Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 200 NFL-spillere leverer opsigts­vækkende protest mod Trump

Spillere i den amerikanske fodboldliga NFL protesterer mod præsident Donald Trump ved at knæle under nationalhymnen eller at holde sig i omklædningsrummet under sangen. Ville I ikke elske, at de blev fyret for at udvise disrespekt for vores flag?, spurgte Trump.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det begyndte som en enkelt amerikansk atlets stille kamp mod diskrimination og politivold mod sorte medborgere, da Colin Kaepernick fra klubben San Francisco 49ers stik imod traditionen nægtede at stå op til tonerne af den amerikanske nationalmelodi, der bliver sunget i forbindelse med kampene i den nationale liga for amerikansk fodbold, NFL.

Siden har der været spredte protester i solidaritet med spillerens budskab, i forrige weekend udtrykt af omkring seks spillere.

Men denne weekend udviklede det sig pludseligt og dramatisk til en landsdækkende protest fra både spillere, ledere og klubejere inden for landets største og mest populære sportsgren. Det skete også under den af ligakampene, der blev spillet i London.

Protesten var rettet mod præsident Donald Trump, og baggrunden var en række udtalelser hen over weekenden fra landets leder. Tweets og udtalelser blev opfattet i den retning, at præsidenten forsøgte at begrænse spillernes ret til at ytre sig frit.

Omfattende politisk protest

Omkring 200 spillere på tværs af landets klubber enten sad, knælede eller hævede en knyttet næve mod himlen under optakten til søndagens kampe i ligaen. De fleste spillere stod eller knælede solidarisk arm i arm på plænerne under sangen, mens fem hold i strid med reglerne helt ventede med at gå på banen, til efter at tonerne af ’The Star Spangled Banner’ var døet ud.

»Jeg ville sende det budskab, at jeg ikke vil tolerere, at præsidenten forsøger at skræmme folk. Jeg er ikke okay med, at nogen prøver at forhindre andre i at stå fast på det, de finder vigtigt«, sagde Julius Thomas fra Miami Dolphins ifølge New York Times.

Flere holdejere, der ellers er faste støtter af Donald Trump og ydede bidrag til republikanerens kampagne for at blive præsident, tilsluttede sig protesten i modsætning til tidligere, hvor de har forholdt sig passive.

Men hvad er det, der har sat ild til det, der bliver beskrevet som den mest omfattende politiske protest nogensinde fra sportsfolk i USA?

Egentlig begyndte det allerede for en måned siden, da præsidenten blev beskyldt for ikke at tage tilstrækkelig afstand fra nynazister, Ku Klux Klan og forkæmpere for den hvide race efter voldelige sammenstød under en demonstration.

Donald Trump satte en lavine af modstand i gang, da han fredag talte til politiske tilhængere i Huntsville i sydstaten Alabama, hvor han gik til angreb på de spillere, der det seneste år har udtrykt støtte for Colin Kaepernicks protest.

»Når en af spillerne udviser manglende respekt for det amerikanske flag, ville I så ikke elske at se, hvis en af ejerne af NFL-klubben sagde: 'Få den son of a bitch af banen, ud med ham, han er fyret'?«, lød spørgsmålet fra Donald Trump.

I må ikke komme på besøg alligevel

Lørdag annullerede præsidenten en invitation fra Det Hvide Hus til årets vinder af den amerikanske basketliga, Golden State Warriors, om at komme på besøg i embedsboligen.

Et sådant besøg har ellers været fast tradition for vinderne siden Ronald Reagans tid som præsident. Anledningen til Trumps handling var, at holdets superstjerne offentligt har sagt, at han mente, at Warriors skulle takke nej til invitationen. Trump kom ham således i forkøbet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg ville sende det budskab, at jeg ikke vil tolerere, at præsidenten forsøger at skræmme folk

Søndag sagde han på vej ind i præsidentflyet Air Force One, at hans kritik af spillerne intet har et gøre med race, men udelukkende handler om, at man som amerikaner skal udvise respekt for sit land og for det amerikanske flag.

Han har også kritiseret fodboldligaens ledelse for at tolerere protesterne og har gennem weekenden i en stribe tweets slået sine pointer fast. Han har blandt andet skrevet, at det er uacceptabelt at knæle under nationalsangen, at spillere med millionlønninger bør fyres, hvis de ikke udtrykker respekt for det amerikanske flag, og at fans holder sig væk fra kampene, fordi de ikke støtter op om spillerne længere.

Cirka 70 procent af spillerne i ligaen af sorte, mens andelen i befolkningen er under en sjettedel. Dermed er spørgsmålet, hvor stor klangbund protesterne har blandt almindelige amerikanere. Meningsmålinger viser, at et flertal er imod protester under nationalsangen, men som en tidligere pressemedarbejder i Det Hvide Hus har formuleret det, så risikerer Trump med sine udtalelser at få flere til at støtte atleternes boykot af hymnen.

Krigsveteran med hånden på hjertet

Den største protest under søndagens 14 kampe i NFL var i forbindelse med opgøret mellem Seattle Seahawks og Tennessee Titans, hvor ingen af holdene var på banen, da nationalhymnen blev sunget af countrystjernen Meghan Linsey. Seattle-holdet havde inden kampen udsendt en erklæring om, at »det ikke vil finde sig i den uretfærdighed, der har plaget farvede mennesker i dette land«:

»Vi er forenet i modstand mod dem, der vil nægte os vores mest grundlæggende friheder. Vi gør det af kærlighed til vores land og i respekt for de ofre, der er blevet bragt på vores vegne«.

Før kampen mellem Pittsburgh Steelers og Chicago Bears holdt alle spillere fra Steelers sig væk under nationalsangen bortset fra Alejandro Villanuea - en krigsveteran fra krigen i Afghanistan – der stod i spillertunnellen med hånden på hjertet. Bears-spillerne stod i en række på sidelinjen med armene lænket sammen i en menneskelig kæde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I kampen mellem Miami Dolphins og New York Jets stod den fungerende øverste chef, Christopher Johnson, arm i arm med sine spillere under nationalmelodien.

Hans far, som ejer klubben, er en af Trumps nære allierede og i øjeblikket ambassadør i Storbritannien. Flere af spillerne fra Dolphins bar T-shirts med hashtagget #IMWITHKAP for at støtte Colin Kaepernick.

Han blev udsat for hård kritik for at tage nationalsangen som gidsel i sin politiske kamp. Kaepernick forlod 49ers efter sidste sæson og har siden ikke været i stand til at få en kontrakt med en anden klub. Det har ført til spekulationer om, hvorvidt andre hold straffer ham for hans protester.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden