Sport

Over 200 NFL-spillere leverer opsigts­vækkende protest mod Trump

Spillere i den amerikanske fodboldliga NFL protesterer mod præsident Donald Trump ved at knæle under nationalhymnen eller at holde sig i omklædningsrummet under sangen. Ville I ikke elske, at de blev fyret for at udvise disrespekt for vores flag?, spurgte Trump.

Sport

Det begyndte som en enkelt amerikansk atlets stille kamp mod diskrimination og politivold mod sorte medborgere, da Colin Kaepernick fra klubben San Francisco 49ers stik imod traditionen nægtede at stå op til tonerne af den amerikanske nationalmelodi, der bliver sunget i forbindelse med kampene i den nationale liga for amerikansk fodbold, NFL.

Siden har der været spredte protester i solidaritet med spillerens budskab, i forrige weekend udtrykt af omkring seks spillere.

Men denne weekend udviklede det sig pludseligt og dramatisk til en landsdækkende protest fra både spillere, ledere og klubejere inden for landets største og mest populære sportsgren. Det skete også under den af ligakampene, der blev spillet i London.

Protesten var rettet mod præsident Donald Trump, og baggrunden var en række udtalelser hen over weekenden fra landets leder. Tweets og udtalelser blev opfattet i den retning, at præsidenten forsøgte at begrænse spillernes ret til at ytre sig frit.

Omfattende politisk protest

Omkring 200 spillere på tværs af landets klubber enten sad, knælede eller hævede en knyttet næve mod himlen under optakten til søndagens kampe i ligaen. De fleste spillere stod eller knælede solidarisk arm i arm på plænerne under sangen, mens fem hold i strid med reglerne helt ventede med at gå på banen, til efter at tonerne af ’The Star Spangled Banner’ var døet ud.

»Jeg ville sende det budskab, at jeg ikke vil tolerere, at præsidenten forsøger at skræmme folk. Jeg er ikke okay med, at nogen prøver at forhindre andre i at stå fast på det, de finder vigtigt«, sagde Julius Thomas fra Miami Dolphins ifølge New York Times.

Flere holdejere, der ellers er faste støtter af Donald Trump og ydede bidrag til republikanerens kampagne for at blive præsident, tilsluttede sig protesten i modsætning til tidligere, hvor de har forholdt sig passive.

Men hvad er det, der har sat ild til det, der bliver beskrevet som den mest omfattende politiske protest nogensinde fra sportsfolk i USA?

Egentlig begyndte det allerede for en måned siden, da præsidenten blev beskyldt for ikke at tage tilstrækkelig afstand fra nynazister, Ku Klux Klan og forkæmpere for den hvide race efter voldelige sammenstød under en demonstration.

Donald Trump satte en lavine af modstand i gang, da han fredag talte til politiske tilhængere i Huntsville i sydstaten Alabama, hvor han gik til angreb på de spillere, der det seneste år har udtrykt støtte for Colin Kaepernicks protest.

»Når en af spillerne udviser manglende respekt for det amerikanske flag, ville I så ikke elske at se, hvis en af ejerne af NFL-klubben sagde: 'Få den son of a bitch af banen, ud med ham, han er fyret'?«, lød spørgsmålet fra Donald Trump.

I må ikke komme på besøg alligevel

Lørdag annullerede præsidenten en invitation fra Det Hvide Hus til årets vinder af den amerikanske basketliga, Golden State Warriors, om at komme på besøg i embedsboligen.

Et sådant besøg har ellers været fast tradition for vinderne siden Ronald Reagans tid som præsident. Anledningen til Trumps handling var, at holdets superstjerne offentligt har sagt, at han mente, at Warriors skulle takke nej til invitationen. Trump kom ham således i forkøbet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg ville sende det budskab, at jeg ikke vil tolerere, at præsidenten forsøger at skræmme folk

Søndag sagde han på vej ind i præsidentflyet Air Force One, at hans kritik af spillerne intet har et gøre med race, men udelukkende handler om, at man som amerikaner skal udvise respekt for sit land og for det amerikanske flag.

Han har også kritiseret fodboldligaens ledelse for at tolerere protesterne og har gennem weekenden i en stribe tweets slået sine pointer fast. Han har blandt andet skrevet, at det er uacceptabelt at knæle under nationalsangen, at spillere med millionlønninger bør fyres, hvis de ikke udtrykker respekt for det amerikanske flag, og at fans holder sig væk fra kampene, fordi de ikke støtter op om spillerne længere.

Cirka 70 procent af spillerne i ligaen af sorte, mens andelen i befolkningen er under en sjettedel. Dermed er spørgsmålet, hvor stor klangbund protesterne har blandt almindelige amerikanere. Meningsmålinger viser, at et flertal er imod protester under nationalsangen, men som en tidligere pressemedarbejder i Det Hvide Hus har formuleret det, så risikerer Trump med sine udtalelser at få flere til at støtte atleternes boykot af hymnen.

Krigsveteran med hånden på hjertet

Den største protest under søndagens 14 kampe i NFL var i forbindelse med opgøret mellem Seattle Seahawks og Tennessee Titans, hvor ingen af holdene var på banen, da nationalhymnen blev sunget af countrystjernen Meghan Linsey. Seattle-holdet havde inden kampen udsendt en erklæring om, at »det ikke vil finde sig i den uretfærdighed, der har plaget farvede mennesker i dette land«:

»Vi er forenet i modstand mod dem, der vil nægte os vores mest grundlæggende friheder. Vi gør det af kærlighed til vores land og i respekt for de ofre, der er blevet bragt på vores vegne«.

Før kampen mellem Pittsburgh Steelers og Chicago Bears holdt alle spillere fra Steelers sig væk under nationalsangen bortset fra Alejandro Villanuea - en krigsveteran fra krigen i Afghanistan – der stod i spillertunnellen med hånden på hjertet. Bears-spillerne stod i en række på sidelinjen med armene lænket sammen i en menneskelig kæde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I kampen mellem Miami Dolphins og New York Jets stod den fungerende øverste chef, Christopher Johnson, arm i arm med sine spillere under nationalmelodien.

Hans far, som ejer klubben, er en af Trumps nære allierede og i øjeblikket ambassadør i Storbritannien. Flere af spillerne fra Dolphins bar T-shirts med hashtagget #IMWITHKAP for at støtte Colin Kaepernick.

Han blev udsat for hård kritik for at tage nationalsangen som gidsel i sin politiske kamp. Kaepernick forlod 49ers efter sidste sæson og har siden ikke været i stand til at få en kontrakt med en anden klub. Det har ført til spekulationer om, hvorvidt andre hold straffer ham for hans protester.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce