Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nadia Nadim (til højre) har skærpet kampformen i de to første EM-kampe og kan blive den danske joker i aften.
Foto: Erik Pasman

Nadia Nadim (til højre) har skærpet kampformen i de to første EM-kampe og kan blive den danske joker i aften.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv en sejr på 100-0 kan vise sig at være for lidt til en EM-kvartfinale

Hvis Belgien vinder 2-1 over Holland i aften, går begge lande videre, mens Danmarks fodboldkvinder er ude.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En fodboldslutrunde med 16 hold har en klassisk skønhed over sig.

Halvdelen af deltagerne bliver sorteret fra efter det indledende gruppespil, mens den anden halvdel spiller knald eller fald-kampe, indtil det er afgjort, hvem der kan tage trofæet med hjem.

Den renhed er til at forstå i modsætning til eksempelvis kvindernes EM-slutrunde for fire år siden, hvor 12 deltagere skulle skæres ned til 8 ved at finde de indledende gruppers to bedste treere i en sammenligning, der omfattede point, men ikke målscore.

Dengang resulterede det i en lodtrækning, der var sportsligt uværdig, selv om den sendte Danmark videre på bekostning af Rusland.

Lodtrækningens gys undgår det danske landshold denne gang. Det er alene resultaterne, der afgør, om det bliver en succesfuld rejse videre i turneringen blandt Europas 8 bedste nationer eller en skuffende exit.

0-0 kan sende Danmark videre

EM kan ikke desto mindre stadig få et absurd skær over sig, når de sidste kampe i gruppe A er fløjtet af sent i aften. Danmarks udvalgte kan vinde 10-0 eller for den sags skyld 100-0 over Norge og så alligevel ende med at måtte rejse hjem, hvis Belgien samtidig vinder 2-1 eller med ét mål i en endnu mere målrig kamp.

I så fald vil det være færrest scorede mål blandt de 3 lande med 6 indledende point, der koster videre dansk deltagelse.

Til gengæld står det også klart, at Danmark på flere måder kan gå videre.

  • 0-0 eller et andet uafgjort resultat mod Norge er nok, hvis Belgien samtidig taber til Holland.
  • Dansk sejr er selvsagt bedre, for så er ét point heller ikke nok for Belgien, der om nødvendigt så gerne må vinde med mindst to mål – så er det Holland, der ryger ud.
  • Vinder Belgien præcis 1-0, skal Danmark vinde med ethvert andet resultat for at fortsætte til kvartfinalerne.

Derfor siger det sig selv, at den danske stab på bænken i Deventer løbende vil holde sig orienteret om, hvordan stillingen er i Tilburg, for at kunne tilpasse indsatsen efter det nødvendige resultat.

Norge er nødt til at gå efter sejr på tre mål

Udgangspunktet for landstræner Nils Nielsen vil dog under alle omstændigheder være at fokusere på at løse den del af ligningen, han og spillerne selv har direkte indflydelse på.

Alle vil være forberedt på at blive udsat for massivt pres, for Norge har trods en indtil videre meget skuffende slutrunde stadig én mulighed for at gå videre: En sejr på mindst tre mål over Danmark kan række, hvis Holland samtidig vinder over Belgien.

Det nåleøje er nordmændene selvfølgelig nødt til at prøve at ramme – og det bør give danske muligheder for farlige kontrastød gennem hele kampen.

Forudsætningen er selvsagt, at defensiven er solidt funderet – og i den sammenhæng er det danske EM-landshold godt nok udfordret. Janni Arnth er ude med sit træthedsbrud, og hendes erstatning, Mie Leth Jans, tvivlsom efter at være blevet skadet i foden i de sidste minutter af kampen mod Holland.

Derfor skal der konstrueres et nyt forsvar, hvor én mulighed er at rykke Line Røddik ind centralt ved siden af Simone Boye og lade Cecilie Sandvej fortsætte på venstre back. En anden er at give Luna Gevitz eller Stine Ballisager slutrundedebut i skæbnekampen. En tredje er at bruge angriberen Stine Larsen i midterforsvaret, hvor hun begyndte sin fodboldkarriere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kontrastød vil være det danske våben

Under alle omstændigheder skal bagkæden have støtte fra en hårdt arbejdende midtbane, der skal bryde den ventede norske angrebsbølge så tidligt som muligt. Det ser ud til at kræve mange kilometers løb af Line S. Jensen og Sanne Troelsgaard i løbet af de 90 minutter, hvor de sammen med Theresa Nielsen og Katrine Veje på kanterne også skal mobilisere overskud og mod til de hurtige omstillinger, der så indlysende vil opstå muligheder for at gennemføre.

Og så må det ellers være op til angriberne at eksekvere med den skarphed, der sædvanligvis er deres varemærke.

Uanset hvor godt det danske spil rent faktisk har været i tre af de foreløbig fire halvlege i slutrunden, er ét mål selvfølgelig for lidt til at tage en plads i kvartfinalen for givet. Pernille Harder har allerede vist farligheden, mens Nadia Nadim foreløbig kun har skærpet formen.

Derfor kan hun passende toppe i aften.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden