det Engelske Fodboldforbund, FA, kan hverken be- eller afkræfte, om forbundet har iværksat en undersøgelse:

»Vi kommenterer ikke individuelle sager, i forhold til om vi vil efterforske nogen anklager, men vi vil opfordre alle, der ligger inde med relevante oplysninger, til at rapportere det til FA’s vurdering«, skriver en talsperson.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce